Ακολουθώντας τη νομαδική μελισσοκομία

Το ταξίδι του Ανδρέα Ζαφειρόπουλου από τον Κάμπο της Ηλείας στο Μαίναλο, στα Καλάβρυτα και στην Εύβοια

Αναζητά ό,τι καλύτερο διαθέτει η ελληνική φύση, ακολουθώντας την ανθοφορία των λουλουδιών και των δέντρων. Αλλάζει τόπους ανά νομές και εποχές, από κάμπους και βουνά, για να συλλέξει μέλι σε αγαστή συνεργασία με τις μέλισσες. Ο 39χρονος Ανδρέας Ζαφειρόπουλος δηλώνει λάτρης της φύσης και επιλέγει τη νομαδική μελισσοκομία για να μπορεί κάθε εποχή του χρόνου να βρίσκεται κοντά της. «Μόνο μέσα από τη φύση μπορείς να μπεις μέσα στο τοπίο, να το βιώσεις, να ρουφήξεις κάθε αίσθηση που σου προσφέρει», επισημαίνει στην «ΥΧ» ο κ. Ζαφειρόπουλος.

Αν και σπούδασε οικονομικά, δεν ακολούθησε τον συγκεκριμένο δρόμο, καθώς δεν μπορούσε να φανταστεί τον εαυτό του μέσα σε ένα γραφείο. Προτίμησε να επιστρέψει στον τόπο καταγωγής του, το Τραγανό Ηλείας, και να αφιερωθεί στη μελισσοκομία. Σχεδόν αυτοδίδακτος (παρακολούθησε σεμινάρια στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο), άρχισε να κάνει τα πρώτα του βήματα το 2012, με δύο μελίσσια που είχε τοποθετήσει στον κήπο του σπιτιού του.

Χρόνο με τον χρόνο και διορθώνοντας τα λάθη του, εξελίχθηκε επαγγελματικά, φτάνοντας σήμερα τα 300 μελίσσια. Σχεδόν 10 χρόνια μετά, το μέλι που συλλέγει λαμβάνει διακρίσεις στον βρετανικό διαγωνισμό Great Taste Awards, ενώ το ελατόμελό του ξεχώρισε στην τυφλή γευσιγνωσία του «Γαστρονόμου» για τη θαυμάσια γεύση του.

Με σεβασμό στη μέλισσα

«Μετακινώ συνεχώς τα μελίσσια μου, ανάλογα με την ανθοφορία. Την άνοιξη τα βάζω στον Κάμπο της Ηλείας για να τρυγήσουν από τις ανθισμένες πορτοκαλιές. Συνεχίζω στα ημιορεινά, αναζητώντας τα ανοιξιάτικα ρείκια και μετά ανηφορίζω στα ορεινά της Αχαΐας. Φτάνω στο Μαίναλο για να συλλέξω μέλι ελάτου, συνεχίζοντας μέχρι τα Καλάβρυτα. Μετά είναι η σειρά της Βελανιδιάς στο δρυοδάσος της Φολόης και τον Αύγουστο μεταφέρομαι στη Βόρεια Εύβοια για το πευκόμελο. Τον Σεπτέμβρη είναι η εποχή της φθινοπωρινής ερείκης, αλλά και ο νέος κύκλος του πεύκου», μας λέει ο κ. Ζαφειρόπουλος.

Πέρα από τη συλλογή μελιού, διαθέτει και ιδιόκτητο πιστοποιημένο συσκευαστήριο όπου συσκευάζει τα πέντε είδη μελιού που συλλέγει από έλατο, βελανιδιά και πεύκο, αλλά και από πορτοκαλιά και ρείκι. Το μέλι του κ. Ζαφειρόπουλου δεν είναι βιολογικό, ωστόσο παράγεται με σεβασμό στη μέλισσα και σε πλήρη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον. «Αφήνω μέλι στα μελίσσια για να τραφούν, καθαρίζω τις κυψέλες με φλόγιστρο και όχι με χημικά και επιλέγω μέρη που δεν ραντίζουν. Το μέλι είναι ακατέργαστο, δεν υπόκειται σε θερμική επεξεργασία και δεν περιέχει χημικά συστατικά», επισημαίνει ο κ. Ζαφειρόπουλος.

Τα προϊόντα του, πέρα από την τοπική αγορά, διατίθενται σε ντελικατέσεν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Πάτρα και Πύργο, καθώς και στην ιστοσελίδα www.meli-honeyshop.gr