Η αμειψισπορά σώζει τον αραβόσιτο στη Δράμα

Ομαλά και με σταθερές, όπως φαίνεται, εκτάσεις εξελίσσεται η καλλιέργεια αραβόσιτου στη Δράμα, που μετρά αρκετές χιλιάδες στρέμματα και πρωταγωνιστεί μαζί με το βαμβάκι και τον ηλίανθο. Η καλλιέργεια βρίσκεται στη βλαστική ανάπτυξη.

Aσήμαντο για τον αραβόσιτο χαρακτηρίζει τον κριόκερο σε ανακοίνωσή της η ΔΑΟΚ Δράμας και, σύμφωνα με τον γεωπόνο, Κωνσταντίνο Σίμογλου, έγινε προς ενημέρωση των καλλιεργητών. «Κατά τόπους υπήρξαν αυξημένοι πληθυσμοί κριόκερου, αλλά τα συμπτώματα που προκαλεί στην καλλιέργεια είναι ανάξια λόγου. Το έντομο σύντομα θα απομακρυνθεί για να διαθερίσει και να διαχειμάσει». Θα εμφανιστεί νωρίς την άνοιξη στα χειμερινά σιτηρά των οποίων είναι εχθρός.

Καλή εικόνα επικρατεί στην καλλιέργεια σχετικά με το έντομο Diabrotica, γιατί πραγματοποιήθηκε ικανοποιητική αμειψισπορά, που είναι το αποτελεσματικότερο μέτρο. Εκτιμά ότι δεν θα προκύψει κανένα πρόβλημα από προσβολές ριζικού συστήματος, εκτός λίγων εξαιρέσεων, όπου καλλιεργείται μόνο αραβόσιτος. «Το Diabrotica εμφανίστηκε και το παρακολουθούμε. Σύμφωνα με δεδομένα ετών, τα ενήλικά του δεν προκαλούν προβλήματα στον αραβόσιτο και δεν μας απασχολούν ως σημαντικός εχθρός που είναι μόνο τα ανήλικα».

Προσθέτει ότι από το 2017 γίνονται μετρήσεις όχι μόνο στους αγρούς, αλλά και εργαστηριακές και παρακολουθούν αν υπάρχει και κατά πόσο επίδραση των ενηλίκων στην καρπόδεση του αραβόσιτου. Διευκρινίζει πως είναι λανθασμένη η χρήση εντομοκτόνων για τα ενήλικα.

Η σχέση καιρικών συνθηκών-καλλιέργειας δεν είναι η πλέον θετική λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που προκάλεσαν καθυστερήσεις. Οι βροχές δεν ήταν αρνητικές, γιατί πρόκειται για υδροβόρα καλλιέργεια. «Πέρυσι, την ίδια εποχή στις πρώιμες σπορές παρατηρούσαμε την έναρξη της άνθισης», μεταφέρει. Στην πορεία, αν ανέβουν οι θερμοκρασίες, η καλλιέργεια θα προχωρήσει με κανονικούς ρυθμούς.