Αλιεία: Την επόμενη εβδομάδα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Λονδίνου και Παρισιού

Οι συζητήσεις μεταξύ Γαλλίας και Ηνωμένου Βασιλείου για το θέμα των αδειών αλιείας μετά το Brexit θα συνεχιστούν «στις αρχές της επόμενης εβδομάδας», ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση την Πέμπτη 4/11 μετά από συνάντηση στο Παρίσι μεταξύ των υπουργών Ντέιβιντ Φροστ και Κλεμάν Μπον.

«Όπως ήταν αναμενόμενο, συζήτησαν όλες τις δυσκολίες που προκύπτουν από την εφαρμογή των συμφωνιών μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ. Και οι δύο πλευρές έχουν εκθέσει τις θέσεις και τις ανησυχίες τους», δήλωσε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης, υπενθυμίζοντας ότι ο Ντέιβιντ Φροστ, υπεύθυνος για το Brexit για τη βρετανική κυβέρνηση, πρόκειται να συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς στις Βρυξέλλες την Παρασκευή.

«Καμία κύρωση όσο διαπραγματευόμαστε», λέει ο Μακρόν

«Δεν πρόκειται να επιβάλουμε κυρώσεις ενώ διαπραγματευόμαστε», είχε ξεκαθαρίσει ο Εμανουέλ Μακρόν στον Τύπο στο περιθώριο της COP26 στη Γλασκώβη του Ηνωμένου Βασιλείου. «Οι επόμενες ώρες είναι σημαντικές ώρες», διαβεβαίωσε ο Γάλλος πρόεδρος. «Λάβαμε τα πρώτα μηνύματα από τις βρετανικές αρχές για επιτάχυνση του εμπορίου. Μέχρι την Τετάρτη αναμένεται απάντηση στις τελευταίες προτάσεις των γαλλικών αρχών», δήλωσε τη Δευτέρα η γαλλική προεδρία.

Σε μια ξεκάθαρη ανησυχία για κατευνασμό, η σκωτσέζικη τράτα Cornelis-Gert-Jan, ακινητοποιημένη στη Γαλλία για μια εβδομάδα επειδή είχε ψαρέψει περισσότερους από δύο τόνους χτένια χωρίς άδεια, έφυγε από το λιμάνι της Χάβρης αργά την Τετάρτη το μεσημέρι.

Η βρετανική κυβέρνηση, από την πλευρά της, «χαιρέτισε» την αναβολή των κυρώσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «να χαιρετίζει την αναγνώριση της Γαλλίας ότι απαιτούνται εις βάθος συζητήσεις για την επίλυση όλων των δυσκολιών στη σχέση μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ».

Σύμφωνα με τη συμφωνία για το Brexit, οι Ευρωπαίοι ψαράδες μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται σε ορισμένα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου, υπό την προϋπόθεση ότι μπορούν να αποδείξουν ότι είχαν ψαρέψει στο παρελθόν εκεί. Αλλά οι Γάλλοι και οι Βρετανοί διαφωνούν για τη φύση και την έκταση των δικαιολογητικών που πρέπει να προσκομιστούν.

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από Le Figaro και Le Monde