Αμπέλι: Οι συνθήκες ευνοούν την εμφάνιση της σήψης στα σταφύλια

Η καιρική αστάθεια έχει έντονο τοπικό χαρακτήρα και έχει δώσει κατά κανόνα βροχές μικρής διάρκειας, αλλά με μεγάλη ένταση, κυρίως στα δυτικά ή στα νότια τμήματα της Κρήτης, δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες για την εμφάνιση σήψεων στα σταφύλια (διύγρανση ή σχετική υγρασία άνω του 90% για τουλάχιστον 15 συνεχόμενες ώρες), σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου.

Όπως επισημαίνει το περιφερειακό κέντρο, οι σήψεις των σταφυλιών είναι δύσκολες στην αντιμετώπισή τους και ιδιαίτερα ζημιογόνες, εφόσον εμφανιστούν και ευνοηθούν από τις καιρικές συνθήκες που θα ακολουθήσουν μετά την αρχική προσβολή.

Μέτρα αντιμετώπισης

Το Περιφερειακό Κέντρο Ηρακλείου δίνει συμβουλές για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Πιο αναλυτικά, καταγράφει ότι τα καλλιεργητικά μέτρα είναι μεγάλης σημασίας. Η ζώνη των σταφυλιών πρέπει να είναι ελεύθερη, ώστε να εξασφαλίζεται ο διαρκής αερισμός των σταφυλιών και το γρήγορο στέγνωμά τους.

Σε αμπέλια που θα εκδηλωθούν συμπτώματα (συνήθως εμφανίζονται σε 48 ώρες) και που δεν τρυγούνται στις επόμενες ημέρες μπορεί να γίνει αντιμετώπιση με σκευάσματα μικρής υπολειμματικής διάρκειας που ενδείκνυνται για αυτή την περίοδο.