Νίκος Ζερβούδης: Η ανάγκη τον οδήγησε στη μαστίχα και από εκεί στην επιτυχία

Ο νεαρός μαστιχοπαραγωγός της Χίου προωθεί το προϊόν του μέσω της συνεργασίας

zervoudis-mastixoparagwgos

«Αν και από μικρό παιδί έλεγα ότι θα ασχοληθώ με τη μαστίχα, καθώς έβλεπα τους γονείς μου, δεν περίμενα ότι θα το κάνω ως κύρια επαγγελματική ασχολία»

Oταν ένα τραγικό γεγονός άλλαξε τα δεδομένα στη ζωή του, εκείνος πάτησε γερά στα πόδια του και, παρά το νεαρό της ηλικίας του, πήρε την απόφαση να ασχοληθεί επαγγελματικά με την παραγωγή μαστίχας. Αν και κάποιος θα έλεγε πως πήρε την απόφαση αυτή λόγω ανάγκης, ο Νίκος Ζερβούδης επισημαίνει στην «ΥΧ» ότι «είναι μια επιλογή που δεν θα άλλαζα για κανέναν λόγο, παρόλο που είχα άλλα σχέδια πριν ασχοληθώ επαγγελματικά με τη μαστίχα». Ο 26χρονος αγρότης σήμερα αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί με την παραγωγή της μαστίχας πριν από εννιά χρόνια μετά το τραγικό συμβάν με τον πατέρα του. «Είχα ξεκινήσει τις σπουδές μου στα λογιστικά στη Χαλκίδα, όταν ο πατέρας μου είχε ένα ατύχημα με το τρακτέρ, το οποίο τον καταπλάκωσε και πέθανε. Τότε τα παράτησα όλα και είπα θα ασχοληθώ με τα δέντρα για να βοηθήσω την οικογένειά μου. Αν και από μικρό παιδί έλεγα ότι θα ασχοληθώ με τη μαστίχα, καθώς έβλεπα τους γονείς μου, δεν περίμενα ότι θα το κάνω ως κύρια επαγγελματική ασχολία». Ο Νίκος σήμερα καλλιεργεί 43 στρέμματα μαστιχόδεντρων και είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, από τους μικρότερους μαστιχοπαραγωγούς του νησιού, καθώς άλλοι νέοι λειτουργούν επικουρικά προς τους γονείς τους. Ο 26χρονος αγρότης πιστεύει στα ευεργετικά συστατικά της μαστίχας, αλλά και στην προώθησή της μέσω της συνεργασίας, αφού και ο ίδιος είναι μέλος και αντιπρόεδρος του πενταμελούς συμβουλίου του Τοπικού Συνεταιρισμού Μαστιχοπαραγωγών Πυργίου.

Παραγωγή μαστίχας

Ο νεαρός μαστιχοπαραγωγός της Χίου προωθεί το προϊόν του μέσω της συνεργασίαςΗ συζήτηση με τον Νίκο περιβάλλεται από ένα συναίσθημα αγάπης του ίδιου προς τη δουλειά του, παρά το γεγονός ότι η μαστίχα είναι μία δύσκολη καλλιέργεια. Όπως ο ίδιος επισημαίνει, «για να πάρεις καρπό από ένα δέντρο, πρέπει να περάσεις 10 με 13 φορές από αυτό, ενώ οι βροχές αποτελούν τεράστιο πρόβλημα, γιατί αν έχουμε κεντήσει το σχίνο και έχει τρέξει το μαστίχι και βρέξει, τότε θα γίνει ολόμαυρο από το χώμα, με αποτέλεσμα να το δίνουμε σε πολύ χαμηλή τιμή. Δυσκολίες σαν και αυτές είναι που αποθαρρύνουν τους νέους του νησιού να ασχοληθούν με τη συγκεκριμένη καλλιέργεια». Ο Νίκος επιβεβαιώνει πως είναι αρκετοί οι νέοι που προτιμούν να κάνουν κάποια άλλη δουλειά από το να ασχοληθούν με τα μαστιχόδεντρα, ενώ παρατηρείται η είσοδος στο επάγγελμα ανθρώπων διαφορετικής εθνικότητας.

Παρά τις δυσκολίες της καλλιέργειας, ο Νίκος μιλά με ενθουσιασμό για τη μαστίχα. Πρόκειται για ένα μοναδικό προϊόν, όπως ο ίδιος επισημαίνει, το οποίο έχει βοηθήσει πολύ τη Νότια Χίο, όπου και παράγεται.

Συνεταιρισμός Μαστιχοπαραγωγών

Ο 26χρονος αγρότης, όταν ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την καλλιέργεια της μαστίχας, έθεσε ως στόχο να συνεργαστεί με άλλους παραγωγούς, να μάθει και να λάβει γνώσεις για την καλλιέργεια και τις ιδιαιτερότητές της. Για τους παραπάνω λόγους, έχει ενταχθεί στον Τοπικό Συνεταιρισμό Μαστιχοπαραγωγών Πυργίου, ο οποίος δραστηριοποιείται στη συγκεκριμένη περιοχή. Ο Νίκος δραστηριοποιείται στον συνεταιρισμό ως αντιπρόεδρος του πενταμελούς συμβουλίου, τονίζοντας ότι «μέσω της συμμετοχής μου στον συνεταιρισμό, έχω μάθει πράγματα για τη μαστίχα, πώς κινείται, τι διαδικασίες υπάρχουν, αλλά και τι πρακτικές χρησιμοποιούν άλλοι παραγωγοί, τις οποίες θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω και εγώ στην καλλιέργειά μου. Επίσης, μας δίνεται η δυνατότητα να συνεργαστούμε και με παραγωγούς από τους συνεταιρισμούς των γύρω περιοχών».

Διάθεση της μαστίχας μέσω της Ένωσης

Η διάθεση της μαστίχας γίνεται μέσω της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου.

zervoudis-mastixoparagwgos2Ο ίδιος τονίζει πως «η Ένωση μας έχει βοηθήσει πολύ, ενώ έχει κάνει πιο εύκολη τη δουλειά τους μέσω των μηχανημάτων που έχει διαλέξει.

Παραδίδουμε το μεγαλύτερο μέρος του μαστιχιού στην Ένωση και εκείνη το επεξεργάζεται. Παλαιότερα, κάθονταν οι γονείς μας και το καθάριζαν όλο και ήταν πολύ χρονοβόρα διαδικασία, σήμερα εμείς φτάνουμε μέχρι και το πλύσιμο και μετά το πάμε στον χρωματοδιαλογέα, ο οποίος διαχωρίζει τη μαστίχα με βάση την ποιότητα».

Ανάλογα με την ποιότητα της μαστίχας, αντίστοιχη είναι και η πληρωμή, εξηγεί ο Νίκος, ο οποίος τονίζει πως πλέον οι μαστιχοπαραγωγοί φοβούνται τον καιρό, αφού εκείνος είναι υπεύθυνος για την ποιότητα της μαστίχας.