Η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ σχετικά με το δημοσίευμα της «ΥΧ» της προηγούμενης εβδομάδας και η απάντηση της εφημερίδας

Σοβαρά προβλήματα με την προκαταβολή της Βασικής Ενίσχυσης

Στο προηγούμενο φύλλο της 21ης Οκτωβρίου 2022 η «ΥΧ» ανέδειξε τα σοβαρά προβλήματα με την προκαταβολή της Βασικής Ενίσχυσης, αλλά και τις πληροφορίες που είχε για την έκθεση της Κομισιόν για τους ελέγχους που είχε κάνει το καλοκαίρι του 2022.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δημοσίευσε μία ανακοίνωση με τις απόψεις του για το δημοσίευμα αυτό.

Ακολουθεί το κείμενο του Οργανισμού και η απάντηση της ΥΧ:

Η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ σχετικά με το δημοσίευμα της «ΥΧ»

Λίγες μόλις ημέρες, μετά την ολοκλήρωση, στις 19.10.2022, της πληρωμής της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης έτους 2022 σε 533.921 δικαιούχους, ύψους 657,3 εκ ευρώ, κάποιοι προσπαθώντας να υποβαθμίσουν την επιτυχή μετάβαση της διαδικασίας στο gov.gr, επιχείρησαν να συσχετίσουν την πληρωμή αυτή με επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ε.Ε.), η οποία συνέπεσε να αποσταλεί στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. στις 19.10.2022.

Προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε τέτοιου είδους παρανόηση, πρέπει να διευκρινιστεί ότι:

Η επιστολή της Ε.Ε. δεν αφορά την πληρωμή της προκαταβολής έτους 2022 αλλά περιλαμβάνει προκαταρκτικές παρατηρήσεις, μετά από τακτικό έλεγχο που διενεργήθηκε από 27.6.2022 έως 1.7.2022 και από 4.7.2022 έως 8.7.2022 και αφορά τις προηγούμενες χρήσεις ετών 2020 και 2021.

Είναι, δυστυχώς, γνωστό ότι πολλές φορές τα προηγούμενα χρόνια τα όργανα της Κομισιόν έχουν προβεί σε παρατηρήσεις και καταλογισμούς, οι οποίοι αφορούν τα καθεστώτα ενίσχυσης και την εφαρμογή της πολλαπλής συμμόρφωσης.

Η προσπάθεια την οποία το τελευταίο διάστημα καταβάλλει ο Οργανισμός προκειμένου να άρει όλα τα σημεία των σχετικών παρατηρήσεων είναι τεράστια και στο πλαίσιο αυτό συμπεριλαμβάνεται και η μεταφορά της διαδικασίας υποβολής ενιαίας αίτησης ενίσχυσης και των πληρωμών στο κρατικό νέφος.

Η Διοίκηση του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. δέχεται πάντα την κριτική ακόμη και σε όσες περιπτώσεις δεν τη θεωρεί καλοπροαίρετη. Όμως, δεν θα επιτρέψει την προσπάθεια δημιουργίας εσφαλμένων εντυπώσεων που δεν εδράζονται σε πραγματικά δεδομένα. Αυτό το οφείλει στην προστασία του κύρους του Οργανισμού αλλά και στις προσπάθειες των εργαζομένων του.

H απάντηση της «ΥΧ»

Με χθεσινό Δελτίο Τύπου, η Διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ επιχειρεί να θολώσει τα νερά αναφορικά τόσο με το έγγραφο της ΕΕ για σωρεία παραλείψεων στους ελέγχους των δηλώσεων ΟΣΔΕ για τα έτη 2020-2021-2022 όσο και για σωρεία παραπόνων και καταγγελιών για την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης για φέτος.

Ως ζήτημα για την έκδοση Δελτίου Τύπου, η Διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ εντοπίζει το γεγονός ότι η πληρωμή της προκαταβολής και η επιστολή του πορίσματος της Κομισιόν συνέπεσαν την ίδια ημέρα και όχι την ουσία του προβλήματος. Δεν φαίνεται να αποτελεί πρόβλημα για τη Διοίκηση το ότι ο Οργανισμός δεν παρέχει κανένα στοιχείο από αυτά που του ζητούνται, ούτε ότι η χώρα απειλείται με περικοπές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ ΚΑΙ για το έτος 2022 (όχι μόνο για τα δύο προηγούμενα). Αντίθετα, κατά τη γνώμη της, αποτελεί κακοπροαίρετη κριτική η δημοσιοποίησή τους.

Το κύρος των Οργανισμών δεν διαφυλάσσεται με ανακοινώσεις, αλλά θεσπίζοντας και εφαρμόζοντας διαδικασίες που είναι σύμφωνες με το κανονιστικό πλαίσιο στην κατανομή των ενισχύσεων, ενώ η προσπάθεια των υπαλλήλων τους και η πιστή εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανονισμών και των αποφάσεων των ελληνικών αρχών πρέπει να προστατεύεται και όχι να διώκεται. Επιπλέον, εάν οι διοικήσεις των Οργανισμών θεωρούν ύψιστο καθήκον τους την προστασία του κύρους τους, η «ΥΧ» θεωρεί ύψιστο καθήκον της την υπεράσπιση της αλήθειας και του δημόσιου συμφέροντος.

Η κριτική μας δεν έχει καμία κακή προαίρεση, αλλά μόνη στόχευση την αλήθεια και όποιος θέλει να βρει εχθρούς, πρέπει να ψάξει αλλού. Ο αγροτικός κόσμος αναμένει απαντήσεις και διαβεβαιώσεις ότι οι καταγγελίες (που έχουν δημοσιευθεί και σε άλλα μέσα) περί πληρωμής της προκαταβολής με σωρεία κανονιστικών παραβάσεων είναι αβάσιμες και δεν θα επιφέρουν νέα έγγραφα της ΕΕ σε μερικούς μήνες…