Άμεσα μέτρα για τους πληγέντες από τις φωτιές κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, ζητάει ο ΣΕΚ

Την άμεση καταγραφή των ζημιών σε ζώα και κτηνοτροφικές υποδομές καθώς και την αποζημίωση των πληγέντων κτηνοτρόφων από τις πρόσφατες πυρκαγιές, ζητάει με επιστολή του προς τον Προθυπουργό και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, ο ΣΕΚ.

Τα άμεσα μέτρα που προτείνει ο Σύνδεσμος είναι: «200 € τουλάχιστον ανά προβατίνα και γίδα, όπως και 100 € για τα αρνιά και τα κατσίκια. Σημειώνεται ότι πολλά ζώα εγκυμονούσαν και σε λίγο διάστημα θα ξεκίναγαν οι γέννες. Για τα βοοειδή 1.200 € ανά αγελάδα και 800 € για τα νεαρά βοοειδή».

Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος στην επιστολή του:

«Οι πυρκαγιές των τελευταίων 15 ημερών στη χώρας μας, ( Ρόδος, Κάρυστος, Μαγνησία, Λαμία, Κέρκυρα κ.λ.π) επέφεραν τεράστιες καταστροφές στο δασικό πλούτο, σε βοσκοτόπους, σε κατοικίες, επιχειρήσεις, συνεταιρισμούς, όμως δεν άφησαν ανέγγιχτο και τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, ιδιαίτερα την κτηνοτροφία μας.

Κατακάηκαν χιλιάδες ζώα, αιγοπρόβατα, βοοειδή, μελίσσια, όπως και πολλές υποδομές (στάβλοι, στάνες). Ακόμη και τώρα γίνεται έλεγχος για την πιστοποίηση της καταστροφής.

Ο ΣΕΚ απευθύνεται στην Κυβέρνηση της χώρας και ζητάει:

  1. Άμεση καταγραφή των ζημιών σε ζώα και κτηνοτροφικές υποδομές.
  2. Άμεση, εδώ και τώρα, αποζημίωση των πληγέντων κτηνοτρόφων με:
  • 200 € τουλάχιστον την προβατίνα και τη γίδα, όπως και 100 € στα αρνιά και τα κατσίκια. Σημειώνεται ότι πολλά ζώα ήταν έγκυα και σε λίγο διάστημα θα ξεκίναγαν οι γέννες.
  • Για τα βοοειδή 1.200 € την αγελάδα και 800 € για τα νεαρά βοοειδή.
  1. Για τους κατεστραμμένους στάβλους και τις ζωοτροφές: άμεση καταβολή του συνολικού κόστους επανεγκατάστασης των στάβλων και αποζημίωση όλων των ζωοτροφών.
  2. Για τους καμένους βοσκοτόπους: Να αποδοθούν οι κοινοτικές επιδοτήσεις κανονικά στους πληγέντες κτηνοτρόφους.
  3. Να ανασταλούν άτοκα, τουλάχιστον για δύο χρόνια, όλες οι υποχρεώσεις, σε όλους τους τους πληγέντες κτηνοτρόφους, προς το Δημόσιο τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και τις τράπεζες- funds, όπως και να ανασταλούν και οι όποιοι πλειστηριασμοί έχουν προχωρήσει.

Να σημειώσουμε ότι η κτηνοτροφία της χώρας περνάει πολύ δύσκολες στιγμές, πολλοί συνάδελφοι εγκαταλείπουν το επάγγελμα. Ήρθε η λαίλαπα των πυρκαγιών να βάλει ακόμη ένα λιθάρι στην εγκατάλειψη αυτού του δύσκολου επαγγέλματος που παράγει πολύτιμα προϊόντα ( γάλα κρέας κ.α.) για την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας μας και τις εξαγωγές.

Καλούμε την Κυβέρνηση να δράσει άμεσα χωρίς δικαιολογίες και γραφειοκρατία.