Ακρόδρυα: Πρώιμες οι καρποφορίες, χαμηλές οι προσδοκίες από τους παραγωγούς

Με λιγότερες ώρες ψύχους καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα, τα ακρόδρυα, όπως και τα άλλα οπωροφόρα, καλούνται να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της νέας καλλιεργητικής περιόδου. Παράλληλα, οι καιρικές συνθήκες, έτσι όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί από τις αρχές της άνοιξης μέχρι και σήμερα δείχνουν να πρωιμίζουν την παραγωγή, αλλάζοντας με αυτόν τον τρόπο τα δεδομένα που γνωρίζαμε έως τώρα. Σε όλη αυτή την εξέλιξη εντάσσεται και το ζήτημα της φυτοπροστασίας, είτε αυτή αφορά τις ασθένειες είτε τα έντομα, καθώς και αυτά δείχνουν να αντιδρούν διαφορετικά.
Αξιολογώντας τη μέχρι τώρα πορεία των ποικιλιών αμυγδαλιάς για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, ο Ευθύμιος Κασούμης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμυγδάλων και Ξηρών Καρπών Λαμίας, κάνει λόγο για χαμηλές προσδοκίες από τις παραδοσιακές ποικιλίες, συγκρινόμενες με τις αυτογόνιμες, στις οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, «τα αποτελέσματα είναι εμφανώς διαφορετικά σε σύγκριση με τις ποικιλίες Φερανιά και Τέξας, που είχαμε συνηθίσει στην περιοχή μας. Το σύνολο των μελών του συνεταιρισμού μας χρησιμοποιεί αυτογόνιμες ποικιλίες και η μέχρι τώρα εικόνα που παρουσιάζουν είναι καλύτερη σε σύγκριση με τις παραδοσιακές».
Αξιολογώντας την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, ο κ. Κασούμης κάνει λόγο για μια πρώιμη χρονιά, «κατά την οποία, όμως, δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσουν οι εχθροί και οι ασθένειες στο νέο αυτό περιβάλλον. Από την πλευρά μας, και σε συνεργασία με εξειδικευμένους γεωπόνους, εφαρμόζουμε όλες εκείνες τις τεχνικές, ώστε να περιορίσουμε, στον βαθμό που μπορούμε, τις προσβολές από εχθρούς και ασθένειες».
Κλείνοντας, ο κ. Κασούμης εμφανώς προβληματισμένος με τις εξελίξεις και τις κλιματολογικές μεταβολές, σημειώνει ότι «θα πρέπει να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο ζητήματα προστασίας των φυτών, όπως για παράδειγμα την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών των δέντρων, ακόμη και συστήματα παθητικής και ενεργητικής ασφάλειας των καλλιεργειών μας».
Πάνω από 50% η μείωση της παραγωγής αμυγδάλου στην Ελασσόνα
Για σημαντική μείωση της καρποφορίας στην περιοχή του κάνει λόγο ο Νίκος Νταλίπης, παραγωγός από τη Φαρμάκη Ελασσόνας. Όπως υποστηρίζει, η καρποφορία δείχνει να είναι σημαντικά μειωμένη, με μεγάλο βαθμό καρπόπτωσης, η οποία θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα. «Η εικόνα των δέντρων που παρατηρούμε στην περιοχή μας δείχνει σημαντικά μειωμένες αποδόσεις. Σε μεγάλο ποσοστό, αυτό οφείλεται στις καιρικές συνθήκες, έτσι όπως έχουν εξελιχθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα, ακόμη και μέχρι την ανθοφορία», σημειώνει. Επιπλέον, ο ίδιος δείχνει προτίμηση στις αυτογόνιμες ποικιλίες, οι οποίες «παρουσιάζουν πολύ καλύτερη συμπεριφορά, σε σύγκριση με αυτές που χρησιμοποιούμε εδώ και χρόνια».
Πρώιμη η ανθοφορία στις καρυδιές, μεγάλη η ανάγκη για πότισμα
Για πάνω από 15 μέρες πρωίμιση της παραγωγής κάνει λόγο ο Άγγελος Μπούτσικας, παραγωγός καρυδιών από την Αταλάντη. Ο ίδιος δηλώνει ότι οι πρώιμες ποικιλίες έχουν ήδη ξεκινήσει και δείχνουν μια καλή εικόνα, σε σύγκριση με μία μέση χρονιά. Προβληματίζεται, όμως, για το γεγονός ότι τα δέντρα δεν έχουν ξεκουραστεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα και δεν γνωρίζει πώς θα αντιδράσουν το επόμενο διάστημα οι όψιμες ποικιλίες και πολύ περισσότερο οι καρποί που θα σχηματιστούν στα δέντρα.
Επίσης, ο κ. Μπούτσικας τονίζει ότι η καρυδιά είναι ένα δέντρο με σημαντικές απαιτήσεις σε νερό και, έτσι όπως εξελίσσεται ο καιρός, «αν σε περίπου 20 ημέρες δεν έχουμε βροχοπτώσεις, θα πρέπει να ξεκινήσουμε άμεσα την άρδευση, ώστε να μπορέσουμε να κρατήσουμε τους καρπούς». Κλείνοντας, υποστηρίζει ότι τα δέντρα δεν παρουσιάζουν κάποιο πρόβλημα φυτοπροστασίας και αν κυλήσει έτσι η κατάσταση, τα αποτελέσματα θα είναι θετικά.
Για την ανάγκη της άρδευσης των καρυδιών κάνει λόγο και ο Θανάσης Γκουγκούλης, παραγωγός καρυδιών από την Ελασσόνα. Ο ίδιος επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν πρώιμες καρποφορίες στις καλλιέργειες της καρυδιάς, ενώ παράλληλα προβληματίζεται για τις ώρες ψύχους κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου. «Στις επόμενες 10-15 ημέρες θα έχουμε την εικόνα της παραγωγής για το επόμενο διάστημα. Οι υψηλές, όμως, θερμοκρασίες αυτή την περίοδο επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τα φυτά και οι απαιτήσεις για νερό το επόμενο διάστημα θα είναι μεγάλες», επισημαίνει.
Μικρές οι αποδόσεις, σταθερές οι τιμές στο κελυφωτό φιστίκι
Πρώιμη, όπως δείχνει, θα είναι και η συλλογή των κελυφωτών φιστικιών κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο. Ο Δημήτρης Καλαθάς, παραγωγός από τη Μακρακώμη, κάνει λόγο για συλλογή προς τα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου, αν δεν προκύψουν σημαντικά προβλήματα.
«Σε σύγκριση με άλλες χρονιές, έχουμε πρώιμη καρποφορία των δέντρων κατά 10-15 ημέρες. Τα δέντρα δείχνουν μειωμένη καρποφορία και όλα θα εξαρτηθούν από το επόμενο διάστημα. Το γεγονός, όμως, ότι δεν έχουν ξεκουραστεί τον χειμώνα είναι ένα αρνητικό ζήτημα και δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσουν την κατοπινή περίοδο. Εμείς, από την πλευρά μας, κάνουμε όλες τις απαιτούμενες ενέργειε, ώστε να κρατήσουμε τα δέντρα μας παραγωγικά, με την απαραίτητη θρέψη, όπως επίσης και φυτοπροστασία», εξηγεί.
Αναφερόμενος στο κλείσιμο της περσινής καλλιεργητικής περιόδου, ο ίδιος προσθέτει ότι οι τιμές των φιστικιών κρατήθηκαν στα 10 ευρώ το κιλό για τις καλές ποιότητες, κάτι το οποίο βλέπει ότι θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, λόγω των μειωμένων αποθεμάτων.