Ανακάμπτει η παραγωγή φράουλας μετά την «κοιλιά» του Μαρτίου

Το τελευταίο δεκαήμερο, η παραγωγή φράουλας έχει αρχίσει να επανέρχεται σιγά-σιγά σε επίπεδα πιο κοντά στα αναμενόμενα για την εποχή. Το προηγούμενο διάστημα κατέγραψε μειώσεις της τάξης του 30%-40% σε σχέση με πέρσι, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, παρά το γεγονός ότι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις είναι αυξημένες κατά 2.000 στρέμματα.

Σύμφωνα με τον γεωπόνο και διευθύνοντα σύμβουλο της Geoplant, Γιάννη Διασάκο, αυτή την εβδομάδα οι αποδόσεις κυμαίνονται μεταξύ 1,5 και 2,2 τόνων/στρέμμα, ανάλογα με την ποικιλία. «Δεν είναι ακόμα οι αναμενόμενες αποδόσεις, καθώς ο Απρίλιος και ο Μάιος είναι οι πιο δυνατοί μήνες παραγωγικά. Εφόσον συνεχιστεί η βελτίωση του καιρού και έρθουμε σε κανονικά για την εποχή δεδομένα, θα πρέπει να ξεπεράσουμε τους 4 τόνους/στρέμμα», σημείωσε.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ακόμα και με μικρότερες των προσδοκώμενων αποδόσεις, ο κ. Διασάκος σημείωσε ότι η τροφοδοσία των αγορών πραγματοποιείται απρόσκοπτα, με τη ζήτηση αναμενόμενα πιο «ήσυχη» μετά το Πάσχα των Καθολικών, όπως στα περισσότερα οπωροκηπευτικά.

Οι τιμές κυμαίνονται σε ικανοποιητικά επίπεδα, «ιδίως σε σχέση με πέρσι που ο Απρίλιος ήταν καταστροφικός», όπως είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Η τιμή παραγωγού κυμαίνεται μεταξύ 1,5 και 2 ευρώ το κιλό, ανάλογα με την ποικιλία. Η Victory, που κατά κύριο λόγο εξάγεται στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης και αποτελεί τα τελευταία χρόνια κυρίαρχη ποικιλία στην καλλιέργεια, καθώς έχει καλύτερη συμπεριφορά ως προς τη διατηρησιμότητα και την εμφάνισή της, διαμορφώνεται στα 1,8-2 ευρώ το κιλό.
Η Camarosa, που ζητείται κυρίως από χώρες της Αν. Ευρώπης, στα 1,6-1,7 ευρώ το κιλό.

«Εφόσον ανακάμψει η παραγωγή και διατηρηθεί η ικανοποιητική ζήτηση το επόμενο δίμηνο, θα μπορούμε να μιλάμε για μια καλή χρονιά», τόνισε ο κ. Διασάκος.

Επιστροφή στην κανονικότητα και στην Ισπανία

Στο μεταξύ, και η ισπανική παραγωγή, στη «φραουλοπαραγωγική» περιοχή της χώρας, την Ουέλβα, επανέρχεται, μετά τις μειωμένες αποδόσεις κατά περίπου 50% που παρατηρήθηκαν κατά το πρώτο μισό της φετινής σεζόν. Όπως αναφέρεται στο FreshPlaza, μετά το κύμα κακοκαιρίας «Φιλομένα» ακολούθησαν περίοδοι με αλλεπάλληλες βροχοπτώσεις και ημέρες με χαμηλή ηλιοφάνεια, που προκάλεσαν μείωση της παραγωγής, αλλά και περιόρισαν σημαντικά τις εμπορεύσιμες ποσότητες εξαιτίας της αυξημένης υγρασίας που υποβάθμισε την ποιότητα.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της Ένωσης Παραγωγών και Εξαγωγέων Φράουλας της Ουέλβα (Freshuelva), Rafael Dominguez, εξέφρασε τον προβληματισμό του για την πορεία της εμπορίας δεδομένων των δυσμενών εξελίξεων με την πανδημία στις ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως στη Γερμανία.