Αλίαρτος: Ο πολιτισμός της υπαίθρου σε άλλη διάσταση

theatro-aliartos-parastasi
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Oι δύσκολες συνθήκες της καθημερινότητας στην ύπαιθρο δεν προσφέρουν συχνά ευκαιρίες για επαφή με τον πολιτισμό. Η εικαστική τέχνη, το θέατρο, η ποιοτική μουσική φαντάζουν στο σύνολο σχεδόν της αγροτικής κοινωνίας ως κάτι το απόμακρο. Όταν, όμως, τα «μπορώ» κάποιων ανθρώπων που λειτουργούν συλλογικά δυναμώνουν, τότε ξεπερνούν τα εμπόδια. Οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ότι, όταν εργάζονται μαζί, μπορούν και παλεύουν τη μιζέρια, την εσωστρέφεια, την αδράνεια και τόσα άλλα που εγκλωβίζουν τη δημιουργία και κατ’ επέκταση την ανάπτυξη ενός τόπου.

Τη δυναμική του συλλογικού πολιτισμού μέσα από τη θεατρική δημιουργία κάνουν πράξη εδώ και οκτώ χρόνια τα μέλη της θεατρικής ομάδας «Σχήμα», του Δήμου Αλιάρτου. Η προσπάθεια αυτή γρήγορα απέδωσε καρπούς και οι προσκλήσεις σε πολιτιστικά και θεατρικά δρώμενα δεν άργησαν να έρθουν. Ένας από τους βασικούς συντελεστές του θιάσου είναι και ο Βαγγέλης Γιαννακόπουλος, γεωπόνος με πολιτιστικές και δημιουργικές ανησυχίες:

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

«Ο πολιτισμός στον τόπο μας είναι κομμάτι της καθημερινότητας μας. Μέσα από τη θεατρική ομάδα, προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε καλύτερα τον ελεύθερο χρόνο, αναδεικνύοντας και την τοπική μας πολιτιστική ταυτότητα. Με τη συλλογική μας δράση περνάμε το μήνυμα του δημιουργικού πολιτισμού σε πολλούς νέους του τόπου μας. Η θεατρική μας ομάδα αποτελείται από 20 μέλη και μερικοί από εμάς ασχολούμαστε με τη γεωργία. Είναι ανάγκη σήμερα να ξεφύγουμε από την εσωστρέφεια και τον ατομισμό ανοίγοντας παράλληλα εναλλακτικούς δρόμους στον πολιτισμό γιατί αποτελεί κομμάτι της ιστορίας και της κληρονομιάς μας. Δυστυχώς όμως αρωγοί σε αυτή μας την προσπάθεια δεν υπάρχουν και ο πολιτισμός για την επίσημη πολιτεία εστιάζεται σε άλλα ζητήματα και όχι σε δράσεις όπως είναι η δικιά μας. Οι περισσότερες παραστάσεις γίνονται με δικά μας έξοδα και η αμοιβή μας είναι το ζεστό χειροκρότημα των ανθρώπων της επαρχίας».

-Διαφήμιση-
gaia epicheirein congress