Το ακτινίδιο φοβάται την κλιματική αλλαγή και την κρατική αδιαφορία

Στις καλλιέργειες που επλήγησαν από την πρόσφατη χαλαζόπτωση συγκαταλέγεται και το ακτινίδιο της περιφέρειας, που διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στις εξαγωγές της ΠΕ Καβάλας. Οι εκτάσεις που διαχειρίζεται η ΕΑΣ Καβάλας δεν υπέστησαν ζημιές, σύμφωνα με τον πρόεδρο Κώστα Λεπίδα, όχι όμως κι αυτές του Αμυγδαλεώνα.

Ο Χρήστος Τσοχαταρίδης καλλιεργεί ακτινίδιο στον Αμυγδαλεώνα και έζησε για δεύτερη φορά φέτος τη δύναμη της φύσης. Από τον όψιμο παγετό του Απριλίου χτυπήθηκαν τα καρποφόρα μάτια, με συνέπεια απώλεια παραγωγής της τάξης του 60%.

«Ακολούθησε η χαλαζόπτωση στις 10 Αυγούστου, που ήταν αραιή μεν, μεγάλη σε μέγεθος δε, και χτύπησε το κτήμα μου και τα γειτονικά, όπου καλλιεργούνται οπωροφόρα δέντρα. Την επόμενη μέρα υπήρξε χαλαζόπτωση μεγαλύτερης διάρκειας, με χαλάζι μικρότερου μεγέθους και εκεί επήλθε η ολοκληρωτική καταστροφή», περιγράφει.

Διαπιστώνει απώλειες και σε νέους βλαστούς που θα ήταν καρποφόροι την ερχόμενη καλλιεργητική περίοδο και περιμένει πολύ μειωμένη παραγωγή. «Ένας βλαστός 1,5μ. με 30 καρποφόρους οφθαλμούς, από τους οποίους ανοίγουν 20, εάν σπάσει στη μέση θα ανοίξουν οι μισοί», εξηγεί.

Συνεργείο του ΕΛΓΑ επισκέφθηκε την περιοχή και μέχρι τέλος Αυγούστου θα γίνονται δηλώσεις ζημιάς. Για τον κ. Τσοχαταρίδη, το σημαντικό είναι να προχωρήσουν τα μέτρα αντιχαλαζικής προστασίας. «Χρειάζεται να δοθούν κίνητρα στους παραγωγούς, να υλοποιηθούν προγράμματα αντιχαλαζικής προστασίας.

Η εγκατάσταση ενός στρέμματος ακτινιδίου κοστίζει 2.000 ευρώ» σημειώνει, για να δείξει ότι η επένδυση απαιτεί προστασία. Στην περιοχή καλλιεργούνται 400 στρέμματα με οπωροφόρα δέντρα, όπως μήλα και αχλάδια, που ήταν έτοιμα για συγκομιδή και επίσης χτυπήθηκαν από το χαλάζι.

Ευνοείται εμπορικά

Η συγκομιδή για το διάσημο καβαλιώτικο φρούτο θα ξεκινήσει μετά τις 25 Σεπτεμβρίου για τα πρώιμα. Για τα Hayward, που αντιπροσωπεύουν το 95% της παραγωγής, γίνεται μετά τις 15 Οκτωβρίου, αναφέρει ο κ. Λεπίδας. «Η παραγωγή βρίσκεται σε εξέλιξη, δείχνει πολύ καλή. Εμπορικά, η χρονιά είναι ευνοϊκή γιατί φαίνεται να είναι ελλειμματικό. Σε άλλες περιοχές του πλανήτη, όπως και στην Ελλάδα, προκλήθηκαν ζημιές».

Σύμφωνα με τον κ. Λεπίδα, μεγάλη απειλή για την καλλιέργεια είναι τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η κρατική σιωπή απέναντι στην ανάγκη προστασίας της παραγωγής στην καλλιέργεια και την εμπορία.

«Δεν γίνεται ο κάθε παραγωγός να πουλάει μόνος του την παραγωγή. Φοβάμαι ότι την επόμενη πενταετία θα κλάψουμε. Οι Ιταλοί επιχειρούν να ελέγξουν την αγορά για το ελληνικό ακτινίδιο κι εμείς απλώς θα καλλιεργούμε».