Akademia: Καινοτομία και τεχνολογία στο επίκεντρο της 88ης ΔΕΘ
Σημείο συνάντησης της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά και πόλος έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας θα αποτελέσει το εκθεσιακό αφιέρωμα Akademia στην 88η ΔΕΘ, η οποία πραγματοποιείται από τις 7-15 Σεπτεμβρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
Στη φετινή διοργάνωση, η Akademia διευρύνεται θεματικά συνδυάζοντας και τους τομείς Έρευνας, Καινοτομίας και Τεχνολογίας, με σκοπό να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων για την ανάπτυξη της αγοράς εργασίας και την προοπτική επαγγελματικής ανέλιξης σε νέους εργασιακούς κλάδους.
Πιο αναλυτικά, θα παρουσιαστούν νέα προγράμματα σπουδών (προπτυχιακά, μεταπτυχιακά, διδακτορικά) και ανταλλαγής φοιτητών, προσφερόμενες υποτροφίες, καθώς και προηγμένες τεχνολογικές εφαρμογές κορυφαίων ιδρυμάτων της χώρας. Επίσης, θα συμμετέχουν εταιρείες startups, εκπαιδευτικά ιδρύματα, φορείς και ερευνητικά κέντρα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΕΘ-Helexpo στο φετινό εκθεσιακό αφιέρωμα Akademia θα συμμετέχουν 18 ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα από την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και επτά φοιτητικές αγωνιστικές ομάδες μηχανοκίνητου αθλητισμού.
Στο αφιέρωμα της Akademia συμμετέχει φέτος και το CERN, το οποίο θα παρουσιάσει μία μοναδική θεματική έκθεση με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την ίδρυσή του
Στο πλαίσιο της Akademia, θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εντός του περιπτέρου 17 από τα εξής: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Πειραιά, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου και Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
Όπως σημειώνει η ΔΕΘ-Helexpo, οι επισκέπτες του εκθεσιακού αφιερώματος θα έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν νέες προτάσεις σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, υποτροφίες, καθώς και τις πιο προηγμένες καινοτομίες από τα κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.
Θεματική έκθεση από το CERN
Στο αφιέρωμα της Akademia συμμετέχει φέτος και το CERN, το οποίο θα παρουσιάσει μία μοναδική θεματική έκθεση με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την ίδρυσή του, όπου θα προβάλει τα απίστευτα επιτεύγματα και τη συνεισφορά του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Σωματιδιακής Φυσικής στους τομείς της σωματιδιακής φυσικής και της επιστημονικής ανακάλυψης.
Συμμετοχή γερμανικών startups
Με την υποστήριξη του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, η Digital Hub Initiative διοργανώνει ένα Networking-Brunch για γερμανικές και ελληνικές startups, καθώς και εκπροσώπους των οικοσυστημάτων, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας.
Πιο συγκεκριμένα, έντεκα γερμανικές startups θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη για δικτύωση, συζήτηση και ανταλλαγή ιδεών και απόψεων. Το Networking-Brunch θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου, ώρα 10:00-12:00, στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας. Διακεκριμένοι ομιλητές θα μοιραστούν πληροφορίες σχετικά με το τοπίο χρηματοδότησης των νεοφυών επιχειρήσεων και στις δύο χώρες και θα μιλήσουν για τις εμπειρίες τους με το bootstrapping, τη χρηματοδότηση VC, καθώς και προκλήσεις και νέες δυνατότητες ανάπτυξης.
Η συμμετοχή της Γερμανίας στην 88η ΔΕΘ θα αποτελέσει μεγάλη ευκαιρία για την ενίσχυση και την εμβάθυνση των ελληνο-γερμανικών πολιτικών, οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων. Παράλληλα, θα υποστηρίξει ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων με προγραμματισμένες θεματικές ημέρες για εκπαιδευτικά θέματα, συναντήσεις δικτύωσης, καθώς και εταιρικές παρουσιάσεις.
Οι ακόλουθες θεματικές ημέρες έχουν προγραμματιστεί με ενδιαφέρουσες διαλέξεις, συμπόσια και συναντήσεις B2B.
- 9/9/2024 – Logistics, μεταφορές, κυκλοφορία, θαλάσσια οικονομία.
- 10/9/2024 – Βιομηχανία υγείας, ιατρική και ιατρική τεχνολογία, φαρμακευτικά.
- 11/9/2024 – Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενεργειακή απόδοση, περιβαλλοντική τεχνολογία, αειφορία.
- 12/9/2024 – Εκπαίδευση και έρευνα.
- 13/9/2024 – Ψηφιοποίηση, ψηφιακή οικονομία, οικονομία δεδομένων, νεοφυείς επιχειρήσεις.