Αλ.Τσίπρας: «Δεν απειλούμε κανέναν, δεν φοβόμαστε και κανέναν!»

Πολλαπλά μηνύματα, για την έξοδο από τα μνημόνια και κάλεσμα στην Τουρκία ν΄ αλλάξει γραμμή πλεύσης και ν΄ αφήσει τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς, απηύθυνε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, στη Βουλή, στέλνοντας το μήνυμα ότι εφόσον δεν αλλάξει είναι υπόλογη όχι μόνο απέναντι στην Ελλάδα αλλά και στην διεθνή κοινότητα.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019 και κάλυψε ουσιαστικά τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και αρχηγό των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο, απέναντι στην κριτική που δέχτηκε από τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον είχε χαρακτηρίσει «ανίκανο» και «επικίνδυνο», μιλώντας στο Real Fm κι ότι ο ίδιος δεν θα τον έβαζε στο πόστο του υπουργού Εθνικής Άμυνας.  «Καλούμε τους γείτονες ν΄ αφήσουν τη ρητορική κλιμάκωσης», ανέφερε ο πρωθυπουργός, ωστόσο, έβαλε εμμέσως πλην σαφώς «πάγο» και στον κ.Καμμένο, λέγοντας ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα ισχυρή και ασφαλής με ισχυρές διεθνείς συμμαχίες» και «δεν υπάρχει κανένας λόγος προβληματισμού». Υπενθυμίζουμε ότι προκάλεσαν δυσφορία οι δηλώσεις Καμμένου ότι είναι “τρελός” ο Ερντογάν, ακόμη και στο κυβερνητικό στρατόπεδο. 

“Δεν θα ρίξουμε λάδι στη φωτιά” 

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν υπάρχει κρυφή ατζέντα σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και επιτέθηκε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν συναντά ούτε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών ούτε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας για να ενημερωθεί. Ο πρωθυπουργός ζήτησε από την Τουρκία να κάνει «κίνηση καλής θέλησης»  και συνέστησε όταν έχει κάποιος προβλήματα στο σπίτι του «να μην τα βάζει με το γείτονα». «Δεν θα ρίξουμε λάδι στη φωτιά αλλά όλοι να καταλάβουν ότι κρίνονται κι από τη διεθνή κοινότητα», είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος σημείωσε ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. “Δεν απειλούμε κανέναν, δεν φοβόμαστε και κανέναν”, είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό, τι αφορά στα υπόλοιπα θέματα ο πρωθυπουργός σημείωσε πως έχουν έρθει επενδύσεις άμεσες ύψους 3, 5 δις ευρώ κι ό, τι ο δείκτης ανεργίας έχει περιοριστεί κατά 7 μονάδες και χρειάζονται επιπλέον προσπάθειες για να μειωθεί η ανεργία. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει σε αναθεωρητική Βουλή και το επόμενο βήμα είναι να ολοκληρώσει εγκαίρως την τέταρτη αξιολόγηση για να βγει από το πρόγραμμα και ν΄ αλλάξει το άρθρο περί ευθύνης υπουργών, που ουσιαστικά δημιουργεί πολίτες δυο κατηγοριών, ώστε να υπάρξει κάθαρση, όπως θέλουν και οι πολίτες ενώ τόνισε ότι το παραγωγικό μοντέλο της χώρας θ΄ αλλάξει και υπάρχει συζήτηση για τους Θεσμούς, όχι για γραμμή προληπτικής στήριξης, αλλά για ολοκληρωμένο σχέδιο για την επόμενη ημέρα. 

“Δημιουργήσαμε τις κατάλληλες ευρωπαϊκές συμμαχίες ώστε να σπάσουμε τη μονοκαλλιέργεια της λιτότητας”, είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ωστόσο ότι “τα τελευταία μέτρα της διαδρομής είναι συνήθως και τα πιο κρίσιμα”, και κάλεσε τους υπουργούς ν΄ ανταποκριθούν σε αυτά ενώ έθεσε και το θέμα της βελτίωσης της ζωής των μισθωτών, την επόμενη ημέρα.