Αλιεία στη Μεσόγειο: Ο ασθενής είναι άρρωστος, αλλά ακόμη αναπνέει

Τα αλιευτικά αποθέματα στη Μεσόγειο από τη δεκαετία του ’90 συνεχώς μειώνονται, επισημαίνουν τόσο επιστήμονες όσο και ψαράδες, ενώ εκτιμάται ότι το 93% των αποθεμάτων υπερεκμεταλλεύονται. Σήμερα, στη Μεσόγειο, ζουν περίπου 10.000 με 12.000 είδη ψαριών.

Ωστόσο, αυτή η πλούσια βιοποικιλότητα βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο εξαιτίας της ρύπανσης, της κλιματικής αλλαγής, αλλά και της υπερβολικής αλιείας. O Ευρωπαίος επίτροπος για ζητήματα ναυτιλίας και αλιείας, Karmenu Vella, σε υπουργική συνάντηση, επεσήμανε ότι μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί προστατευόμενες περιοχές για την αλιεία και ότι η ΕΕ ενθαρρύνει την επιστημονική συμμετοχή σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που απασχολούν τη λεκάνη της Μεσογείου.

Τόνισε, ακόμη, πως άλλο ένα σημαντικό βήμα αποτελεί η αναμόρφωση της κοινής αλιευτικής πολιτικής και υπογράμμισε ότι για να συνεχιστεί η διάσωση της αλιείας στη Μεσόγειο είναι αναγκαία η κοινή προσπάθεια από όλες τις χώρες. «Ο ασθενής είναι άρρωστος, αλλά ακόμη αναπνέει. Η κατάσταση είναι κρίσιμη, αλλά ακόμη υπάρχει ελπίδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.