Αυτό το άρθρο είναι 19 μηνών

Αμύγδαλο: Αποδόσεις και τιμές ανησυχούν τους παραγωγούς

14/09/2023
6' διάβασμα
amygdalo-apodoseis-kai-times-anisychoun-tous-paragogous-301118

Με αντίπαλο τον καιρό ξεκίνησε στις περισσότερες περιοχές της χώρας η συλλογή των αμυγδάλων για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο. Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά την έναρξη της ανθοφορίας, αλλά και ο παγετός κατά τον σχηματισμό του καρπού δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στα δέντρα, με αποτέλεσμα ένα σημαντικό ποσοστό της παραγωγής να έχει χαθεί.

Το ενδιαφέρον των εμπόρων για το προϊόν εξακολουθεί να είναι υποτονικό και το εισόδημα των παραγωγών να παραμένει αβέβαιο. Σημαντικό επίσης είναι και το γεγονός ότι στις αποθήκες τους υπάρχουν περσινά αμύγδαλα, αποδυναμώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις διαπραγματευτικές τους δυνατότητες για καλύτερες τιμές.

Ο Αντώνης Κοντελές, παραγωγός αμυγδάλου από τον Έξαρχο Λοκρίδας, υποστηρίζει ότι φέτος οι αποδόσεις είναι μειωμένες περίπου κατά 40% στην περιοχή του. «Είναι η δεύτερη χρονιά που έχουμε μειωμένη παραγωγή, λόγω των καιρικών συνθηκών στην ανθοφορία. Κάναμε ακόμη και χρήση μελισσών, ώστε να ενισχύσουμε τη γονιμοποίηση των ανθέων, αλλά δεν είχαμε σημαντικά αποτελέσματα».

Ο κ. Κοντελές ξεκίνησε τη συλλογή από τις 31 Αυγούστου και αναμένει την καλυτέρευση του καιρού για τη συλλογή. «Οι καιρικές συνθήκες και οι έντονες βροχοπτώσεις που επικρατούν το τελευταίο διάστημα δημιουργούν προβλήματα στη συλλογή, όπως επίσης και στην ξήρανση του αμυγδάλου», τονίζει και συνεχίζει. «Υπάρχουν και εναλλακτικές τεχνικές ξήρανσης, αλλά το κόστος είναι ανεβασμένο και δεν μας συμφέρει».

Εστιάζοντας στο θέμα των ποικιλιών, τις αποδόσεις τους, αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους, υποστηρίζει τη Φερανιά, λόγω της υψηλότερης ζήτησης στο εμπόριο, αλλά με απόδοση σε ποσοστό ψίχας που δεν ξεπερνά το 31%. «Η ποικιλία Τέξας έχει καλύτερη απόδοση και κυμαίνεται από 35% έως 40%, οι Τουόνο και Σολέτα περίπου 30% αλλά με μεγαλύτερη παραγωγή, όμως δεν είναι εμπορεύσιμες».

Κλείνοντας, αναφέρθηκε και στο θέμα των τιμών, οι οποίες παρουσιάζουν στασιμότητα. Είπε ότι τιμές έχουν καθηλωθεί στα 5 με 6 ευρώ, καθαρισμένα το κιλό, όταν το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευτεί στα ύψη. «Τα τελευταία χρόνια, το ενδιαφέρον των αγροτών της περιοχής ήταν μεγάλο και για αυτόν τον λόγο μπήκαν καινούργιες φυτεύσεις, όμως οι καιρικές συνθήκες και οι τιμές των δύο τελευταίων χρόνων δημιούργησαν ένα αρνητικό κλίμα στην επέκταση της καλλιέργειας. Το συγκριτικό μας πλεονέκτημα είναι η καλή ποιότητα, αλλά δεν αναγνωρίζεται. Δεν έχουμε οργανωμένο συλλογικό σχήμα και τοπική ταυτότητα, ώστε να το προωθήσουμε στις αγορές και αυτό αποτελεί ένα σοβαρό ζήτημα», καταλήγει.

Το 60% άγγιξε η μείωση στην Ελασσόνα

Για μία δύσκολη χρονιά κάνει λόγο και ο Νίκος Νταλίπης, παραγωγός από τη Φαρμάκη Ελασσόνας. Ο ίδιος έχει ξεκινήσει τη συλλογή της παραγωγής του με μειωμένες στρεμματικές αποδόσεις. «Ο ανοιξιάτικος παγετός, όπως επίσης και η μειωμένη γονιμοποίηση, έφεραν αυτά τα αποτελέσματα. Κάναμε δηλώσεις στον ΕΛΓΑ και αναμένουμε τις απαντήσεις το επόμενο διάσημα». Σημαντικό επίσης πρόβλημα για τον κ. Νταλίπη είναι ότι υπάρχουν αποθέματα αμυγδάλου στις αποθήκες, όπως επίσης και επιταγές για τον Φεβρουάριο του 2024. «Οι τιμές από 1,5 έως 2,2 ευρώ το κιλό με κέλυφος οδηγούν σε αδιέξοδο τους παραγωγούς. Πρέπει να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους, για να δώσουμε προστιθέμενη αξία στο προϊόν μας και να συνεχίσουμε την καλλιέργεια», καταλήγει.

Κενά από καρπούς τα δέντρα στις Σέρρες

Στο ίδιο επίπεδο με την Ελασσόνα κινείται και η παραγωγή στην Παλαιοκώμη Σερρών. Η Αθανασία Πασιαλή, παραγωγός από την περιοχή, κάνει λόγο για μία δύσκολη χρονιά, η οποία έρχεται ως συνέχεια της προηγούμενης. Εκτιμά ότι το ποσοστό μείωσης ξεπερνά το 70% μιας μέσης απόδοσης, κάτι που θα επηρεάσει σημαντικά το εισόδημα των παραγωγών. «Αν αξιολογήσουμε και τη διαδικασία της διαλογής των εμπορεύσιμων καρπών, όπου απαιτούνται εργατικά χέρια για τον διαχωρισμό τους, το κόστος θα είναι ιδιαίτερα αυξημένο».

Στον αντίποδα η Λαμία

Για μία μέση παραγωγή στην περιοχή της Λαμίας κάνει λόγο ο Ευθύμιος Κασούμης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αμυγδάλου Λαμίας «Almoland». Εκτιμά ότι είναι μία από τις περιοχές της χώρας που δεν είχαν τα προβλήματα των μειωμένων αποδόσεων και, εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, η συλλογή θα εξελιχθεί ομαλά. «Ένα μικρό πρόβλημα που προέκυψε στη φυτοπροστασία με το πολύστιγμα, αντιμετωπίστηκε με κατάλληλα μέσα», υποστήριξε ο ίδιος.

Αναφερόμενος στο θέμα της εμπορίας του προϊόντος, που αποτελεί και το επίμαχο ζήτημα, είπε ότι η τιμή του είναι χαμηλή, καθώς οι έμποροι έχουν ήδη προμηθευτεί αμύγδαλα.

«Εμείς, ως συνεταιρισμός, προσπαθούμε να διαφοροποιηθούμε σε ό,τι αφορά την εμπορία του προϊόντος μας. Βγαίνουμε με δικές μας συσκευασίες, ακόμη και με αμυγδαλοβούτυρο, για να πάρουμε την προστιθέμενη αξία του αμυγδάλου. Με δικά μας stands, δικές μας τιμές και με συγκεκριμένο ποσοστό λιανικής πώλησης, συνεργαζόμαστε με μικρές επιχειρήσεις και προωθούμε το προϊόν χωρίς τη μεσολάβηση τρίτων», καταλήγει.

 

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: