Αλιευτικές βάρκες με πλήρη εξοπλισμό ανασύρθηκαν από τον βυθό του λιμανιού των Ν. Μουδανιών

Τρεις αλιευτικές βάρκες με πλήρη μηχανολογικό και αλιευτικό εξοπλισμό που παρέμεναν βυθισμένες για χρόνια κάτω από το νερό ανέλκυσαν δύτες από το λιμάνι των Νέων Μουδανιών στη Χαλκιδική.

Στη συγκεκριμένη δράση καθαρισμού της θαλάσσιας περιοχής του λιμανιού των Ν. Μουδανιών προχώρησε ο Δήμος Νέας Προποντίδας σε συνεργασία με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και το τοπικό Λιμεναρχείο, με στόχο τόσο την προστασία του περιβάλλοντος όσο και τη διευκόλυνση της αλιευτικής δραστηριότητας στην περιοχή.

Όπως αναφέρει ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας, Μανώλης Καρράς, επαγγελματίες δύτες ανέλαβαν τον εντοπισμό των βυθισμένων σκαφών και διευκόλυναν την ανέλκυσή τους με τη βοήθεια γερανού ξηράς. «Έγινε ανέλκυση τριών σκαφών που είχαν πλήρη μηχανολογικό και αλιευτικό εξοπλισμό. Κανείς δεν γνωρίζει για πόσα χρόνια βρίσκονταν βυθισμένες οι βάρκες στη θάλασσα, όμως αποτελούσαν εστίες μόλυνσης και περιβαλλοντικής επιβάρυνσης του λιμανιού των Ν. Μουδανιών», τονίζει ο κ. Καρράς. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, ανάλογη περιβαλλοντική δράση θα πραγματοποιηθεί και στα δύο μικρότερα λιμάνια της Νέας Ποτίδαιας.

Την ίδια ώρα, ο δήμος προχώρησε και στην επιτόπια διάλυση ενός κατασχεμένου πλοίου από λαθρεμπόριο τσιγάρων, που ήταν δεμένο για περισσότερα από δέκα χρόνια στο λιμάνι των Ν. Μουδανιών και στην απομάκρυνση των υλικών του. «Ανά πάσα ώρα και στιγμή, το φορτηγό πλοίο που είχε κατασχεθεί για υπόθεση λαθραίων τσιγάρων κινδύνευε να βουλιάξει μέσα στο λιμάνι των Ν. Μουδανιών. Καταφέραμε και βγάλαμε άδεια επί τόπου κοπής, ανασύραμε το υπόλοιπο βυθισμένο τμήμα και απομακρύναμε τα υλικά», κατέληξε ο κ. Καρράς.

Η περιβαλλοντική δράση του καθαρισμού του βυθού από τις βάρκες έχει ενταχθεί σε διαγωνισμό της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, που διαχειρίζεται το πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία» στη χώρα μας.