Ακατέβατα 35 λεπτά ζητούν για το συμπύρηνο οι παραγωγοί
των Αντώνη Ανδρονικάκη, Γιάννη Τσατσάκη
Χωρίς ιδιαίτερα ποιοτικά προβλήματα, αλλά με την έλλειψη εργατικών χεριών να δυσκολεύει τόσο τους παραγωγούς όσο και τη βιομηχανία εξελίσσεται η συγκομιδή του συμπύρηνου ροδάκινου στους οπωρώνες της Πέλλας και της Ημαθίας.
Πέρα από κάποια ζητήματα μικροκαρπίας, τα οποία είχαν παρατηρηθεί και στο επιτραπέζιο, η εικόνα της παραγωγής κρίνεται αρκετά καλή, ενώ από άποψη αποδόσεων φαίνεται ότι οδεύουμε προς μια φυσιολογική χρονιά, η οποία μεταφράζεται σε περίπου 400.000 τόνους ροδάκινου συνολικής παραγωγής, που θα κληθούν να απορροφήσουν οι μεταποιητικές επιχειρήσεις. Υπό κανονικές συνθήκες, οι ποσότητες αυτές θα επέτρεπαν στα εργοστάσια να λειτουργήσουν και τρίτη βάρδια σε φουλ ρυθμούς, όμως, η απουσία εργατών καθιστά κάτι τέτοιο φέτος αδύνατον.
Κάνοντας τους υπολογισμούς τους, οι καλλιεργητές επισημαίνουν ότι το κόστος παραγωγής σχεδόν διπλασιάστηκε σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο, εκτιμούν ότι η σεζόν μπορεί να κλείσει με θετικό πρόσημο αν η βιομηχανία πληρώσει στις τιμές που έχει εξαγγείλει και ιδίως προς… το πάνω άκρο τους.
Ξεκίνησε η Κατερίνα
«Έχουμε ξεκινήσει τη συγκομιδή. Τελειώσαμε ήδη με τη Romeo και από εδώ και πέρα έχουμε μπει στην Κατερίνα», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Γιάννης Βράνας, παραγωγός από τη Βέροια. «Η χρονιά από άποψη αποδόσεων είναι φυσιολογική, δηλαδή τα καλά χωράφια πιάνουν περίπου 4-4,5 τόνους ανά στρέμμα. Οι παραγωγοί έχουν κάνει τις φροντίδες που έπρεπε να κάνουν και πιστεύουμε ότι η βιομηχανία θα τηρήσει τη δέσμευση για τιμή από 33 έως 35 λεπτά/κιλό. Αν ισχύσει αυτό, η χρονιά θα κλείσει ικανοποιητικά, παρά το γεγονός ότι το κόστος αυξήθηκε πολύ σε σχέση με άλλες χρονιές».
Ο Ηλίας Τσιφλίδης, αντιδήμαρχος αγροτικής πολιτικής του Δήμου Βέροιας και μέλος ομάδας παραγωγών, τονίζει ότι κάποιες φήμες που ακούγονται για υπερπαραγωγή στο προϊόν δεν ισχύουν σε καμία περίπτωση. «Εδώ και καμιά εβδομάδα έχει ξεκινήσει η Κατερίνα και θεωρώ ότι αυτές τις μέρες θα φανεί ποιοι θα είναι οι κύριοι όγκοι και η ροή για τα εργοστάσια. Έχουμε μια κανονική χρονιά, με αποδόσεις που στα νέα δέντρα ανέρχονται σε 2,5 τόνους/στρέμμα και στα πιο παραγωγικά φτάνουν τους 4 τόνους».
«Τα δύο λεπτά κάνουν διαφορά»
Σε ερώτηση αν τα μέλη της ομάδας του θα είναι ικανοποιημένα με τις τιμές που έχουν γνωστοποιηθεί, απαντά: «Είναι διαφορετικό να πληρωθεί ο παραγωγός στα 35 λεπτά και διαφορετικό στα 33. Μπορεί τα δύο λεπτά να μοιάζουν στα μάτια κάποιων μικρή διαφορά, όμως με δεδομένο ότι το κόστος παραγωγής σχεδόν διπλασιάστηκε, η διαφορά αυτή έχει μεγάλη σημασία για εμάς. Εάν τηρηθεί αυτή η τιμή, η χρονιά δεν θα είναι κακή, αλλά πρέπει να τηρηθεί και να τηρηθεί σωστά. Πέρυσι, οι “κομποστάδες” είχαν μια πολύ καλή χρονιά, επομένως φέτος δεν υπάρχει λόγος να μη δώσουν αυτές τις τιμές». Ο ίδιος προσθέτει ότι, παρά την οριακή κατάσταση, όσον αφορά την επάρκεια εργατών, οι φροντίδες στα δέντρα έγιναν όπως έπρεπε, επομένως το προϊόν πληροί τις προδιαγραφές που έχει θέσει η βιομηχανία.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης, κάνει λόγο για μια αρκετά καλή ποιοτικά παραγωγή, με αυξημένες ποσότητες, σε μια χρονιά που τόσο οι παραγωγοί όσο και τα κονσερβοποιεία ζορίζονται λόγω έλλειψης εργατών, με αποτέλεσμα να υπάρχει χαμηλή απορροφητικότητα από τα εργοστάσια.
ΕΚΕ
|