Χωρίς βάθος η αγορά αµυγδάλου στην Ελλάδα

amigdalia-kalliergeia
-Διαφήμιση-

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία παράδοσης αμυγδάλου από τους παραγωγούς στις μεταποιητικές επιχειρήσεις της Θεσσαλίας και κυρίως στις δύο μεγάλες εταιρείες του Νομού Λάρισας, την «Agronuts» και τον «Ντίνα», οι οποίες απορροφούν τη μεγαλύτερη παραχθείσα ποσότητα του κάμπου. Όπως είναι γνωστό, από τα μέσα Σεπτεμβρίου, οπότε ολοκληρώθηκαν η συγκομιδή αμυγδάλου και η διαδικασία της διαλογής, πήραν «φωτιά» οι μηχανές των μεταποιητών. Οι συμφωνίες που κλείστηκαν κυμαίνονται μεταξύ 1,80-2,40 ευρώ, ανάλογα με την ψίχα και την ποιότητα του αμυγδάλου, ενώ πέρυσι η αντίστοιχη διακύμανση έπαιζε μεταξύ 2,50-2,70 ευρώ, καθώς το 2017 η αγορά (διεθνή, εσωτερική) ήταν ελλειμματική. Φέτος, υπάρχει υπερπροσφορά, ενώ και οι στρεμματικές αποδόσεις των δέντρων είναι ικανοποιητικές (250-350 κιλά/στρέμμα).

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των μεταποιητών, «με βάση τα τεράστια παγκόσμια αποθέματα, είναι κατόρθωμα το γεγονός ότι φέτος στις τιμές που παραδώσαμε ξεπεράσαμε το ψυχολογικό φράγμα των 2 ευρώ. Το ζήτημα, όμως, δεν πρέπει να εστιάζεται στην τιμή πώλησης, αλλά στις πρακτικές που πρέπει να εφαρμόσουμε ως χώρα για να βελτιώσουμε τις αποδόσεις και να μειώσουμε το κόστος παραγωγής, κυρίως με το αφορολόγητο πετρέλαιο και την άρδευση. Ήδη, έχουν κατατεθεί συγκεκριμένες προτάσεις σε υπουργείο και περιφέρεια. Όσον αφορά τις ποικιλίες, η αγορά εμπιστεύεται τις παραδοσιακές ‘‘Τέξας’’, ‘‘Φυρανιά’’ και ‘‘Τουόνο’’, αλλά από πέρυσι ξεκίνησε μια προσπάθεια στα νέα δέντρα που φυτεύονται να δοκιμαστούν και οι νέες ποικιλίες ‘‘Μπάιρον’’ και ‘‘Σολάτα’’, προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή. Αν φτάσουμε τα 500 κιλά/στρ., τότε ο παραγωγός δεν θα αγωνιά αν η τιμή που θα απολαύσει θα είναι 2,30 ευρώ ή 2,70 ευρώ».   

Τέλος, αναφορικά με την αποθήκευση του προϊόντος και με την εκτίμηση κάποιων παραγωγών να πουλήσουν το αμύγδαλο στις αρχές Δεκεμβρίου, καθώς είθισται τα Χριστούγεννα η τιμή να ανεβαίνει, οι εκπρόσωποι των μεταποιητών εκτιμούν ότι η τιμή θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα, ίσως υποχωρήσει και λίγο, διότι εκείνη την περίοδο θα κατακλύσουν την αγορά τα αμερικανικά αμύγδαλα (ετήσια παραγωγή φέτος πάνω από 1,1 δισ.) και θα διαταραχθεί ακόμη περισσότερο ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης.

-Διαφήμιση-