Αλλαγή αγροτοπεριβαλλοντικού μοντέλου στη γεωργία, ζήτησε ο Ν.Παπαδόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ)

Αλλαγή αγροτοπεριβαλλοντικού μοντέλου στη γεωργία, ζήτησε ο Ν.Παπαδόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ)
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Την ανάγκη αλλαγής του αναπτυξιακού μοντέλου παραγωγής στη Γεωργία και την Κτηνοτροφία, ζήτησε, μιλώντας στην αρμόδια Ειδική Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Λάρισας, Νίκος Παπαδόπουλος, κατά τη σχετική έκθεση που παρουσίασε, η οποία ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από βουλευτές.

Ο κ.Παπαδόπουλος σημείωσε ότι η έκθεσή του αφορά σύνοψη της συζήτησης που έγινε μετά από εισηγήσεις εκπροσώπων φορέων και εξήγησε πως το μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης, που ακολουθήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες δημιούργησε περιβαλλοντικά αδιέξοδα, σε ό,τι αφορά στην προστασία των υδάτων, τη νιτρορύπανση, την εκπομπή αερίων κ.ά.

-Διαφήμιση-

Σημείωσε πως οφείλει η Ελλάδα ν΄ακολουθήσει τον κώδικα ορθής γεωργικής πρακτικής και να εκμεταλλευθεί η χώρα μας όλα τα χρηματοδοτικά και άλλα εργαλεία, που δίνονται και από την ΕΕ για τη βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος και την ορθή χρήση γεωργικών φαρμάκων και λιπασμάτων. Ήδη, όπως εξήγησε, εφαρμόζονται κάποια από αυτά τα εργαλεία μέσω του ΠΑΑ για την νιτρορύπανση αλλά υπάρχουν και άλλα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν, όπως για εξαέρωση αμμωνίας κ.ά. ενώ τόνισε ότι πρέπει να αλλάξει και ο τρόπος για τη διαχείριση του νερού και να εφαρμοστούν οι οδηγίες που αφορούν στάγδην άρδευση, για χωράφια με κλίση άνω του 8%.

Στις προτάσεις που κατέθεσε στην έκθεση του για τη Γεωργία εξήγησε ότι οφείλει η Ελλάδα να προχωρήσει περισσότερο στην ανακύκλωση και στην καλύτερη χρήση ασβέστη για την απορρόφηση των λιπασμάτων, στην αύξηση της βιοκαλλιέργειας και στη βελτίωση της ιχνηλασιμότητας, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν μικρές μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων/βιοαερίου. Σημείωσε πως πρέπει να πάμε σε ανθρωποκεντρική στάση της γεωργίας με μοντέλα παραγωγής που πρέπει να αποβλέπουν σε καλύτερη περιβαλλοντική προστασία, γεγονός στο οποίο αφορά στη συνδιαμόρφωση της αγροτικής πολιτικής και τις συλλογικές δράσεις.

Άννα Στεργίου

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki