Αλλάζει το κλίμα στο καλαμπόκι εν μέσω πανδημίας

Καλαμπόκι: 8 τρόποι για να αντιμετωπίσετε τις υψηλές θερμοκρασίες

Με τις σπορές στο καλαμπόκι να έχουν σταματήσει σε αρκετές περιοχές λόγω βροχών, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι το κλίμα αλλάζει. Μια σημαντική μερίδα παραγωγών το ξανασκέφτεται. Οι μέτριες προσδοκίες για το βαμβάκι, σε συνδυασμό με την πεποίθηση ότι δημιουργείται μομέντουμ στην αγορά υπέρ της εξασφάλισης αυτάρκειας σε είδη τροφίμων και ζωοτροφών, φαίνεται να οδηγούν σε αυτή την εξέλιξη. Αυτή την περίοδο, διαθέσιμο προϊόν «έφυγε» από 17,5 έως 19 λεπτά, σύμφωνα με γνώστες της αγοράς που μίλησαν στην «ΥΧ».

Τάση εξισορρόπησης στη Μακεδονία

Ο γεωπόνος της Euragro, Απόστολος Ιωαννίδης, σημείωσε ότι τις τελευταίες ημέρες στο Κιλκίς υπάρχει μια μερική μεταστροφή ως προς τις προθέσεις καλλιέργειας στον αραβόσιτο. «Κάποιοι γύρισαν και εκεί που δεν θα έβαζαν είπαν να βάλουν και λίγο καλαμπόκι. Τσίμπησε και η τιμή τις τελευταίες μέρες, αν και αυτή την περίοδο ελάχιστοι έχουν καλαμπόκι. Οι πωλήσεις γίνονται στα 19 λεπτά τώρα, οπότε αν κάποιος είχε, θα το έδινε κοντά σε αυτή την τιμή».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΑΣΘ, Χρήστος Τσιχήτας, εκτιμά ότι μπορεί να υπάρξει μια μικρή άνοδος στο καλαμπόκι. «Είναι πιθανό να έχουμε αύξηση στρεμμάτων κοντά στο 5%, με βασική αιτία ότι το κλίμα στο βαμβάκι δεν είναι ικανοποιητικό». Αναφορικά με την τιμή παραγωγού, ο ίδιος την προσδιόρισε στα 17,5 με 18 λεπτά, προσθέτοντας ότι έχει αυξηθεί γύρω στο 1 λεπτό.

Σύμφωνα με τον διευθυντή μάρκετινγκ της Pioneer, Γιώργο Ζανάκη ,«είναι σαφής η μείωση της αρνητικής δυναμικής που υπήρχε το προηγούμενο διάστημα ως προς τις προθέσεις σποράς στο καλαμπόκι. Σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές από Βουλγαρία, δεν νομίζω ότι θα σταματήσουν, δεδομένου ότι ανήκει στην ΕΕ. Ίσως δούμε μείωση εισαγωγών από άλλες χώρες, όπως η Ουκρανία».

Ο υπεύθυνος σπόρων Β. Ελλάδας της «Άλφα Γεωργικά Εφόδια», Σάββας Ενεπέκογλου, μας είπε ότι υπάρχει μια τάση εξισορρόπησης. Επίσης ανέφερε ότι αρκετοί παραγωγοί το ξανασκέφτονται, καθώς οι βροχές δεν τους επέτρεψαν να μπουν ακόμα στο χωράφι για να σπείρουν ηλίανθο. «Από εκεί που διαφαινόταν ξεκάθαρη πτώση, τώρα πάμε σε ένα σενάριο με σαφώς περισσότερα στρέμματα στο καλαμπόκι. Σαφή εικόνα θα έχουμε κοντά στα μέσα Απριλίου. Υπάρχουν αρκετοί παραγωγοί, παραδοσιακοί καλαμποκάδες, που ενώ είχαν αποφασίσει να σπείρουν βαμβάκι ή ηλίανθο και να εγκαταλείψουν το καλαμπόκι, κάνουν δεύτερες σκέψεις. Επίσης, λόγω των βροχών που έπεσαν αυτές τις μέρες σε αρκετές περιοχές, ορισμένοι λανθασμένα έχουν την αντίληψη ότι δεν τους παίρνει να σπείρουν ηλίανθο, οπότε θα πάνε να βάλουν καλαμπόκι».

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ορεστιάδας, Λάμπης Κουμπρίδης, εκτίμησε ότι θα υπάρξει μικρή αύξηση στα καλλιεργούμενα στρέμματα του συνεταιρισμού, αναφέροντας ότι αυτές τις μέρες σταμάτησαν οι σπορές, λόγω κρύου. «Ως προς τις καλλιεργούμενες εκτάσεις, αν υποθέσουμε ότι πέρσι μπήκαν 5.000-6.000 στρέμματα στην περιοχή, φέτος εκτιμώ ότι θα φτάσουν τα 7.000», σημείωσε. Σχετικά με τις εξελίξεις στην αγορά, ο ίδιος τόνισε πως «εμείς δώσαμε 1.000 τόνους στα 15,5 λεπτά γιατί δυστυχώς είχαμε συμφωνήσει την πώληση πριν από τις εξελίξεις με τον κορωνοϊό. Πάντως, τέτοιον καιρό δύσκολα πουλάς καλαμπόκια».

Η εκτίμηση του Κυριάκου Σαρικυριακίδη, παραγωγού από τον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης, είναι ότι τα καλλιεργούμενα στρέμματα στην περιοχή θα είναι λιγότερα. «Εμείς βέβαια θα κρατήσουμε τα ίδια γιατί έχουμε μεγάλες εκτάσεις και είμαστε χρόνια στο εμπόριο. Αυτή την περίοδο, όποιος έχει καλαμπόκι, πουλάει στα 17,5 λεπτά».

Κρατάνε τα στρέμματα Τρίκαλα και Καρδίτσα

Σταθερότητα ως προς τα καλλιεργούμενα στρέμματα αραβοσίτου «βλέπει» στα Τρίκαλα ο πρόεδρος της ΕΑΣ Τρικάλων Αχιλλέας Λιούτας. Ο ίδιος μάλιστα δηλώνει ότι ο συνεταιρισμός έχει σταματήσει να εμπορεύεται προϊόν από τη Βουλγαρία και έχει στραφεί στο ντόπιο καλαμπόκι το οποίο αγοράζει αυτή την περίοδο. «Η τιμή έχει πάρει 1-2 λεπτά. Εμείς και πριν την κατάσταση αγοράζαμε στα 17,5 λεπτά. Τελευταία ο παραγωγός βρίσκει να το πουλήσει ακόμα και στα 19 λεπτά. Εμείς τελευταία πουλάμε στα 21-22 λεπτά» ανέφερε.

Στην Καρδίτσα οι σπορές που είχαν ξεκινήσει στις αρχές Μαρτίου σταμάτησαν λόγω των βροχών. Ο πρόεδρος του γεωπονικού συνεταιρισμού της περιοχής, Βασίλης Στρατίκης, εκτιμά πως το πιο πιθανό είναι οι εκτάσεις στο καλαμπόκι να παραμείνουν στα περσινά επίπεδα. «Ακόμη δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα αλλά μάλλον θα κινηθούμε στα περσινά επίπεδα. Αναφορικά με τις τιμές εμείς τα περισσότερα τα έχουμε κλείσει στα 17,5 – 17,8 λεπτά. Πάντως 1 λεπτό ή 1,5 δεν είναι κάτι αξιοσημείωτο σαν έξτρα έσοδο, άντε να βγάλει το κόστος αποθήκευσης ο παραγωγός».