Στο ακτινίδιο στρέφονται οι σπαραγγοπαραγωγοί

Μπορεί η ζήτηση από το εξωτερικό για σπαράγγι να παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δυστυχώς όμως οι παραγωγοί δεν είναι διατεθειμένοι να αποδώσουν στον μέγιστο βαθμό, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες των αγορών. Αρνητικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη διαδραματίζει και το πρόβλημα της εξεύρεσης εργατικών χεριών, μια και η καλλιέργεια είναι ιδιαίτερα απαιτητική.

Αυτή την περίοδο, έχουν ήδη ξεκινήσει οι καλλιεργητικές φροντίδες και ειδικότερα αυτή που αφορά το σκέπασμα των σαμαριών με πλαστικό, ώστε να αναπτυχθούν τα ριζώματα του σπαραγγιού. Η καλλιέργεια έχει σημαντικές απαιτήσεις τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο και σε ένταση εργασίας, διότι ο χρόνος συλλογής είναι μικρός και προϋποθέτει την καθημερινή παρουσία στην καλλιέργεια.

Επιπλέον, σε έναν μήνα ξεκινά η συλλογή του προϊόντος και οι παραγωγοί δείχνουν να δυσκολεύονται όσον αφορά τον προγραμματισμό της. Σε αυτό συντελεί η ζήτηση από τις αγορές για το ακτινίδιο, η οποία έλκει πολλούς παραγωγούς προς την κατεύθυνση της δενδροκομίας, με αποτέλεσμα η καλλιέργεια του σπαραγγιού να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στις προτιμήσεις τους.

Πράσινο και λευκό θέλει το εξωτερικό

Σύμφωνα με τον Τάσο Καρκάτζαλο, διευθυντή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σπαραγγοπαραγωγών Νέστου, «οι παραγωγοί δεν δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το σπαράγγι και στρέφονται προς το ακτινίδιο. Η εξέλιξη αυτή αποδυναμώνει την παρουσία του προϊόντος μας από τις αγορές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται». Ο ίδιος συνεχίζει, λέγοντας ότι «το λευκό και το πράσινο σπαράγγι έχουν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν λόγω της ζήτησης από πολλές αγορές. Ήδη, αυτή την περίοδο, υπάρχει ζήτηση από τη Γερμανία, αλλά και η Γαλλία, η Ολλανδία και η Πολωνία δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον, κάτι το οποίο μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε».

Ο κ. Καρκάτζαλος στέκεται και στις ελλείψεις του εργατικού δυναμικού, οι οποίες είναι ιδιαίτερα αισθητές αυτή την περίοδο, λόγω της δύσκολης εργασίας στο χωράφι. «Οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν, αλλά και οι μεγάλες απαιτήσεις αυτής της δουλειάς δρουν αποτρεπτικά για έναν σημαντικό αριθμό εργατών, με αποτέλεσμα ο προγραμματισμός να μένει πίσω. Οι παραγωγοί δυσκολεύονται να προσαρμοστούν σε αυτά τα δεδομένα», επισημαίνει.

Αναφερόμενος στην καλλιέργεια, ο ίδιος λέει ότι αυτό το διάστημα έχουν σηκωθεί τα σαμάρια και έχουν μπει τα πλαστικά, ώστε να ξεκινήσει τη λειτουργία του το φυτό. «Οι ιδανικές θερμοκρασίες για εμάς είναι από 8 έως 10 βαθμούς τη νύχτα, ώστε να πετύχουμε το μέγιστο της απόδοσης της παραγωγής, που φτάνει στο 80%. Σημαντικό ρόλο, επίσης, παίζει και η ηλιοφάνεια, η οποία επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη των φυτών».