Αλιευτικός Τουρισμός – Έρευνα και Ανάπτυξη: Ένα τριήμερο δράσεων στην Κεφαλονιά

04/06/2024
3' διάβασμα
alieftikos-tourismos-erevna-kai-anaptyxi-ena-triimero-draseon-stin-kefalonia-322818

Με κεντρικό στόχο την έρευνα και την ανάπτυξη για τον αλιευτικό τουρισμό η Τουριστική Επιτροπή του Δήμου Αργοστολίου σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, το Πανελλήνιο Σωματείο Αλιευτικού Τουρισμού Επαγγελματιών Αλιέων (ΠΣΑΜΕΑ) και με την υποστήριξη της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς & Ιθάκης συνδιοργάνωσαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα τριήμερο δράσεων με τίτλο, Αλιευτικός Τουρισμός: Συνεργασία για Έρευνα & Ανάπτυξη, που έλαβε χώρα στην Κεφαλονιά από τις 20 έως και τις 22 Μαΐου.

Μάλιστα στην παρέμβαση του ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, ο Μύρων Φλουρής, σε ειδική εκδήλωση, εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη θερμή ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας Κεφαλονιάς στην πρωτοβουλία για την ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού στο πλαίσιο της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης που το Υπουργείο Τουρισμού υλοποιεί. “Βρισκόμαστε αρωγοί και στηρίζουμε με κάθε μέσο πρωτοβουλίες που συνδράμουν την αειφόρο ανάπτυξη του τουρισμού”, υπογράμμισε.

Στην συνέχεια η Αντωνία Βασιλείου, πρόεδρος του ΠΣΑΤΕΑ μίλησε για το Σωματείο και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και τόνισε “πρώτα και πάνω από όλα, ο Αλιευτικός Τουρισμός (ΑΤ) προσφέρει στιγμές ανεκτίμητης αξίας, τόσο για τους επισκέπτες όσο και σε εμάς τους ψαράδες, όπως είπε. Αλιευτικός τουρισμός σημαίνει μειωμένη χρήση επιλεγμένων αλιευτικών εργαλείων στην θάλασσα, καθώς η αλιευτική προσπάθεια εστιάζει στην ανάδειξη και επίδειξη της διαδικασίας για τους επισκέπτες. Άρα μιλάμε για ενεργή και ουσιαστική συμμετοχή των ψαράδων στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα και βιωσιμότητα των αποθεμάτων των ψαριών. Ο ΑΤ προβάλει τις τοπικές ομορφιές, την παράδοση, την κουλτούρα, την τοπική γαστρονομία σε συνδυασμό με τα αλιεύματα και τις ιδιαιτερότητες ενός τόπου, καθώς και την παράδοση των αλιευτικών κοινοτήτων. ”

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Γεωργία Ζούνη Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Τουριστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς παρουσίασε τον αλιευτικό τουρισμό, τις τάσεις καθώς και το προφίλ των ταξιδιωτών που προτιμούν αυτή την ειδική μορφή τουρισμού.

H δράση συνεχίστηκε με τη βιωματική εμπειρία των συμμετεχόντων στο νησί. Στις 21 Μαΐου οι συμμετέχοντες της δράσης περιηγήθηκαν στα κορυφαία τουριστικά αξιοθέατα της Κεφαλονιάς καθώς και σε επισκέψιμες μονάδες παραγωγής τοπικών προϊόντων – οινοποιείο, τυροκομείο και ελαιοτριβείο. Η δράση ολοκληρώθηκε με την εμπειρία του αλιευτικού τουρισμού που διοργανώθηκε στα νερά της Κεφαλονιάς, με την υποστήριξη του ΠΣΑΤΕΑ, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δουν στην πράξη τα οφέλη του αλιευτικού τουρισμού για την ανάπτυξη του προορισμού και τον έλεγχο της αλόγιστης αλιείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΓΡΑΦΕΙ: