Αυτό το άρθρο είναι 8 μηνών

FAO: Φυτικά έλαια, γαλακτοκομικά και ζάχαρη αντισταθμίζουν τις απώλειες στις τιμές των σιτηρών

Αμετάβλητος για τον μήνα Ιούνιο ο διεθνής δείκτης που παρακολουθεί τις διακυμάνσεις στο αντίτιμο των βασικών τροφίμων.
16/07/2024
6' διάβασμα
fao-fytika-elaia-galaktokomika-kai-zachari-antistathmizoun-tis-apoleies-stis-times-ton-sitiron-326538

Στις 120,6 μονάδες διαμορφώθηκε τον Ιούνιο του 2024 ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO, παραμένοντας αμετάβλητος από τα αναθεωρημένα στοιχεία του προηγούμενου μήνα, μετά από ένα τρίμηνο ανόδου. Εντούτοις, το τρέχον επίπεδο παραμένει κατά 2,1% χαμηλότερο απ’ ό,τι έναν χρόνο πριν, αλλά και σημαντικά χαμηλότερο –κατά 24,8%– από το ανώτατο όριο των 160,3 μονάδων που έφτασε τον Μάρτιο του 2022, επισημαίνει ο Οργανισμός για τα Τρόφιμα των Ηνωμένων Εθνών.

Οι αυξήσεις που καταγράφηκαν στις τιμές βασικών ειδών, όπως τα φυτικά έλαια, η ζάχαρη και τα γαλακτοκομικά, ήρθαν ως αντιστάθμισμα των χαμηλότερων τιμών στα σιτηρά, καθώς ο αντίστοιχος δείκτης τιμών στα κρέατα παρέμενε, σε γενικές γραμμές, αμετάβλητος.

Στο σιτάρι, η υποχώρηση των τιμών αιτιολογείται ως αντανάκλαση της εποχικής πίεσης που άσκησαν οι συνεχιζόμενες συγκομιδές στο Βόρειο Ημισφαίριο

Σε υποχώρηση οι τιμές σιτηρών σε όλες τις κύριες κατηγορίες

Έχοντας υποχωρήσει κατά 3% (3,5 μονάδες) από το επίπεδο του Μαΐου και κατά 9% (11,4 μονάδες) από εκείνο του περασμένου Ιουνίου, ο δείκτης τιμών των σιτηρών τον Ιούνιο του 2024 καταγράφηκε κατά μέσο όρο στις 115,2 μονάδες, καθώς οι διεθνείς εξαγωγικές τιμές για όλες τις κύριες κατηγορίες σιτηρών υποχώρησαν σε διάστημα μηνός. Πιο συγκεκριμένα, στο σιτάρι, η υποχώρηση των τιμών αιτιολογείται ως αντανάκλαση της εποχικής πίεσης που άσκησαν οι συνεχιζόμενες συγκομιδές στο Βόρειο Ημισφαίριο.

Ωστόσο, ο πιο ήπιος τόνος, που καταγράφηκε, αποδίδεται στις ελαφρώς βελτιωμένες προοπτικές παραγωγής ορισμένων μεγάλων παικτών, όπως η Ουκρανία και το Καζακστάν, μαζί με την εφαρμογή της προσωρινής απαγόρευσης των εισαγωγών από την Τουρκία.

Με την πρόοδο των συγκομιδών σε Αργεντινή και Βραζιλία και καθώς διαπιστώνεται καλύτερη του αναμενόμενου παραγωγή, υποχώρηση των τιμών εξαγωγής κατέγραψε και το καλαμπόκι. Στην εικόνα αυτή συνέβαλαν και οι μεγαλύτερες εκτάσεις που αφιέρωσαν στην καλλιέργεια οι ΗΠΑ ταυτόχρονα με τις ευνοϊκές καλλιεργητικές συνθήκες που επικράτησαν εκεί.

Οι ήρεμες εμπορικές δραστηριότητες που επικράτησαν σε μεγάλο βαθμό αντανακλώνται και στη μέτρια υποχώρηση που σημείωσε τον ίδιο μήνα ο δείκτης τιμών σε όλες τις κατηγορίες του ρυζιού.

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2023 τα φυτικά έλαια

Σε αντίστροφη τροχιά, αύξηση κατά 3,1% (4 μονάδες) κατέγραψε ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων, που έφτασε κατά μέσο όρο στις 131,8 μονάδες τον Ιούνιο, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2023. Πλην των τιμών του κραμβέλαιου που παρέμειναν αμετάβλητες, αλλά αισθητά υψηλότερες από τα περσινά επίπεδα, φοινικέλαιο, σογιέλαιο και ηλιέλαιο κινήθηκαν υψηλότερα.

Στο μεν φοινικέλαιο, οι τιμές ανέκαμψαν κυρίως λόγω της αναζωογόνησης της παγκόσμιας ζήτησης εξαιτίας της αυξημένης ανταγωνιστικότητας των τιμών, στα δε ηλιέλαια και τη σόγια οι παγκόσμιες τιμές συνέχισαν ανοδικά, βρίσκοντας στήριγμα στη σταθερή ζήτηση για βιοκαύσιμα στην Αμερική και τη μείωση των εξαγωγών από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Άνοδος για τα γαλακτοκομικά, με το βούτυρο σε υψηλό διετίας

Με μικρότερη άνοδο (1,2% ή 1,5 μονάδες πάνω από τον Μάιο), στις 127,8 μονάδες κατά μέσο όρο, κινήθηκε ο δείκτης τιμών των γαλακτοκομικών, αυξημένος κατά 6,6% απ’ ό,τι έναν χρόνο πριν. Συγκυρίες, όπως η αυξημένη ζήτηση για βραχυπρόθεσμες παραδόσεις εν μέσω και της εποχικής μείωσης προμηθειών στη Δυτική Ευρώπη, καθώς και άλλες, όπως τα χαμηλά αποθέματα στην Ωκεανία παράλληλα με τη μειωμένη παραγωγή της, επέδρασαν στις διεθνείς τιμές του βουτύρου, οι οποίες τον Ιούνιο ανήλθαν σε υψηλό διετίας.

Αυξημένες τιμές καταγράφηκαν και στη σκόνη αποβουτυρωμένου γάλακτος, αντανακλώντας κυρίως τις σταθερές εισαγωγές από την Ανατολική Ασία, αλλά και τις σχετικά υψηλές εσωτερικές πωλήσεις στη Δυτική Ευρώπη. Ελαφρά αύξηση κατέγραψαν και οι τιμές για το πλήρες γάλα σε σκόνη. Αντίθετα, οριακή μείωση κατέγραψαν οι διεθνείς τιμές στην κατηγορία των τυριών, κυρίως λόγω της βραχυπρόθεσμης επιβράδυνσης της παγκόσμιας ζήτησης εισαγωγών, όπως εξηγεί ο FAO.

Η άνοδος των υπόλοιπων κατηγοριών σχεδόν εξισορρόπησε τη μείωση τιμών για το κρέας πουλερικών

Κατά 1,8% χαμηλότερα από πέρυσι, στα ίδια, όμως, επίπεδα με τον Μάιο, στις 116,9 μονάδες, κυμάνθηκε ο δείκτης τιμών κρέατος, καθώς η μείωση των διεθνών τιμών του κοτόπουλου, λόγω πληθώρας προϊόντος, σχεδόν αντισταθμίστηκε από αυξήσεις στις τιμές κρέατος αιγοπροβάτων, χοίρων και βοοειδών.

Στην περίπτωση του αιγοπρόβειου κρέατος, οι τιμές αυξήθηκαν σημαντικά λόγω της συνεχιζόμενης υψηλής ζήτησης για εισαγωγές και παρά την ύπαρξη προμηθειών, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών ξηρασίας που οδήγησαν τους παραγωγούς στη «ρευστοποίηση» των κοπαδιών τους στην Αυστραλία, εξηγεί ο Οργανισμός.

Ελαφρά αύξηση κατέγραψαν οι τιμές του χοιρινού, λόγω του σταθερού ρυθμού εισαγωγών, υποστηριζόμενες περαιτέρω από τις εποχικές εσωτερικές πωλήσεις ειδικά στη Βόρεια Αμερική, ενώ οι γενικά ισορροπημένες συνθήκες στην παγκόσμια προσφορά και ζήτηση για βόειο κρέας επέφεραν σχετικά σταθερές τιμές στην κατηγορία.

Πιέσεις στην καλλιέργεια ζάχαρης επιδρούν στις τιμές

Στις 119,4 μονάδες διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο ο δείκτης τιμών ζάχαρης, αυξημένος κατά 1,9% από τον Μάιο, παρά το τρίμηνο διαδοχικών μειώσεων που προηγήθηκε, επίπεδο, όμως, χαμηλότερο κατά 21,6% από τον περασμένο Ιούνιο. Η μικρότερη –της αναμενόμενης– συγκομιδή στη Βραζιλία τον Μάιο, που επέτεινε και την ανησυχία για πιθανό αντίκτυπο των παρατεταμένων ξηροθερμικών συνθηκών για την καλλιέργεια, επέδρασε ως προς την παραπάνω εικόνα.

«Παράλληλα, ακανόνιστες βροχοπτώσεις στην Ινδία και αναθεωρημένες προς τα κάτω προβλέψεις για την ΕΕ, ασκούν τη δική τους επίδραση στη συνολική ανοδική πίεση των παγκόσμιων τιμών, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από
την αποδυνάμωση του ρεάλ Βραζιλίας έναντι του δολαρίου ΗΠΑ», καταλήγει ο FAO.

 

 

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: