Άμεσες αποζημιώσεις για τις καταστροφές της θεομηνίας ζητούν οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας

Επιμένουν στο αγροτικό ακατάσχετο των 15.000 ευρώ οι κτηνοτρόφοι ΑΜΘ πριν τις πληρωμές του Δεκεμβρίου

Επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου απέστειλε η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας θέτοντας επί τάπητος τα προβλήματα που ενέσκηψαν στην κτηνοτροφία λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών.

Στην επιστολή που στάλθηκε τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου αναφέρονται, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

«Αποτέλεσμα αυτής της θεομηνίας είναι να πεθάνουν αρκετά ζώα από το κρύο, να υπάρχει μεγάλη πτώση στην παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος και αυξημένο κοστολόγιο σε ζωοτροφές καθώς δεν υπήρχε η δυνατότητα της εξωτερικής βοσκής. Υπήρξαν επίσης αρκετά προβλήματα σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις με το νερό καθώς δεν υπήρχε η δυνατότητα μεταφοράς του λόγω της έντονης χιονόπτωσης».

Η επιστολή καταλήγει αναφέροντας πως κρίνεται επιτακτική η αποζημίωση των κτηνοτρόφων για απώλεια παραγωγής μέσω προγραμμάτων για έντονα καιρικά φαινόμενα -όπως είχαν δοθεί και στο παρελθόν- καθώς επίσης και η άμεση αποζημίωση των κτηνοτρόφων, των οποίων τα ζώα απεβίωσαν από τη θεομηνία, μέσω του ΕΛΓΑ.

Ερώτηση Κέλλα στη Βουλή

Το θέμα των ζημιών που υπέστησαν εκατοντάδες κτηνοτρόφοι του νομού Λάρισας, από τον διαρκή παγετό του Ιανουαρίου, κυρίως στην παραγωγή γάλακτος, φέρνει στη Βουλή, ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ, Χρήστος Κέλλας, με ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελο Αποστόλου.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Λαρισαίος πολιτικός, με αφορμή αιτήματα κτηνοτρόφων από ολόκληρο το νομό, αλλά και επιστολή που έλαβε από τον Συνεταιρισμό Αιγοπροβατοτρόφων Ελασσόνας (Γάλα Ελάςς), κατέθεσε σχετική ερώτηση, προβάλλοντας την αναγκαιότητα για άμεσες αποζημιώσεις στους πληγέντες κτηνοτρόφους.

 «Οι κτηνοτρόφοι του νομού μας, μετρούν τις πληγές τους από τον παγετό που έπληξε ζωικό κεφάλαιο και παραγωγή γάλακτος.

Οι τρέχουσες οικονομικές τους υποχρεώσεις, σε συνδυασμό με την παράλογη φορολογία που τους έχει επιβληθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον, στο οποίο αδυνατούν να ανταποκριθούν.

Οι έγκαιρες αποζημιώσεις, είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένες και ευελπιστώ το αρμόδιο υπουργείο να λειτουργήσει άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε σχετικά, ο αν. τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ.

 Να σημειωθεί πως στην ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο βουλευτής της ΝΔ, κ. Κέλλας, μεταξύ άλλων αναφέρει, πως ο παγετός στο νομό Λάρισας «εκτός από τα πολλά λειτουργικά προβλήματα που δημιούργησε, επέφερε σημαντικότατες ζημιές τόσο σε ζωικό κεφάλαιο, όσο κυρίως στην παραγωγή γάλακτος. Αυτό μεταφράζεται σε μείωση τουλάχιστον 30% της φετινής παραγωγής σε σχέση με την αντίστοιχη παραγωγή άλλων ετών».

(Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ)