Ακαρπία στις ροδιές της κοιλάδας του Σπερχειού

Για τέταρτη συνεχή χρονιά, οι παραγωγοί ροδιού της κοιλάδας του Σπερχειού δεν θα συλλέξουν τις ποσότητες του προϊόντος που έπαιρναν παλαιότερα. Για ακόμη μία φορά, τα δέντρα δεν κράτησαν τα άνθη τους, λόγω των προβλημάτων που προέκυψαν από τον παγετό με σημαντικές απώλειες.

Σύμφωνα με τον Νίκο Θεοδώρου, οι καλλιέργειες στην περιοχή της Λαμίας παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα. «Η φετινή παραγωγή δείχνει να είναι σημαντικά μειωμένη, ξεπερνώντας ακόμη και το 70%, χωρίς όμως να γνωρίζουμε για το τελικό αποτέλεσμα», αναφέρει.

Ο ίδιος, εκτός από τον πρωτογενή τομέα, έχει επενδύσει και στη μεταποίηση του προϊόντος του, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του σε πρώτες ύλες.

Υποστηρίζει, επίσης, ότι 600 στρέμματα στην περιοχή αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα, αφού, όπως λέει, «λόγω του μικρού μεγέθους των καλλιεργειών μας, το ενδιαφέρον των πολιτικών δεν είναι στραμμένο πάνω μας, με αποτέλεσμα ακόμη και παλαιότερα αιτήματα κάλυψης των απωλειών από τον ΕΛΓΑ να μην έχουν ακόμη αποζημιωθεί».

Δείχνει να ανακάμπτει η Αταλάντη

Τα προβλήματα του παγετού επηρέασαν και καλλιέργειες της Λοκρίδας, με διαφορετική όμως ένταση. Αυτό που παρουσιάζουν σήμερα τα δέντρα είναι μία καλύτερη εικόνα με καλή καρποφορία.

Όπως μας ενημερώνει ο Ταξιάρχης Γκούρας, παραγωγός από την Αταλάντη, «η παραγωγή των δέντρων δείχνει να είναι καλή, ίσως να χρειαστεί και αραίωμα. Προσπαθούμε να κάνουμε όλες τις καλλιεργητικές φροντίδες που απαιτούνται, ώστε τα φυτά μας να μην έχουν κανένα πρόβλημα και να μπορέσουν να κρατήσουν το σύνολο τον καρπών».

Αναφερόμενος στα δύο προηγούμενα χρόνια, δηλώνει ότι «ήταν δύσκολα λόγω του παγετού με σημαντικές καταστροφές στο φυτικό μας κεφάλαιο. Οι υποσχέσεις που έχουμε από την πολιτεία για την αποζημίωση λόγω των απωλειών σε σημαντικό αριθμό δέντρων βρίσκονται στη διαδικασία της υλοποίησης, ζητώντας από μας συμπληρωματικά έγγραφα, ώστε να ολοκληρωθεί η καταγραφή».

Τέλος, για την περιοχή Ελάτειας και Τιθορέας, όπου και εκεί υπάρχουν πολλές καλλιέργειες, τα προβλήματα παραμένουν, με σημαντικό αριθμό δέντρων να έχει τεθεί εκτός παραγωγής.