Αλκιβιάδης Αλεξάνδρου – Γεν. Διευθυντής Αγροτικής Τραπεζικής, Τράπεζα Πειραιώς: «Εν μέσω ενεργειακής κρίσης, η Τράπεζα Πειραιώς παρέχει ρευστότητα στον αγροτικό κόσμο»

Ο παραγωγός βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπος με ένα δυσβάσταχτο κόστος, το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα, προκειμένου να διατηρήσει την οικονομική του ισορροπία και να επιβιώσει σε ένα από τα πλέον δυσμενή οικονομικά περιβάλλοντα, απόρροια της πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία.

Συνέντευξη στη Γεωργία Μπόχτη

Οι αστάθμιστοι εξωγενείς παράγοντες δυσχεραίνουν περαιτέρω –μετά την υγειονομική κρίση– το κόστος αγροτικής παραγωγής. Οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας επιβαρύνουν το κόστος ενέργειας των εκμεταλλεύσεων, αλλά και το κόστος των εφοδίων, όπως τα λιπάσματα κ.ά. «Η Τράπεζα Πειραιώς παρακολουθεί τις εξελίξεις και παραμένει σταθερά δίπλα στον αγροτικό κόσμο, τον οποίο και στηρίζει με τον πιο κατάλληλο τρόπο», τονίζει σε συνέντευξή του στην «ΥΧ» ο γενικός διευθυντής Αγροτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς, Αλκιβιάδης Αλεξάνδρου.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι η μόνη τράπεζα που, σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενεργοποίησε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, και συγκεκριμένα από τις 8 Φεβρουαρίου 2022, την «Κάρτα του Αγρότη».

Στόχος της ενέργειας αυτής είναι να διευκολυνθεί κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο η πρόσβαση των αγροτών σε ρευστότητα, για την κάλυψη των παραγωγικών τους αναγκών, με κάθε πρόσφορο μέσο και με τη μέγιστη δυνατή ευελιξία. Η «Κάρτα του Αγρότη» παρέχεται υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις, που έχουν συμφωνηθεί με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Είναι ειδικά σχεδιασμένη για τους αγρότες, με σκοπό την άμεση χρηματοδότηση των παραγωγικών δαπανών τους, εξηγεί ο κ. Αλεξάνδρου.

Ποια είναι τα οφέλη που έχει ο παραγωγός από την «Κάρτα του Αγρότη»;

Η Τράπεζα Πειραιώς διαθέτει την εξειδικευμένη τεχνογνωσία για να κατανοήσει τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε περιόδου, αλλά και τις ανάγκες κάθε παραγωγού. Παράλληλα, έχει την ισχυρή βούληση να στηρίξει τον παραγωγικό αγροτικό κόσμο.

Στο πλαίσιο αυτό, με στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείριση του κόστους παραγωγής και ειδικά του ενεργειακού κόστους και αυτού των γεωργικών εφοδίων, τα οποία γίνονται δυσβάσταχτα για τον παραγωγό αυτή την περίοδο, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η Τράπεζα Πειραιώς, σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δίνει πρόσβαση σε χρηματοδότηση και διευκολύνει όλους τους αγρότες δικαιούχους επιδοτήσεων, ώστε να αντεπεξέλθουν στις καλλιεργητικές τους ανάγκες.

Εξειδικευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία

Υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές για τον παραγωγό που αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας αυτή την περίοδο;

Στην Τράπεζα Πειραιώς διαθέτουμε εξειδικευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Ανοιχτό Δάνειο Αγροτών και τη μικρο-χρηματοδότηση που λειτουργούν εναλλακτικά προς την Κάρτα, καλύπτοντας διευρυμένα τις ανάγκες των παραγωγών. Ας τα δούμε ένα προς ένα.

Με το Ανοιχτό Δάνειο Αγροτών, ο παραγωγός εξασφαλίζει ένα ετήσιο πιστοδοτικό όριο, για την κάλυψη των ετήσιων αναγκών της εκμετάλλευσής του. Το δάνειο αυτό λαμβάνει υπόψη το κόστος παραγωγής κάθε καλλιέργειας και δίνει τη δυνατότητα χορήγησης ποσών προσαρμοσμένων στις εξατομικευμένες παραγωγικές ανάγκες κάθε παραγωγού. Η εναλλακτική της μικρο-χρηματοδότησης σχετίζεται με ένα ευέλικτο τραπεζικό προϊόν, που απευθύνεται σε αγρότες, οι οποίοι έχουν επιλέξει την Τράπεζα Πειραιώς για τη λήψη των αγροτικών τους επιδοτήσεων.

Το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο προσφέρει πρόσβαση σε δάνειο μέχρι 5.000 ευρώ για να αντιμετωπίσει έκτακτα προβλήματα της αγροτικής του δραστηριότητας, χωρίς άλλες εξασφαλίσεις.

Στην πράξη, για τι είδους διευκόλυνση μιλάμε;

Με την «Κάρτα του Αγρότη», ο παραγωγός έχει άμεση πρόσβαση σε ρευστότητα για αγορά εφοδίων και πληρωμές οφειλών που σχετίζονται με την παραγωγική διαδικασία. Μπορεί να προμηθευτεί τα απαραίτητα γεωργικά εφόδια από τον έμπορο-γεωπόνο και, πληρώνοντας με την κάρτα, να πετυχαίνει τιμές μετρητοίς, περιορίζοντας έτσι το κόστος παραγωγής. Παράλληλα, μπορεί να πληρώσει το αγροτικό ρεύμα, καθώς και τα καύσιμα που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του γεωργικού του εξοπλισμού.

Πώς προσδιορίζεται το πιστωτικό όριο της «Κάρτας του Αγρότη»;

Η «Κάρτα του Αγρότη» είναι ένα «προσωποποιημένο» τραπεζικό προϊόν, καθώς το όριο κάθε κάρτας προσδιορίζεται ξεχωριστά για κάθε αγρότη, με βάση την ετήσια επιδότηση που δικαιούται. Το όριο άνοιξε τον Φεβρουάριο και θα κλείσει με την καταβολή των επιδοτήσεων, τους τελευταίους μήνες του έτους, οπότε και εξοφλείται η κάρτα.

Για την απόκτησή της από όλα τα καταστήματα της τράπεζας, αρκεί η προσκόμιση της αστυνομικής ταυτότητας από τον αγρότη και –μέχρι την έναρξη των Ετήσιων Δηλώσεων Καλλιέργειας του 2022– της τελευταίας Δήλωσης ΟΣΔΕ του έτους 2021. Με την παραλαβή της Κάρτας, ο αγρότης μπορεί να κάνει χρήση σε όλα τα εξειδικευμένα καταστήματα αγροεφοδίων και καυσίμων που διαθέτουν POS.

Πώς μπορεί να καλυφθούν οι πελάτες σας που εντάσσονται στο πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας;

Η Συμβολαιακή Τραπεζική προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε παραγωγού και αξιοποιεί τις δυνατότητες όλων των εμπλεκομένων που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα. Η Τράπεζα Πειραιώς διασφαλίζει την απαραίτητη ρευστότητα σε όλους τους παραγωγούς που συνεργάζονται με εταιρείες ή συνεταιρισμούς που έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Συμβολαιακής. Με την Κάρτα Συμβολαιακής, οι παραγωγοί μπορούν να καλύψουν τις παραγωγικές τους ανάγκες και να την αποπληρώσουν με την εξόφληση του προϊόντος τους που παραδίδουν στη συνεργαζόμενη επιχείρηση ή στον συνεταιρισμό. Η Κάρτα χορηγείται με μόνη εξασφάλιση την ύπαρξη του εμπορικού συμβολαίου αγοραπωλησίας μεταξύ του παραγωγού και του αγοραστή.

Η εξέλιξη του προγράμματος έχει αφήσει σημαντικό αποτύπωμα στον αγροτικό χώρο με περισσότερες από 300 συνεργασίες σε 13.000 παραγωγούς. Το σημαντικό πλεονέκτημά του είναι τα αμοιβαία οφέλη που δημιουργούνται τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τις μεταποιητικές/εμπορικές επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς.

Το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Τραπεζικής προσεγγίζει «ολιστικά» την αλυσίδα αξίας του αγροδιατροφικού τομέα και συμβάλλει στον εξορθολογισμό του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει τη δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών, παραγωγών -αγροτικών συνεταιρισμών – μεταποιητικών επιχειρήσεων.