Αναγκαία η στήριξη της τοπικής παραγωγής και του πρωτογενούς τομέα

του Αγαμέμνoνα Μπουλαμάτση, Διευθυντή Ζώνης Γάλακτος Γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ

Τα τελευταία χρόνια, ο πρωτογενής τομέας στην Ελλάδα, και ιδιαίτερα ο κλάδος της αιγο-προβατοτροφίας, εμφανίζεται να συρρικνώνεται τόσο σε αριθμό παραγωγών όσο και σε ποσότητες παραγόμενου γάλακτος.

Οι αιτίες που έχουν οδηγήσει εκεί τους Έλληνες κτηνοτρόφους είναι διάφορες, όπως η γήρανση του αγροτικού πληθυσμού, η μη ύπαρξη διάδοχης κατάστασης, η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, αλλά ο σημαντικότερος όλων στον οποίο και θα σταθώ, είναι η χρήση εισαγόμενου γάλακτος για την παραγωγή ΠΟΠ προϊόντων και κυρίως Φέτας, που αποτελεί τον εθνικό μας θησαυρό, καθώς απορροφά και τους μεγαλύτερους όγκους παραγόμενου γάλακτος.

Κατ’ αρχήν ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) νοείται το όνομα μιας περιοχής, που χρησιμοποιείται στην περιγραφή ενός αγροτικού προϊόντος που παράγεται σε αυτήν και η ποιότητά του ή τα χαρακτηριστικά οφείλονται κυρίως ή αποκλειστικά στο γεωγραφικό περιβάλλον (Καν 2081/92 Ε.Ε.).

Εξ ορισμού, λοιπόν, η χρήση εισαγόμενου γάλακτος για την παραγωγή ΠΟΠ προϊόντων αποτελεί παραπλάνηση του καταναλωτή, κατ’ επέκταση νοθεία και επηρεάζει άμεσα τη βιωσιμότητα των Ελλήνων κτηνοτρόφων. Ο λόγος είναι ότι οι ελληνοποιήσεις γάλακτος δημιουργούν αυτόματα μια τεχνητή περίσσεια γάλακτος στην ελληνική παραγωγή και φυσικά δίνουν τη δυνατότητα σε αυτούς που παράγουν αυτά τα προϊόντα, να τα πωλούν τόσο στην Ελληνική αγορά όσο και στις αγορές του εξωτερικού σε τιμές κάτω του πραγματικού κόστους, δημιουργώντας έτσι αθέμιτο ανταγωνισμό σε αυτούς που επιμένουν να αγοράζουν 100% Ελληνικό γάλα όπως η ΔΩΔΩΝΗ.

Οι ελληνοποιήσεις λοιπόν, οδήγησαν σε μια σημαντική μείωση των τιμών γάλακτος τα τελευταία έτη στην Ελλάδα, όπου σε κάποιες περιπτώσεις άγγιξαν και το 20%. Αυτό έχει ως συνέπεια να μην βγαίνει το κόστος παραγωγής στον Έλληνα παραγωγό και έτσι να τον οδηγεί είτε στην έξοδο από το επάγγελμα είτε στη μείωση παραγωγής προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί.

To νομοσχέδιο και η αναβάθμιση του αγροτικού τομέα

Μια πολύ σημαντική απόφαση και ασφαλώς θετικό βήμα αποτελεί η θέσπιση και επισήμως ενός πολύ αυστηρού νομοθετικού πλαισίου για την πάταξη των παράνομων ελληνοποιήσεων, που περιλαμβάνει αυστηρούς ελέγχους, ποινές και σημαντικά πρόστιμα για τους παραβάτες.

Αυτή η εξέλιξη θα βοηθήσει στην αύξηση της ζήτησης για το ντόπιο ελληνικό γάλα, στο οποίο όλοι θα στραφούν για να είναι εντός νομοθετικού πλαισίου.

Υπάρχουν όμως και αυτές οι περιπτώσεις εταιρειών και προϊόντων που ανέκαθεν επέμεναν ΕΛΛΗΝΙΚΑ και επέλεγαν το ελληνικό έναντι του ξένου, χωρίς να πρέπει να τους υποχρεώσει κάποιος νόμος ή κάποιο βαρύ πρόστιμο.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η ΔΩΔΩΝΗ, η οποία εδώ και χρόνια συντηρεί τη μεγαλύτερη ζώνη γάλακτος στην Ελλάδα, με πάνω από 5.500 συνεργαζόμενους παραγωγούς, κυρίως από την περιοχή της Ηπείρου.

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα, η ΔΩΔΩΝΗ έμεινε δίπλα στον Έλληνα κτηνοτρόφο, προσαρμόζοντας τις τιμές της στα νέα δεδομένα, διατηρώντας τις όμως πάντα στο υψηλότερο επίπεδο στην Ελληνική αγορά. Η ΔΩΔΩΝΗ όμως δεν έμεινε μόνο εκεί. Ενίσχυσε τη ζώνη γάλακτος με την προσθήκη επιπλέον παραγωγών στην περιοχή της Ηπείρου και στάθηκε δίπλα τους με ενέργειες που τους επέτρεψε να συνεχίσουν την παραγωγή γάλακτος υψηλής ποιότητας.

Οι ενέργειες αυτές περιλαμβάνουν προγράμματα οικονομικής στήριξης όπως την ετήσια χορήγηση προκαταβολών στους παραγωγούς μας, την πίστωση για αγορά ζωοτροφών, αλλά και τη διαρκή και δωρεάν τεχνική υποστήριξη από το καταρτισμένο προσωπικό της εταιρείας (Κτηνίατροι και ζωοτέχνες). Σε ό,τι αφορά την τεχνική υποστήριξη των παραγωγών, αναλάβαμε την πρωτοβουλία το 2015 και μέχρι σήμερα εφαρμόζουμε απαρέγκλιτα εμπλουτίζοντας μάλιστα κάθε χρόνο με όλο και περισσότερες παραγωγικές μονάδες το πρόγραμμα ΔΩΔΩΝΗ200.

Έτσι σήμερα έχουμε φτάσει στο σημείο να επιβλέπουμε προσφέροντας κάθε επιστημονική υποστήριξη σε 300 μονάδες ενώ ο στόχος είναι να φτάσουμε τις 400 στο τέλος του έτους.

Τα οφέλη για τους παραγωγούς μας είναι αδιαμφισβήτητα, καθώς εξασφαλίζει την βιωσιμότητα και την κερδοφορία των μονάδων τους, όπως επίσης και για τη ΔΩΔΩΝΗ, που προμηθεύεται άριστης ποιότητας πρώτη ύλη για την παραγωγή των μοναδικών προϊόντων της.

Οι υπηρεσίες που παρέχει δωρεάν το επιστημονικό μας προσωπικό έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα και αφορούν τόσο στην αναπαραγωγική διαδικασία όσο και τη βελτίωση των σιτηρεσίων των ζώων, προκειμένου να υπάρξει η μέγιστη ωφέλεια προς τον παραγωγό με το μικρότερο κόστος.

Με βάση αυτά και άλλα πολλά, η ΔΩΔΩΝΗ αποτελεί εγγύηση και σταθερή αξία –δεν είναι τυχαίο που η εταιρία έχει χαρακτηριστεί ως «ασφαλές λιμάνι» για τους παραγωγούς– και έναν ισχυρό πυλώνα σταθερότητας και ανάπτυξης για την περιοχή της Ηπείρου και γενικότερα για τους Έλληνες παραγωγούς.

Και αυτό γιατί έχει επιλέξει να παράγει προϊόντα που έχουν ως πρώτη ύλη αμιγώς ελληνικό γάλα, με σεβασμό στον παραγωγό και τον καταναλωτή χωρίς καμία έκπτωση στην ποιότητα.