Αιτωλοακαρνανία: «Χαμένοι» στον οδικό χάρτη των ευθυνών

Γεωργοί και κτηνοτρόφοι «πληρώνουν» τις εγκληματικές παραλείψεις του κρατικού μηχανισμού

burst

Ο πιο αδύναμος κρίκος, σε μια αλυσίδα παθογενειών και εγκληματικών παραλείψεων στην εκτέλεση έργων υποδομών, που σωρεύονται και διαιωνίζονται, θάβοντας στη λάσπη ζώα, εκτάσεις γης και μαζί τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής, είναι οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι στον κάμπο Λεσινίου.

Για περισσότερο από δέκα ημέρες, στέκονται ανήμποροι μπροστά στην καταστροφή που ήρθε όχι γιατί η «φύση εκδικείται», αλλά γιατί οι υπεύθυνοι δεν φρόντισαν για τη συνολική διαχείριση της ροής των υδάτων, ώστε να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα.

Ο κάμπος Λεσινίου πλημμύρισε, όπως έχει συμβεί και άλλες φορές στο παρελθόν, μετατράπηκε όμως σε λίμνη κάτι πρωτόγνωρο, με τα νερά να μένουν για μέρες εκεί, καθώς ήταν αδύνατη η αποστράγγιση. Τόνοι νερού παραμένουν μέσα σε στάβλους και αποθήκες, καταστρέφοντας ζωοτροφές και εφόδια, ενώ τριφύλλια, κηπευτικά και δενδροκαλλιέργειες έχουν πλέον σαπίσει. Αγρότες και κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε πλήρη απόγνωση, νιώθοντας ακόμα και αβεβαιότητα για το μέλλον της δραστηριότητάς τους.

Όλα αυτά θα είχαν αποφευχθεί, όπως μαρτυρούν οι ίδιοι οι πληγέντες, αν υπήρχε ένα σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης της ροής των υδάτων από τον ορεινό όγκο του Ξηρομέρου προς το Βαλτί για να εκβάλει στη θάλασσα, αν είχαν καθαριστεί όλα τα κεντρικά αυλάκια και, φυσικά, αν λειτουργούσαν σωστά τα αντλιοστάσια του ΤΟΕΒ Λεσινίου.

Πλημμελής καθαρισμός

Σύμφωνα με τα όσα καταγράφηκαν από το ρεπορτάζ (σ.σ.: Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές μας, η επικοινωνία τόσο με τον πρόεδρο του ΓΟΕΒ Αχελώου όσο και του ΤΟΕΒ Λεσινίου κατέστη αδύνατη), το καλοκαίρι καθαρίστηκαν από την περιφέρεια περί τα 25 χιλιόμετρα του λεγόμενου χειμάρρου «Γερομπόρου», που ξεκινά από την Κωνωπίνα Ξηρομέρου, διασχίζει τα χωριά Φυτείες, Μπαμπίνη, Σκουρτού, Μαχαιρά, Πρόδρομος, Αγράμπελο, Χρυσοβίτσα και εκβάλλει στο Ιόνιο.

Όμως, τα τελευταία του χιλιόμετρα δεν καθαρίστηκαν, καθώς ήταν στην ευθύνη του ΤΟΕΒ Λεσινίου, ο οποίος όμως δεν προέβη σε καμία ενέργεια, σύμφωνα με τα λεγόμενα των αγροτών.

Με τις πρώτες ισχυρές βροχοπτώσεις, τα νερά κατέβηκαν με ορμή από τα ορεινά και όταν έφτασαν στο σημείο που δεν είχε καθαριστεί παρέσυραν μαζί τους ό,τι φερτό υλικό έβρισκαν μπροστά τους, με αποτέλεσμα να φράξει η δίοδος και όλα μαζί να καταλήξουν στον κάμπο Λεσινίου, πλημμυρίζοντας περισσότερα από 40.000 στρέμματα καλλιεργειών.

Απαρχαιωμένο δίκτυο

Μεγάλη ευθύνη αποδίδεται από τους πληγέντες και στον ΤΟΕΒ Λεσινίου που διαθέτει ένα απαρχαιωμένο αποστραγγιστικό δίκτυο, με αντλιοστάσια που κατασκευάστηκαν το 1953 και από τότε δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση συντήρησής τους. Εκτός από τον σχεδόν κατεστραμμένο μηχανολογικό εξοπλισμό και το κτήριο που στεγάζει τις αντλίες είναι ετοιμόρροπο και είναι θέμα χρόνου να γκρεμιστεί.

«Δεν είναι πλέον θέμα αποζημίωσης. Κανείς δεν μπορεί να μας αποζημιώσει για την καταστροφή που έχουμε υποστεί. Πώς μπορεί να αποζημιωθεί το κακό που έγινε στη φύση, στα δέντρα μας, στις καλλιέργειες; Τα πονάμε, έχουν ζωή για εμάς, ζούμε από αυτά. Ακόμα και αν αποτραβηχτούν τα νερά, η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη», τονίζει στην «ΥΧ» ο νέος αγρότης Γεράσιμος Καλλιάφας από τη Γουριά Αιτωλοακαρνανίας, ο οποίος έχει με την οικογένειά του κτήματα με ελιές και ακτινίδια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ευθύνες βαραίνουν τόσο την περιφέρεια, όσο και τον ΤΟΕΒ Λεσινίου, που δεν προστάτεψε το βιος των αγροτών. «Είναι απορίας άξιον πώς μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για αυτό που συνέβη», αναφέρει έκπληκτος ο κ. Καλλιάφας.

Αναζήτηση ευθυνών

Πάντως, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, στην επιτόπια επίσκεψή του στις πληγείσες περιοχές, αρκέστηκε να δηλώσει πως θα καταγραφούν όλες οι δομικές ανάγκες και οι ατέλειες που υπάρχουν, καθώς και τα προβλήματα, τα οποία μαστίζουν την περιοχή. Διευκρίνισε, μάλιστα, πως θα καταγραφεί ακριβώς ποιος είναι ο οδικός χάρτης, έτσι ώστε κάθε αρμόδιος φορέας να μπορέσει αντιμετωπίσει τα προβλήματα για τα οποία είναι υπεύθυνος.

Οι πληγέντες αγρότες, όμως, δεν πρόκειται να μείνουν με σταυρωμένα χέρια, αναμένοντας την αναζήτηση των υπευθύνων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «ΥΧ», 40 αγρότες ετοιμάζουν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, καταθέτοντας αγωγή κατά της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του ΓΟΕΒ Αχελώου και του ΤΟΕΒ Λεσινίου.