Άλυτο το θέμα των «ιερών εκτάσεων» στην Ηλεία

Κινδυνεύουν να χάσουν τα δικαιώματά τους οι αγρότες

Σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα των «ιερών εκτάσεων» στην ορεινή ζώνη των δήμων Πύργου και Ήλιδας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν τα δικαιώματά τους σε καλλιέργειες που εκμεταλλεύονταν εδώ και χρόνια δεκάδες αγρότες.

Πριν από λίγες ημέρες, εκπρόσωπος των χωριών της ορεινής ζώνης των δύο δήμων επισκέφθηκαν τον Μητροπολίτη Ηλείας, Αθανάσιο, προκειμένου να ζητήσουν τη μεσολάβησή του για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης. Σύμφωνα με τα όσα επισημάνθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η έναρξη υποβολής αιτήσεων στο Εθνικό Κτηματολόγιο επιβεβαίωσε αυτό που όλοι φοβούνταν, ότι νόμιμος ιδιοκτήτης εμφανίζεται η Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων Καλαβρύτων, αφού οι αιτήσεις των κατοίκων απορρίφθηκαν.

Ενστάσεις

Αναμένεται να ακολουθήσει η διαδικασία των ενστάσεων, ωστόσο τα υπάρχοντα δεδομένα οδηγούν προς την απώλεια αυτών των εκτάσεων από τους καλλιεργητές και την κατοχύρωσή τους υπέρ του μοναστηριού.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Τοπικής Ενότητας Κουτσοχέρας, Δημήτρης Μητρόπουλος, αν δεν αλλάξει κάτι, πολύ σύντομα οι καλλιεργητές θα είναι άκληροι και θα χάσουν ξαφνικά τη γη που καλλιεργούν επί δεκαετίες και την οποία κληρονόμησαν από τους προγόνους τους. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Χειμαδιού, Χρήστος Μπουλούμπασης, ανέφερε ότι αν δεν βρεθεί λύση, τα χωριά στα ορεινά θα ερημώσουν διότι όλοι θα αναζητήσουν αλλού δουλειά, ζητώντας από την Εκκλησία να μεσολαβήσει στην εξεύρεση μιας δίκαιης φόρμουλας επίλυσης.

«Ζητήσαμε από τον Σεβασμιότατο να μας βοηθήσει ώστε να καταλήξουμε σε μια δίκαιη λύση, διότι η Πολιτεία μέχρι τώρα είναι απούσα και δεν παρεμβαίνει για να λήξει με δίκαιο τρόπο το ζήτημα. Αν μας πάρουν την περιουσία που βρήκαμε από τους παππούδες μας και καλλιεργούμε επί δεκαετίες, πώς θα ξαναφτιάξουμε τη ζωή μας;», ανέφερε χαρακτηριστικά.