Αιτωλοακαρνανία: Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για την εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών στις τεχνητές λίμνες Στράτου και Καστρακίου

Την πλήρη αντίθεσή του σχετικά με την εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών σταθμών, εντός των τεχνητών λιμνών Στράτου και Καστρακίου, διατύπωσε, πριν από λίγες ημέρες, με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου. Είχαν προηγηθεί αρνητικές γνωμοδοτήσεις από τα Τοπικά Συμβούλια των Κοινοτήτων πέριξ των λιμνών, αλλά και από συλλόγους και φορείς που δραστηριοποιούνται στις περιοχές αυτές.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, στην οποία τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου κλήθηκαν να γνωμοδοτήσουν επί των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των δύο σταθμών που προωθεί η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, έγινε αποδεκτή πρόταση σχετικά με τη συγκρότηση συντονιστικής επιτροπής για την παρακολούθηση του θέματος.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε, επίσης, στο γεγονός ότι βρίσκεται ηλεκτρικός χώρος για μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες και όχι για τις ενεργειακές κοινότητες των δήμων, που αν και αποτελούν βασικό στοιχείο για την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενεργειακή μετάβαση, δεν προχωρούν σε υλοποίηση. Όπως ήταν αναμενόμενο, η συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου επεκτάθηκε στη γενικότερη ενεργειακή πολιτική που ασκείται στη χώρα στο θέμα της απουσίας, στην παρούσα φάση, ενός εθνικού χωροταξικού σχεδιασμού για τις ΑΠΕ.

Από τους παρευρισκόμενους εκπροσώπους κοινοτήτων και συλλογικοτήτων της περιοχής εκφράστηκαν προβληματισμοί για την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους στα όρια του Δήμου Αγρινίου.

Σε δεύτερη μοίρα οι ενεργειακές κοινότητες

Ο δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι είναι ανάγκη να γίνει χωροταξικός σχεδιασμός για τις ΑΠΕ, ζητώντας οι δήμοι να έχουν ουσιαστικό ρόλο. Μάλιστα, αφού απόρησε για το πώς γίνεται να βρίσκεται ηλεκτρικός χώρος για τις μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες και όχι για τις ενεργειακές κοινότητες των δήμων, αναρωτήθηκε: «Τώρα μας λένε να υπογράψουμε συμβάσεις με τους ιδιώτες, θέλουν να χρησιμοποιήσουν τις Κοινότητες για ακόμη μεγαλύτερο κέρδος για τους ομίλους. Να μας αναγκάζουν να αγοράζουμε ρεύμα από αυτούς, εκεί που εμείς θέλαμε να καλύψουμε τις ενεργειακές μας ανάγκες και να δώσουμε δωρεάν ρεύμα στους ευπαθείς. Θα δώσουμε μάχη με την κυβέρνηση και τα ιδιωτικά συμφέροντα».

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Κώστας Πιστιόλας, πρότεινε την άμεση συγκρότηση επιτροπής που θα παρακολουθεί και θα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, ενώ ζήτησε και την άμεση προσφυγή με ένδικα μέσα κατά των συγκεκριμένων επενδύσεων. Ο κ. Παπαναστασίου συμφώνησε και στα δύο, συμπληρώνοντας πως οι όποιες νομικές κινήσεις θα πρέπει να γίνουν μόλις υπογραφούν διοικητικές πράξεις για τις επενδύσεις αυτές που, στην παρούσα φάση, βρίσκονται σε επίπεδο διαβούλευσης των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Το επιχειρούμενο έργο

Το έργο αφορά τη δημιουργία πλωτού φωτοβολταϊκού σταθμού, ισχύος 120 MW, στην τεχνητή λίμνη Καστρακίου στη Δημοτική Ενότητα Ινάχου του Δήμου Αμφιλοχίας και στη Δημοτική Ενότητα Παρακαμπυλίων και Στράτου του Δήμου Αγρινίου. Θα βρίσκεται 9,5 χλμ. βόρεια της πόλης του Αγρινίου και σε απόσταση 1,6 χλμ. από το Καστράκι και τον Κοκκινόλογγο, 3,4 χλμ., από το Μαλαταίικο και 4,7 χλμ. από το Μπαμπαλιό.

Επίσης, προβλέπεται κατασκευή πλωτού φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 42 MW στην τεχνητή λίμνη Στράτου στις δημοτικές ενότητες Νεάπολης και Στράτου του Δήμου Αγρινίου. Θα βρίσκεται 6 χλμ. βορειοδυτικά της πόλης του Αγρινίου και σε απόσταση 0,3 χλμ. από τη Στράτο, 0,8 χλμ. από τη Σπολάιτα, 1,6 χλμ. από το Ματσούκι και 2,3 χλμ. από τη Νεάπολη.

Για τα εν λόγω έργα είναι ήδη σε εξέλιξη δημόσια διαβούλευση έως την Πέμπτη 16/5/2024, καθώς δημοσιεύθηκαν στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο (ΗΠΜ) του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ). Να σημειωθεί πως οι αυτοδιοικητικοί θεσμοί (κοινότητες, δήμοι, περιφέρειες) απλώς και μόνο γνωμοδοτούν, ενώ η αδειοδότηση δίνεται από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων (ΔΙΠΑ) του υπουργείου Περιβάλλοντος.