Αναβρασμός στις τάξεις των κτηνοτρόφων για τα μεγάλα προβλήματα του κλάδου

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι και για τους κτηνοτρόφους της Κεντρικής Μακεδονίας από το βαρύτατο πλήγμα που έχει υποστεί το εισόδημά τους. Στις τάξεις των κτηνοτρόφων επικρατεί αναστάτωση για μια σειρά ζητημάτων που προκαλούν πολλά και μεγάλα προβλήματα στον κλάδο.

Για τον λόγο αυτόν, έλαβαν την απόφαση να συμμετέχουν στις μαζικές μηχανοκίνητες κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί για τις 26 Ιανουαρίου στις πρωτεύουσες των νομών, αλλά και σε χωριά, όπως επίσης και να πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας σε όλη τη διάρκεια της κλαδικής έκθεσης Agrotica στις αρχές Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη.

Την ίδια ώρα, ακόμη ένα πλήγμα στο εισόδημα των κτηνοτρόφων έχει φέρει το παλιό Πρασίνισμα και οι όροι της νέας ΚΑΠ, που είχε ως αποτέλεσμα οι περισσότεροι παραγωγοί να έχουν μείωση της Βασικής Ενίσχυσης και των επιδοτήσεων από 3.000 ευρώ έως και 35.000 ευρώ –σε κάποιες περιπτώσεις–, όπως τονίζει ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Παιονίας, Θωμάς Καρυπίδης.

Διαχειριστικά Σχέδια

Αυτό που ζητούν είναι η αναμόρφωση της νέας ΚΑΠ και η ολοκλήρωση των Διαχειριστικών Σχεδίων για τα βοσκοτόπια που δημιουργούν στρεβλώσεις στις επιδοτήσεις. «Έγινε μεγάλη σφαγή, για αυτό και ετοιμαζόμαστε για κινητοποιήσεις ταυτόχρονα και συντονισμένα όλοι οι κτηνοτρόφοι της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας. Δεν υπάρχει γεωργός ή κτηνοτρόφος που να μην έχει χάσει λεφτά από το Πρασίνισμα. Η νέα ΚΑΠ είναι η καταστροφή του πρωτογενούς τομέα», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Καρυπίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, από το 2015 οι κτηνοτρόφοι έχασαν την Εξισωτική, έπειτα τα βοσκοτόπια και, στη συνέχεια, ήρθε το Πρασίνισμα, που έδωσε τη χαριστική βολή στον κλάδο.