Η ανάκαμψη έδωσε ευκαιρίες για φιξαρίσματα αλλά η Κίνα προσγείωσε ξανά το χρηματιστήριο βάμβακος

Αυξημένη κινητικότητα καταγράφηκε τα τελευταία εικοσιτετράωρα εκ μέρους των βαμβακοπαραγωγών καθώς οι τιμές πάνω από 70 λεπτά/κιλό στο σύσπορο για παράδοση στο εκκοκκιστήριο, φαίνεται ότι προσέλκυσαν το ενδιαφέρον αρκετών που είχαν αφήσει το μεγαλύτερο μέρος ή και το σύνολο της σοδειάς τους ανοιχτό.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε ως αποτέλεσμα της ανάκαμψης του Χρηματιστηρίου που «είδε» τα συμβόλαια Μαρτίου 2023 να σκαρφαλώνουν την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου στα 87,84 σεντς/λίμπρα και μια μέρα μετά στα 88,30 σεντς/λίμπρα. H ανοδική αντίδραση είχε να κάνει με τις ανησυχίες για την παραγωγή της Ινδίας (κυρίως) και του Πακιστάν καθώς και με κάποια αισιόδοξα μηνύματα για την ζήτηση από την πλευρά της Κίνας, σε συνδυασμό και με την πτώση του δολαρίου.

Την Πέμπτη ωστόσο η εικόνα άλλαξε καθώς τα νέα για την ακύρωση μιας μεγάλης παραγγελίας αμερικανικού βάμβακος από την Κίνα σκόρπισαν απογοήτευση. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του USDA για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου, το Πεκίνο ακύρωσε την αγορά 144.000 δεμάτων, η μεγαλύτερη ποσότητα που έχει ακυρωθεί εδώ και μια δεκαετία (από τον Ιούνιο του 2012).

Έτσι, την Πέμπτη τα συμβόλαια Μαρτίου 2023 υποχώρησαν στα 84,30 σεντς/λίμπρα, σημειώνοντας πτώση, «χάνοντας» ουσιαστικά τα κέρδη των δύο προηγούμενων ημερών.

Επί της ουσίας η αγορά κινείται το τελευταίο διάστημα στο εύρος των 78-88 σεντς/λίμπρα και για να συντηρηθεί στο άνω όριο το στο οποίο βρέθηκε στις αρχές της εβδομάδας θα χρειαστούν καλές ειδήσεις από το μέτωπο της ζήτησης, κάτι που, εν μέσω φόβων για παγκόσμια ύφεση και ανεβασμένων επιτοκίων, δεν φαντάζει ιδιαίτερα πιθανό.

Υπενθυμίζεται ότι στο τελευταίο report του USDA (Δεκέμβριος 2022), η παγκόσμια κατανάλωση αναθεωρήθηκε στα 111,7 εκατ. δέματα, δηλαδή 3,25 εκατ. δέματα κάτω από την εκτίμηση του Νοεμβρίου και δεν αποκλείεται να οδηγηθεί παρακάτω. Κάποιοι αναλυτές μάλιστα εκτιμούν ότι, με τέτοια υποτονική ζήτηση, ακόμα και η διαφαινόμενη μείωση των εκτάσεων σε παγκόσμιο επίπεδο την επόμενη σεζόν ενδεχομένως να μην αποδειχθεί αρκετή για να «ξυπνήσει» την αγορά.

Ποδαρικό με «ανοιχτό» μεγάλο κομμάτι της σοδειάς

Σε κάθε περίπτωση, τα νούμερα πέριξ των 70 λεπτών για το σύσπορο απέχουνπαρασάγγας από τις τιμές κοντά ή ακόμα και πάνω από το 1 ευρώ στις οποίες φιξαρίστηκε μέσω των προπωλήσεων μια μικρή, είναι η αλήθεια, ποσότητα σύσπορου στη διάρκεια της σεζόν. Ωστόσο, αρκετοί είναι οι παραγωγοί που, αξιολογώντας τα νέα δεδομένα, κρίνουν ότι ακόμα και τα τωρινά επίπεδα τιμών διασφαλίζουν μια οριακή έστω κερδοφορία και, κυρίως, προστατεύουν από το ρίσκο μιας περαιτέρω πτώσης, σε μια συγκυρία κατά την οποία η αγορά βάμβακος ταλανίζεται από τους φόβους για μια παγκόσμια ύφεση.

Μια εξίσου μεγάλη μερίδα των παραγωγών, πάντως, και ιδίως όσοι δεν δεσμεύονται από κάποια σύμβαση ή προκαταβολή, εμφανίζονται διατεθειμένοι να εξαντλήσουν τα χρονικά περιθώρια, ποντάροντας σε ένα ανοδικό γύρισμα της αγοράς στις αρχές του νέου έτους, ώστε να «ματσάρουν» τα αυξημένα κόστη παραγωγής.

Συνολικά, υπολογίζεται ότι ένα 60% με 65% της φετινής σοδειάς σύσπορου παρέμενε μέχρι τα μέσα της εβδομάδας ανοιχτό, νούμερο που ταιριάζει και με την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς ότι από τους περίπου 160.000 τόνους εκκοκκισμένου που έχουν έως τώρα συμβολαιοποιηθεί, η τιμή έχει οριστικοποιηθεί μόνο για περίπου τους 100.000-120.000 περίπου. Σίγουρα αυτό δεν βοηθάει τις πωλήσεις, οι οποίες ωστόσο σε κάθε περίπτωση και εν μέσω της άτονης ζήτησης, εξακολουθούν να παρουσιάζουν σημαντική υστέρηση σε σχέση με πέρυσι.

Τα περισσότερα εκκοκκιστήρια, ανταποκρινόμενα στα αιτήματα των παραγωγών, αλλά και στις προσπάθειες της ηγεσίας της Διεπαγγελματικής, δίνουν περιθώριο μέχρι το τέλος του έτους για το κλείσιμο των τιμών, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι διαβλέπουν κάποια προοπτική για σοβαρή βελτίωση των τιμών. Με τα σημερινά δεδομένα πάντως, όλα δείχνουν ότι θα μπούμε στο 2023 με ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής σύσπορου ανοιχτό.

Ανησυχία για την επόμενη σεζόν

Στο μεταξύ, αρχίζει να γίνεται εμφανής ένας προβληματισμός ενόψει της επόμενης καλλιεργητικής σεζόν, καθώς είναι διάχυτη η αίσθηση ότι «το βαμβάκι του χρόνου θα χάσει στρέμματα». «Ως ΔΟΒ και δη ως εκπρόσωποι των παραγωγών σε αυτήν, πιέζουμε όσο μπορούμε ώστε οι παραγωγοί να έχουν το μεγαλύτερο δυνατό χρονικό περιθώριο και, ει δυνατόν, να λάβουν κάτι παραπάνω από την τιμή που υπάρχει σήμερα, ώστε να καλυφθούν τα έξοδά τους και να μην έχουμε μια μειωμένη καλλιέργεια το 2023», δηλώνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Οργάνωσης, Ευθύμης Φωτεινός, και προσθέτει: «Θεωρούμε ότι το βαμβάκι αυτήν τη στιγμή βρίσκεται πολύ χαμηλά σε σχέση με τα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα και ελπίζουμε ότι και οι εκκοκκιστές θα δουν το θέμα με ευαισθησία».

Ο ίδιος τονίζει, επίσης, ότι εξακολουθεί να πιστεύει πολύ στο βαμβάκι, καθώς συνεχίζει να έχει στη φαρέτρα του ένα μοναδικό εργαλείο, αυτό της προπώλησης. «Δύο φορές στη διάρκεια της χρονιάς, την άνοιξη και το καλοκαίρι, το βαμβάκι έφτασε κοντά στο ευρώ, όμως η μεγάλη πλειονότητα των παραγωγών δεν έκανε χρήση αυτού του εργαλείου, ώστε να διασφαλίσουν μια τιμή που θα τους έδινε ένα αυξημένο εισόδημα.

Πηγαίνοντας προς τη συγκομιδή, είδαμε ότι το χρηματιστήριο σιγά-σιγά άρχιζε να πέφτει και στην ουσία δεν ανέκαμψε ποτέ. Από την πλευρά μας, προσπαθήσαμε και πετύχαμε, με τη μεσολάβησή μας, να αλλάξει ο αρχικός σχεδιασμός, που ήθελε τα βαμβάκια να κλείσουν έως τις 15 Νοεμβρίου. Μετατέθηκε το διάστημα αυτό για τις 15 Δεκεμβρίου και πλέον για το τέλος του έτους, με την ελπίδα ότι θα βελτιωθούν οι τιμές για τους παραγωγούς», υπογραμμίζει.