Αν. Μακεδονία – Θράκη: Ελληνοποιήσεις και βοσκοτόπια φέρνουν σε αδιέξοδο τους κτηνοτρόφους

Μόνο 6 θέσεις αγρεργατών κατένειμε η τελευταία ΚΥΑ στην Λάρισα λέει ο «Γάλα Ελάσς»

Οι ελληνοποιήσεις είναι μεγάλη πληγή της κτηνοτροφίας και φέτος κατέρρευσαν οι τιμές για τους κτηνοτρόφους και στο πρόβειο γάλα λόγω εισαγωγής ιταλικού και γαλλικού σε πολύ χαμηλή τιμή. Οι ελλειμματικοί έλεγχοι επιτρέπουν να γίνονται ευκολότερα «βαφτίσια» και στο κρέας, ειδικά σε περιόδους μεγάλης κατανάλωσης, όπως είναι οι γιορτές.

«Είναι τεράστιο πρόβλημα οι εισαγωγές, γιατί τα τελωνεία δεν έχουν κτηνιάτρους και δεν ξέρουμε κατά πόσο τηρούνται τα ισοζύγια στο κρέας και το γάλα», μεταφέρει ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Καβάλας, Νίκος Δημόπουλος, προσθέτοντας ότι «στα βοοειδή παράγουμε μόνο το 15% της ελληνικής κατανάλωσης κι ενώ θα έπρεπε ν’ απολαμβάνουμε αυξημένη τιμή είναι πολύ χαμηλή». Μαζί με συναδέλφους του από τους κτηνοτροφικούς συλλόγους Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης έστειλαν μια εκτενή ατζέντα προβλημάτων στον γενικό γραμματέα του ΥΠΑΑΤ, Νίκο Αντώνογλου. «Κάποια θέματα αφορούν τη στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών της περιφέρειας και τις ζωονόσους που κατέστρεψαν το ζωικό κεφάλαιο τα τελευταία τέσσερα χρόνια».

Ο κ. Δημόπουλος μιλάει για αδικία στις πληρωμές της εξισωτικής αποζημίωσης, σημειώνοντας ότι η ΠΑΜ-Θ είναι η δεύτερη χωρική ενότητα σε πυκνότητα βόσκησης. «Στις λίστες δικαιούχων της εξισωτικής διαπιστώνουμε ότι με τα ίδια ζώα ο κτηνοτρόφος στην ΠΑΜ-Θ μπορεί να πάρει 1.000 ευρώ και στην Κρήτη ή στη Θεσσαλία τα διπλάσια, παρά τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζουμε λόγω των καιρικών συνθηκών». Θεωρεί ότι το ΥΠΑΑΤ μπορεί να επιλύσει τα προβλήματα με τους βοσκότοπους την επόμενη χρονιά. «Πεδινές περιοχές λαμβάνουν την ενίσχυση των ορεινών. Σημασία στην εξισωτική έχει πού είναι ο βοσκότοπος. Τα βοσκοτόπια, όμως, είναι εικονικά. Υπάρχουν άνθρωποι με σταβλισμένες μονάδες σε πεδινές περιοχές, που παίρνουν εξισωτική για ορεινή».