Αξιοποίηση των καλών πρακτικών της Ισπανίας στη διαχείριση της ελιάς

Αυξημένο είναι το ενδιαφέρον των παραγωγών στη Θράκη για τις ορθές πρακτικές διαχείρισης της ελιάς, την ποιότητα του ελαιόλαδου, αλλά και τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Στο πλαίσιο αυτό, την περασμένη Κυριακή, διοργανώθηκε στην Κομοτηνή σχετική ημερίδα για την ελιά, την οποία και παρακολούθησε πλήθος κόσμου.

Λάζαρος Κουρουκεχαγιάς

Ο διοργανωτής, γνωστός στην ευρύτερη περιοχή γεωπόνος και εξειδικευμένος σε θέματα ελαιοκαλλιέργειας, Λάζαρος Κουρουκεχαγιάς, είχε την ευκαιρία, μεταξύ άλλων, να μιλήσει για τις νέες πρακτικές καλλιέργειας, τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και τα μέτρα που μπορούν να λάβουν οι παραγωγοί.

Όπως αποκάλυψε, το γεωπονικό κατάστημα που διατηρεί επελέγη από το Τμήμα Μηχανολογίας του ΤΕΙ Καβάλας και συμμετέχει στο πρόγραμμα «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ», σχεδιάζοντας την κατασκευή ενός ρομποτικού μηχανήματος που κάνει ποιοτική αξιολόγηση του ελαιοκάρπου. «Σε συνεργασία με τον ΚΥΚΛΩΠΑ, θα κατασκευαστεί ένα πρότυπο εργαλείο που θα παρουσιαστεί σε παγκόσμιες εκθέσεις τεχνολογίας» ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι αναμένουν τη σχετική έγκριση της πρότασης.

OLIVE-X

Με δεδομένο ότι οι νέες μορφές τεχνολογίας και καινοτομίας μπορούν να συνδράμουν σημαντικά στο έργο του ελαιοπαραγωγού, ο κ. Κουρουκεχαγιάς δημιούργησε το πρόγραμμα OLIVE-X, του οποίου προΐσταται, που βασίζεται σε ένα ισπανικό μοντέλο θρέψης. «Είναι ένας οδηγός καλλιέργειας της ελιάς, ο οποίος στηρίζεται σε μετρήσεις που γίνονται στα κτήματα των παραγωγών της Ροδόπης που συμμετέχουν και στην πορεία δίνονται οι σχετικές οδηγίες φυτοπροστασίας, λίπανσης και καλλιεργητικών μέτρων. Πρόκειται για τακτική που ακολουθεί ένας παραγωγός από την αρχή της καλλιέργειας μέχρι το τέλος, με σκοπό να λάβει το μέγιστο της παραγωγής», τόνισε μιλώντας στην «ΥΧ».

Παράλληλα, σημείωσε ότι πραγματοποιεί μελέτη για την εντόπια ποικιλία στην περιοχή της Μαρώνειας, η οποία φιλοξενεί ένα ιδιαίτερο δέντρο. «Προσπαθούμε να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο το δέντρο συμπεριφέρεται είτε στις κλιματικές συνθήκες είτε στα διάφορα σκευάσματα», σημειώνει.

Συνοψίζοντας τα πλεονεκτήματα του OLIVE-X, εξήγησε: «Περιορίζεται η χρήση φυτοφαρμάκων. Η λίπανση είναι τελείως διαφορετική, καθώς προχωρούμε με βάση εδαφολογικές αναλύσεις και μειώνουμε το κόστος λιπασμάτων, ενώ ταυτόχρονα στοχοποιούμε τη θρέψη στα διάφορα φαινολογικά στάδια της ελιάς, διορθώνοντας είτε προβλήματα είτε επιπτώσεις από τον καιρό».

Μελέτες

O Λ. Κουρουκεχαγιάς γνωρίζει πολύ καλά και τις ισπανικές ποικιλίες, έχοντας παρακολουθήσει σεμινάρια στη Βαρκελώνη. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, παρουσίασε τα αποτελέσματα του προγράμματος που εφαρμόστηκε σε παραγωγούς και μίλησε για το πώς επηρεάζει η κλιματική αλλαγή την ελιά και τον ρόλο του αιθυλενίου στις φυσικές διεργασίες του δέντρου.

Βάλια Κελίδου

Ειδικότερα, παρουσίασε μελέτες του πανεπιστημίου της Ανδαλουσίας σχετικές με τις επιρροές της κλιματικής αλλαγής στην ανθοφορία και στην καρπόδεση της ελιάς, κάνοντας λόγο για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, τα κατάλληλα σκευάσματα και τις ορθές πρακτικές. Επιπλέον, παρουσίασε νέες πρακτικές καλλιέργειας με βάση τις έρευνες που γίνονται και την εμπειρία από την Κρήτη.

Αναφέρθηκε στον τρόπο προώθησης του ελαιολάδου στην Κρήτη, συμβουλεύοντας τους Θρακιώτες να κάνουν επισκέψιμους τους χώρους τους σε συνεργασία με ταξιδιωτικά γραφεία. Θύμισε, βέβαια, το παράδειγμα του θρακιώτικου ελαιολάδου ΚΥΚΛΩΠΑΣ, που έφτασε στα 100 διεθνή βραβεία ποιότητας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναπτύχθηκε η θεματική ενότητα «Ποιότητα ελαιολάδου: Η προετοιμασία για συγκομιδή και η αξία της ποιοτικής αξιολόγησης» που προσέγγισαν η Βάλια Κελίδου και ο Αλέξανδρος Τόκας από τον ΚΥΚΛΩΠΑ και ακολούθησε γευσιγνωσία εξαιρετικά παρθένων ελαιολάδων διαφορετικών ποικιλιών ελιάς.