Αλωνίζουν το καλαμπόκι

Πρωταγωνιστική θέση κατέχει στον Νομό Δράμας το καλαμπόκι, καθώς καλλιεργούνται περίπου 60.000-70.000 στρέμματα. Οι διαρκείς βροχοπτώσεις την άνοιξη προκάλεσαν καθυστέρηση στη σπορά σε αρκετά χωράφια, με συνέπεια προβλήματα στην καρπόδεση, γιατί το κρίσιμο στάδιο συνέπεσε με τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού.

«Σε χωράφι από τα πλέον όψιμα, οι περισσότεροι σπάδικες είχαν ελλιπή καρπόδεση, ήταν κενοί από τη μέση και πάνω. Παρά τη φροντίδα και το πότισμα, οι όψιμες καλλιέργειες θα έχουν προβλήματα», περιγράφει ο γεωπόνος στη ΔΑΟΚ Δράμας, Κωσταντίνος Σίμογλου, εκτιμώντας ότι είναι μειωμένη η παραγωγή σε σχέση με άλλες περιοχές και χρονιές.

Προσθέτει ότι ευτυχώς τα όψιμα δεν αντιμετώπισαν προβλήματα με ενήλικα του εντόμου Diabrotica.

1.500 κιλά το στρέμμα στην Ορεστιάδα

Ξεκίνησε η συγκομιδή καλαμποκιού στην Ορεστιάδα και από την πρώτη εικόνα οι αποδόσεις δείχνουν καλές, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας «Η ΕΝΩΣΗ», Λάμπης Κουμπρίδης, καθώς κυμαίνονται στα 1.500 κιλά το στρέμμα.

Ο ίδιος σημειώνει ότι τα χωράφια είναι όλα ποτιστικά και χαρακτηρίζει καλή την παραγωγή, παρόλο που πέρυσι είχαν 1.700 κιλά το στρέμμα, λαμβάνοντας υπόψη και τις συνθήκες καύσωνα που επικράτησαν. Η Ένωση ανακοίνωσε πέντε σημεία συγκέντρωσης. Πρωιμότεροι είναι στις περιοχές Ρύζια, Καστανιές και Στέρνα. Ο αλωνισμός του καλαμποκιού υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Οκτώβρη.

Σχολιάζοντας τις μεγάλες καταστροφές στη Θεσσαλία, λέει ότι ενδεχομένως να επηρεάσουν κάπως την αγορά με την έννοια ενδεχομένως να κληθούν να καλύψουν το κενό της Λάρισας στα νησιά.

Σύμφωνα με τον κ. Κουμπρίδη, η τιμή δεν θα ανέβει λόγω των εισαγωγών από την Ουκρανία και τη Βουλγαρία, αλλά και των αποθηκευμένων ποσοτήτων από πέρυσι. Όπως ο ίδιος τονίζει, ένα προϊόν που αποθηκεύεται έχει χαμηλή τιμή. Η ΕΝΩΣΗ θα προχωρήσει σε διαγωνισμό μόλις ολοκληρωθεί η συγκομιδή και συγκεντρωθεί το καλαμπόκι, επιδιώκοντας την υψηλότερη. Ενδεχομένως να ξεκινήσουν από συγκεκριμένη τιμή βάσης. Πέρυσι, η ΕΝΩΣΗ διέθεσε 13.000 τόνους αραβοσίτου, αλλά φέτος αναμένεται μεγαλύτερη παραγωγή, καθώς αυξήθηκαν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι παραγωγοί της Ροδόπης επλήγησαν από καιρικές συνθήκες καύσωνα, με θυελλώδεις ανέμους που επικράτησαν τον Αύγουστο.