Αλλεπάλληλα χτυπήματα στο κάστανο από τις ασθένειες

Προγραμματική σύμβαση υπογράφηκε στην Τρίπολη μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ). Αντικείμενο της σύμβασης, που υπογράφηκε από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, και τον αντιπρύτανη Έρευνας και Οικονομικής Ανάπτυξης του ΓΠΑ, Θωμά Μπαρτζάνα, αποτελεί η παρακολούθηση των πληθυσμών των εντόμων που πλήττουν την καστανιά του Πάρνωνα –σε Αρκαδία και Λακωνία–, με στόχο την αποτελεσματικότερη και οικονομικότερη αντιμετώπισή τους και την προστασία της παραγωγής.

Γεγονός είναι, όμως, ότι μέχρι τώρα το πρόγραμμα καταπολέμησης της σφήκας που μείωσε σημαντικά την παραγωγή δεν λύθηκε και παραμένει μια διαρκής απειλή για τους παραγωγούς τα τελευταία περίπου έξι χρόνια. Όπως εξηγεί ο Θοδωρής Πεφάνης, παραγωγός στην Καστάνιτσα: «Έχουν περάσει έξι χρόνια από τότε που ξεκινήσαμε τη βιολογική καταπολέμηση της σφήκας, αλλά ακόμα δεν έχουμε τα αποτελέσματα που περιμέναμε. Το πρόβλημα και φέτος είναι πάρα πολύ έντονο και θα δούμε πόσο μεγάλες θα είναι οι επιπτώσεις του στην παραγωγή. Έγινε και φέτος μια νέα προσπάθεια, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποιο αποτέλεσμα. Η ζημιά την περασμένη χρονιά ήταν πάνω από 80%».

Αυτό που κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα είναι η εμφάνιση νέας αρρώστιας, που λέγεται φαιά σήψη. Όπως μας ενημέρωσε ο Θοδωρής Πεφάνης «αυτή η ασθένεια σαπίζει τον καρπό από μέσα και δεν φαίνεται. Το μόνο που καταφέραμε μέχρι τώρα είναι για πρώτη φορά να αποζημιωθούν οι παραγωγοί κάστανου με 150 ευρώ ανά στρέμμα. Φυσικά, αυτά τα χρήματα δεν καλύπτουν σε καμία περίπτωση τη ζημιά».

Για τις επιπτώσεις στην εμπορικότητα του κάστανου με όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κ. Πεφάνης αναφέρει ότι «φέτος βγήκε μια φήμη για τη φαιά σήψη που δεν είχε σχέση με την πραγματικότητα, με αποτέλεσμα να μην εμφανισθεί κανένας έμπορος. Έφτασε η φήμη στους Ιταλούς, που αποτελούσαν και τον βασικό εξαγωγικό προορισμό, και εκεί τελείωσε κάθε εμπορική κίνηση».