Αμφίκλεια: Ψάχνοντας τον θησαυρό της Βιοποικιλότητας

Μοιάζει με το παιχνίδι του χαμένου θησαυρού, αλλά στην προκειμένη περίπτωση ο θησαυρός είναι η πλούσια βιοποικιλότητα της ελληνικής φύσης. Τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί του δημοτικού σχολείου Αμφίκλειας Φθιώτιδας προσπάθησαν, μέσα από το παιχνίδι, να βρουν τον πραγματικό θησαυρό που κρύβει η φύση του Παρνασσού.
Η βιωματική προσέγγιση της μάθησης βοηθάει τα παιδιά να κατανοήσουν αποτελεσματικότερα τη φύση, χρησιμοποιώντας όλες τις αισθήσεις τους. Οι μαθησιακές τους αυτές εμπειρίες αναπτύσσουν γνώσεις, δεξιότητες, στάσεις και αξίες που έχουν στενή σχέση με τον σεβασμό και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Συντελεστές σε αυτή την εκπαιδευτική και ψυχαγωγική δραστηριότητα ήταν τα στελέχη του Φορέα διαχείρισης του Παρνασσού. Σύμφωνα με την διευθύντρια του σχολείου, Παναγιώτα Χουλιαρά, τα περιβαλλοντικά προγράμματα είναι μια σύγχρονη αυθεντική μορφή μάθησης.
«Τα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης είναι μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας του Δημοτικού Σχολείου Αμφίκλειας και της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης γενικότερα. Σκοπός είναι να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές τη σχέση του ανθρώπου με το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, να ευαισθητοποιηθούν για τα προβλήματα που συνδέονται με αυτό και να δραστηριοποιηθούν με ειδικά προγράμματα, ώστε να συμβάλουν στη γενικότερη προσπάθεια αντιμετώπισής τους. Το σχολικό έτος 2017-2018, οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης υλοποιούν περιβαλλοντικό πρόγραμμα, με θέμα τα αρωματικά φυτά του Παρνασσού».
Κλείνοντας, η κα Χουλιαρά τόνισε τη μεγάλη συμβολή του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού:
«Η συνεργασία με τον φορέα ήταν δεδομένη (λόγω της άριστης συνεργασίας προηγούμενων δράσεων) και επιβεβλημένη. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος θα γίνει παρουσίαση σε εκδήλωση με τη συμμετοχή των γονέων και της τοπικής κοινωνίας».