Άλμα στις τιμές ζωοτροφών λόγω ζήτησης

Αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών πάνω από 40% σήμαναν οι επόμενες ημέρες του Πάσχα. «Πληρωθήκαμε τα σφάγιά μας και την καλή τιμή στο γάλα κι αυτήν τη στιγμή αγωνιζόμαστε να αποθηκεύσουμε ζωοτροφές για τον χειμώνα.

Τα πρώτα αλώνια δείχνουν αυξημένες τιμές. Αναγνωρίζουμε ότι οι αγρότες έχουν υψηλά κόστη σε λιπάσματα και ραντίσματα, αλλά εμείς δεν αντέχουμε ν’ αγοράζουμε 22-23 λεπτά το κριθάρι και το καλαμπόκι στα 28-30 λεπτά και μάλιστα να μη βρίσκουμε», περιγράφει ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Προσοτσάνης, Κώστας Ακριτίδης. Η απάντηση που λαμβάνουν στο γιατί πληρώνουν αυξημένες τιμές σε αποθηκευμένες ζωοτροφές είναι «γιατί η ζήτηση ανεβαίνει».

Περίπου 4-5 λεπτά κέρδος ανά λίτρο γάλατος έχουν οι αιγοπροβατοτρόφοι, με τις τιμές των ζωοτροφών να συνεχίζουν το σκαρφάλωμα. Στη Ροδόπη αγοράζουν στα 26-28 λεπτά ανά κιλό το καλαμπόκι χωρίς τον ΦΠΑ, ανάλογα με το αν πληρώνουν μετρητοίς ή επί πιστώσει, μεταφέρει ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Σάκης Κοσουτζής. «Η σόγια είναι στα 60 λεπτά χωρίς ΦΠΑ, το κοστολόγιο των ζωοτροφών είναι υπέρογκο. Οι έμποροι εκμεταλλεύονται την έλλειψη μετρητού των κτηνοτρόφων».

Η τιμή αρνιού διαμορφώνεται στα 3,70-4 ευρώ το κιλό για ζων βάρος, αλλά δεν έχουν μείνει αρνιά στον νομό.

Ξεπουλάνε

Η έλλειψη ρευστότητας οδηγεί τα αρνιά εκτός στάβλου, γιατί οι παραγωγοί αδυνατούν να τα ταΐσουν. «Ξεπουλάμε. Αναγκαζόμαστε να τα πουλήσουμε 15 ευρώ για να μην τα ταΐζουμε». Την αδυναμία σίτισης των κοπαδιών τονίζει και ο Κώστας Ακριτίδης, εξηγώντας πως αποτυπώνεται στη μείωση του ζωικού κεφαλαίου. «Αρκετοί συνάδελφοι εγκατέλειψαν το επάγγελμα. Το τελευταίο δίμηνο πουλάνε ζώα, παρόλο που είμαστε στην περίοδο μετά το Πάσχα κι έχουν γάλα να δώσουν. Έκλεισαν τρεις υγιείς μονάδες στη Δράμα», αναφέρει.

Ο ίδιος τονίζει ότι η κτηνοτροφία και η μεταποίηση των προϊόντων της αυξάνουν τις εξαγωγές χάρη στη φέτα. «Οι τυροκόμοι κλείνουν τώρα συμβόλαια. Το πρόβειο είναι στο 1 ευρώ το λίτρο με τάση ανόδου».

Επιδίωξη των κτηνοτρόφων είναι να μειωθεί το κόστος παραγωγής για τους ίδιους για να μπορούν να αγοράζουν οι πολίτες ποιοτική φέτα σε λογική τιμή, γιατί «δεν είναι είδος πολυτελείας».

Οι κτηνοτρόφοι ζητούν άμεση ενίσχυση της κτηνοτροφίας στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη για να επιβιώσουν και επισημαίνουν να μην αγνοεί το υπουργείο τις επιστολές τους και το αίτημά τους να συναντηθούν.