ΑΚΤΙΝΙΔΙΟ: Με διπλασιασμό τιμής παραγωγού άνοιξε η συγκομιδή

Με μεγάλη αισιοδοξία για τη φετινή χρονιά ξεκίνησε η συλλογή των όψιμων ποικιλιών και ειδικότερα αυτή της Hayward. Η παραγωγή φαίνεται να πιάνει καλές στρεμματικές αποδόσεις, ενώ η ποιότητα των καρπών είναι ανεβασμένη σε υψηλά επίπεδα. Το βασικότερο από όλα είναι η τιμή του προϊόντος, που έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε σύγκριση με την περσινή χρονιά.

Σύμφωνα με τον Κώστα Λεπίδα, πρόεδρο της Ένωσης Καβάλας, οι μέσες αποδόσεις των καλλιεργειών θα κυμανθούν στους 3,5-4 τόνους το στρέμμα, για την ποικιλία Ηayward, έτσι όπως δείχνουν οι μέχρι τώρα συλλογές. Ο ίδιος επισημαίνει, επίσης, ότι η τιμή ξεπέρασε τα 80 λεπτά το κιλό, δείχνοντας ανοδική τάση λόγω της μεγάλης ζήτησης του προϊόντος από τις αγορές του εξωτερικού. «Δεν πρέπει να χάσουμε αυτήν την ευκαιρία να αναδείξουμε το προϊόν μας και σε διαφορετικές αγορές από τις συνηθισμένες. Κάνουμε κάποιες κινήσεις στην αγορά της Κίνας, της Νότιας Κορέας, καθώς και στην Ινδία. Αυτό, όμως, που μας λείπει, είναι μια σύγχρονη οργάνωση των εμπλεκομένων στην παραγωγή, ώστε να είμαστε περισσότερο αποτελεσματικοί».

Επέκταση των καλλιεργειών στην Κατερίνη

Από την περιοχή της Κατερίνης, ο Διονύσης Φώλιας, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καρίτσας, κάνει λόγο για καλή παραγωγή, με μειωμένες στρεμματικές αποδόσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, όλα αυτά θα ξεκαθαρίσουν σε δέκα ημέρες περίπου, όταν θα έχει συλλεχθεί το μεγαλύτερο ποσοστό των καρπών και θα υπάρχει καλύτερη εικόνα για τα αποτελέσματα.

Στα θετικά, ο κ. Φώλιας καταγράφει την υψηλή ποιοτική υπεροχή των καρπών, κάτι που σηματοδοτεί και καλύτερες τιμές, όπως επίσης και τον διπλασιασμό αυτών σε σύγκριση με την περσινή περίοδο. «Η χρονιά για το ακτινίδιο είναι αρκετά καλή και αναμένουμε την ολοκλήρωση της συλλογής του προϊόντος το επόμενο διάστημα. Τα μηνύματα που παίρνουμε από την αγορά είναι πέραν του δέοντος θετικά και δίνουν μια άλλη προοπτική στο προϊόν μας». Αναφερόμενος στην επέκταση των καλλιεργειών, υποστηρίζει ότι «μεγάλος αριθμός νέων παραγωγών, όπως επίσης και καλλιεργειών, προστίθεται χρόνο με τον χρόνο στην περιοχή μας, με στόχο το ακτινίδιο να αποτελέσει μελλοντικά ένα από τα βασικά εθνικά μας προϊόντα».

Κρατάνε την παραγωγή στα ψυγεία στην Άρτα

Για χαμηλότερες αποδόσεις σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, αλλά άριστη ποιότητα, κάνει λόγο και ο Άγγελος Ξυλογιάννης, μέλος του Συνεταιρισμού Ακτινιδιοπαραγωγών Άρτας. Όπως υποστηρίζει, οι μέσες αποδόσεις κυμαίνονται από 1.700 έως 2.200 κιλά/στρέμμα, σημαντικά μικρότερες από μια μέση χρονιά που μπορεί να φτάσει και τους 4 τόνους. Ο συνεταιρισμός του έχει αποφασίσει να αποθηκεύσει στα ψυγεία την παραγωγή για μελλοντική πώληση, εκείνο, όμως, που τον απασχολεί είναι «πώς θα κινηθεί το επόμενο διάστημα η τιμή του ρεύματος, λόγω των εντάσεων στη Μ. Ανατολή».

Ανοίγει από 1η Νοεμβρίου η αγορά της Βραζιλίας για τα ελληνικά ακτινίδια