Ανακτά χαμένο έδαφος το σκληρό σιτάρι

Καναδάς και άνοδος των υπόλοιπων σιτηρών στηρίζουν την ανάκαμψη των τιμών

Τα πατήματά της μοιάζει να ξαναβρίσκει τις τελευταίες εβδομάδες η αγορά του σκληρού σιταριού, με τις τιμές, μετά την κατηφορική πορεία του προηγούμενου μήνα, να έχουν μπει σε μονοπάτι ανάκαμψης.

Η διάχυτη το προηγούμενο διάστημα αίσθηση ότι με τις πιέσεις του Σεπτεμβρίου η αγορά έφτασε στα κατώτερα όριά της επιβεβαιώνεται στην πράξη, έστω κι αν σε επίπεδο φυσικών συναλλαγών η κινητικότητα παραμένει υποτονική. Στη γειτονική Ιταλία, η μεταστροφή του κλίματος εκδηλώθηκε αρχικά με μικρές αυξήσεις τιμών στο βόρειο τμήμα της χώρας, ενώ σταδιακά στο «παιχνίδι» μπαίνει και ο Νότος.

Ενδεικτικά, στη νέα λίστα της Φότζια, οι τιμές αυτή την εβδομάδα ήταν αυξημένες κατά 5 ευρώ/τόνο, με αποτέλεσμα η πρώτη ποιότητα (πρωτεΐνη 13%, ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 80%) να διαπραγματεύεται πλέον στα 285-290 ευρώ/τόνο και η αμέσως επόμενη (πρωτεΐνη 12%, ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 70%) στα 275-280 ευρώ/τόνο (σ.σ. τιμές αποθήκης παραγωγού).

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Μπολόνια είχε καταγράψει άνοδο 2 ευρώ/τόνο, με τις τιμές για την πρώτη ποιοτική κατηγορία (πρωτεΐνη 13,5%, ειδικό βάρος 80 kg/hl, υαλώδη 80%) να διαμορφώνονται από 288 έως 293 ευρώ/τόνο και για τη δεύτερη (πρωτεΐνη 12,5%, ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70%) από 281 έως 286 ευρώ/τόνο.

Εξυπακούεται, βέβαια, ότι απέχουμε αρκετά από τις τιμές που είχαν καταγραφεί την περίοδο του αλωνισμού. Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία από ιταλικούς φορείς, τον Σεπτέμβριο οι τιμές του σκληρού σιταριού σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας υποχώρησαν κατά 2,4% σε σύγκριση με τον Αύγουστο και κατά 12,1% σε σύγκριση με την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου. Παράλληλα, αυξημένες κατά 63,4% ήταν οι εισαγωγές από χώρες εκτός ΕΕ (κατ’ ουσίαν από τον Καναδά) στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2020, φτάνοντας τους 608 εκατ. τόνους.

Εξαγωγές στα 270 ευρώ

Η αλλαγή του σκηνικού «έφτασε» και στην ελληνική αγορά, όπου πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν εξαγωγικές δουλειές στα 270 και στα 260 ευρώ/τόνο FOB, αν και πλέον, λόγω της προσδοκίας για περαιτέρω άνοδο των τιμών, η διάθεση για πωλήσεις από την πλευρά των εμπόρων δεν είναι η ίδια. Ρόλο-κλειδί στην ανάκαμψη των τιμών, πέρα από την προσπάθεια της αγοράς να βρει νέες ισορροπίες, φαίνεται ότι παίζει και ο Καναδάς: Η προσπάθεια να καλυφθεί η έντονη εξαγωγική ζήτηση για πολλά αγροτικά προϊόντα της βορειοαμερικάνικης χώρας δημιούργησε… συνωστισμό στις υποδομές logistics, με αποτέλεσμα να φρενάρουν προσώρας οι ρυθμοί φορτώσεων του σκληρού και, παράλληλα, να ανέβουν οι εξαγωγικές του τιμές. Έτσι, ποιοτικό καναδέζικο σκληρό σιτάρι, που πριν από λίγους μήνες έφτανε στην Ευρώπη και δη στην Ιταλία στα άκρως ανταγωνιστικά επίπεδα των 315-320 δολ./τόνο CIF πλέον, τιμολογείται στα 340 δολ./τόνο.

Παράλληλα, υποστηρικτικά, αν και προς το παρόν… υπογείως, λειτουργεί και η άνοδος των διεθνών τιμών των υπόλοιπων σιτηρών και κυρίως του μαλακού σιταριού, λόγω των ανησυχιών για τις σοδειές μεγάλων παραγωγικών χωρών (κατά κύριο λόγο της Ρωσίας και της Ουκρανίας). Εφόσον η ανοδική αυτή τάση συνεχιστεί, οι αναλυτές θεωρούν βέβαιο ότι θα δώσει επιπλέον ώθηση στο σκληρό, ακόμα κι αν βραχυπρόθεσμα αυτό δεν οδηγήσει σε κάποιο ράλι.

Σημειωτέον ότι οι τελευταίες εκτιμήσεις του Διεθνούς Συμβουλίου Δημητριακών (IGC) κάνουν λόγο για μείωση της παγκόσμιας προσφοράς σκληρού σιταριού κατά 1% την περίοδο 2020/2021, κυρίως λόγω των μειωμένων κατά 12,9% αποθεμάτων στο τέλος της σεζόν στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας εξαετίας.

Άγγιξε υψηλά εξαετίας στο Σικάγο το μαλακό

Στη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών, οι τιμές του μαλακού σιταριού έχουν εκτοξευθεί, λόγω των ανησυχιών για τις επιπτώσεις της ξηρασίας στην ευρύτερη παραγωγική ζώνη της Μαύρης Θάλασσας, αλλά και αντίστοιχων καιρικών συνθηκών στις ΗΠΑ και στη Δυτική Αυστραλία.

Στην εξίσωση προστίθενται η αυξημένη ζήτηση από την πλευρά της Κίνας, αλλά και ο προβληματισμός για πιθανές διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα από την ανάκαμψη της πανδημίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγο, τα συμβόλαια Δεκεμβρίου έπιασαν την περασμένη εβδομάδα τα 6,32 δολ./μπούσελ (περίπου 234 δολ./τόνο), τα υψηλότερα δηλαδή επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2014 και 26% πάνω από τις τιμές που είχαν καταγραφεί στα μέσα του Αυγούστου.

Αντίστοιχα, για την Ευρώπη, το συμβόλαιο αναφοράς του μαλακού σιταριού στο Euronext έφτασε την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου στα 209,75 ευρώ/τόνο, από 182,5 ευρώ/τόνο στις 17 Αυγούστου.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Ύπαιθρος Χώρα”
στο φύλλο που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου