Ακτινίδιο: Κόβουν παράνομα πριν την ωρίμανση για να ωφεληθούν οι επιτήδειοι
Με την ποικιλία Hayward, η οποία αποτελεί και τη συντριπτική πλειονότητα στη χώρα μας, ξεκινά από τις 15 Οκτωβρίου η συλλογή ακτινιδίων. Πριν από αυτήν, υπάρχουν και πρωιμότερες ποικιλίες που μπαίνουν στη διαδικασία της συλλογής, σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία.
Δυστυχώς, όμως, υπάρχουν κάποιοι επιτήδειοι που ξεκινούν τη διαδικασία της συλλογής με πολύ χαμηλά brix, αξιοποιώντας ελλείψεις στην αγορά, και αποκομίζοντας εφήμερα κέρδη. Η πρακτική αυτή δυναμιτίζει το προϊόν στις αγορές του εξωτερικού, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η ελληνική ταυτότητα και οι έντιμοι παραγωγοί να έχουν σημαντικές απώλειες στο εισόδημά τους.
Η φετινή παραγωγή στο σύνολο της χώρας παρουσιάζει μια ανομοιομορφία από περιοχή σε περιοχή. Οι καιρικές συνθήκες καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου έπαιξαν σημαντικό ρόλο στον σχηματισμό του καρπού και, ανάλογα με το μικροκλίμα της εκάστοτε περιοχής, θα υπάρχουν και τα αντίστοιχα αποτελέσματα.
Στον αντίποδα της παραγωγής βρίσκονται οι τιμές, οι οποίες θα κρίνουν και το τελικό αποτέλεσμα. Τα σενάρια που συζητιούνται στην αγορά παρουσιάζουν ενδιαφέρον και δείχνουν καλύτερους οιωνούς έναντι της περσινής περιόδου.
Ο Διονύσης Φώλιας, παραγωγός από την Καρίτσα Πιερίας, κάνει λόγο για μια παραγωγή με μικρό ποσοστό ακαρπίας και μεγαλύτερα μεγέθη στους καρπούς, κάτι που θα επιδράσει και στην τελική τιμή του προϊόντος. Υποστηρίζει ότι η συλλογή της ποικιλίας Hayward θα ξεκινήσει μετά τις 15 Οκτωβρίου, εν αντιθέσει με την ποικιλία Τσεχελίδης, η οποία θα κοπεί έναν μήνα νωρίτερα.
Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, κάνει λόγο για μια καλύτερη προοπτική σε σύγκριση με την περσινή χρονιά. «Η υψηλότερη τιμή που πήραμε την περσινή περίοδο ήταν περίπου στα 55 λεπτά το κιλό. Αυτό που βλέπουμε από την αγορά είναι η κινητικότητα και η ζήτηση του προϊόντος. Εμείς θα προσπαθήσουμε να επιτύχουμε βελτιωμένη ποιότητα, ώστε να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα».
Κλείνοντας, ο κ. Φώλιας εστίασε στο θέμα της συντήρησης του προϊόντος. «Με τις σύγχρονες τεχνολογίες μπορούμε να διατηρήσουμε το ακτινίδιο μέχρι το καλοκαίρι. Φυσικά, σημαντικό ρόλο θα παίξει η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, έτσι όπως αυτή θα διαμορφωθεί το επόμενο διάστημα».
Στις 15 Σεπτέμβρη η συλλογή της Green Light στον Νέστο
Για μια παραγωγή πολύ καλύτερη της περσινής κάνει λόγο ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νέστου, Τάσος Καρκάντζαλος. Σε ό,τι αφορά τη συλλογή, ο ίδιος είπε ότι αυτή θα ξεκινήσει με την πρώιμη Green Light στις 15 Σεπτεμβρίου και έπειτα θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες ανάλογα με τη συγκέντρωση των σακχάρων στους καρπούς.
Όπως υποστηρίζει, υπάρχουν και περιοχές με σημαντικά προβλήματα στην παραγωγή λόγω της ακαρπίας. «Ανάλογα με το μικροκλίμα κάθε περιοχής του τόπου μας, θα έχουμε και τα αντίστοιχα αποτελέσματα. Σε γενικές γραμμές, η γονιμοποίηση ήταν καλή και αυτό θα φανεί με τη συλλογή του προϊόντος». Εκτίμησε ότι η παραγωγή μπορεί να κινηθεί μεσοσταθμικά στους 4 τόνους το στρέμμα. Εκείνο, όμως, που τον προβληματίζει περισσότερο είναι το θέμα της παράνομης συλλογής του καρπού πριν από την ωρίμανση.
«Η πρακτική αυτή διάφορων επιτήδειων δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στην ταυτότητα του ελληνικού ακτινιδίου, κάτι το οποίο θα επηρεάσει σημαντικά την εμπορία του προϊόντος στις αγορές. Θα πρέπει η πολιτεία να εντείνει περισσότερο τους ελέγχους, ώστε να μην έχουμε αυτά τα αρνητικά αποτελέσματα».
Δεν συμπλήρωσαν ώρες ψύχους τα δέντρα στη Δ. Ελλάδα
Διαφορετική είναι η εικόνα της παραγωγής που καταγράφεται στη Δυτική Ελλάδα. Ο Άγγελος Ξυλογιάννης, μέλος του Συνεταιρισμού Ακτινιδιοπαραγωγών Άρτας, κάνει λόγο για μεγάλη μείωση της παραγωγής, η οποία κατά τον ίδιο και τον συνεταιρισμό του οφείλεται στις μειωμένες ώρες ψύχους.
«Το δέντρο της ακτινιδιάς πρέπει να περάσει μία περίοδο ψύχους πάνω από 820 ώρες περίπου. Αυτό όμως δεν πραγματοποιήθηκε τη φετινή καλλιεργητική περίοδο. Οι 600 ώρες περίπου δεν κάλυψαν τις ανάγκες του φυτού, με αποτέλεσμα να έχουμε μειωμένη καρποφορία».
Η αρνητική αυτή εξέλιξη μπορεί να αποτελεί ένα εμπόδιο, αλλά ο κ. Ξυλογιάννης βλέπει τη θετική προοπτική του ελληνικού ακτινιδίου. «Το γεγονός ότι η αγορά αυτή την περίοδο άρχισε να γίνεται ελλειμματική λόγω της χαμηλής παραγωγής ακτινιδίων στο Νότιο Ημισφαίριο και κυρίως στη Χιλή και στη Νέα Ζηλανδία αποτελεί ένα θετικό δείγμα για εμάς. Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε και τις αγορές που έχουν ανοιχτεί σε Ινδία και Βραζιλία, το μέλλον για το ακτινίδιο της χώρας μας διαγράφεται αισιόδοξο».
Κλείνοντας, αναφέρθηκε και στο θέμα της παράνομης κοπής ακτινιδίων, που δεν πληρούν τις προδιαγραφές. «Κάνουμε μεγάλο αγώνα για να ενισχύσουμε την ταυτότητα του ελληνικού ακτινιδίου στις ξένες αγορές και για τον λόγο αυτόν η πολιτεία πρέπει να προστατεύσει την προσπάθειά μας από αυτό το είδος της παρανομίας».
Άδεια τα δέντρα από καρπούς στη Μακρακώμη
Για μεγάλη μείωση της φετινής παραγωγής κάνει λόγο ο Λάμπρος Μουστερής, παραγωγός από τη Μακρακώμη. Υποστηρίζει ότι κατά την περίοδο της ανθοφορίας η γονιμοποίηση των ανθέων ήταν σημαντικά μειωμένη. «Τον επίλογο τον βλέπουμε σήμερα, ενάμιση μήνα περίπου πριν από τη συλλογή του καρπού. Τα δέντρα είναι σχεδόν άδεια, όταν άλλες χρονιές βάζαμε υποστυλώματα για να μη σπάσουν τα κλαδιά από την πλούσια καρποφορία. Δυστυχώς, όμως, ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει την παραγωγή, με αποτέλεσμα για τη φετινή περίοδο, όσο καλές και να είναι οι τιμές, το εισόδημά μας να είναι μειωμένο», καταλήγει με πικρία.