Ανάμεικτες αντιδράσεις στην Γερμανία για τη συμφωνία αναθεώρησης της ΚΑΠ

Επαινετική απέναντι στη συμβιβαστική συμφωνία της ΕΕ για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής εμφανίστηκε η Γερμανίδα υπουργός Γεωργίας, Τζούλια Κλόκνερ, τη στιγμή που αγροτικές ενώσεις και κόμματα της αντιπολίτευσης προβληματίζονται με τις αδυναμίες στα πεδία της βιολογικής γεωργίας και της διατήρησης της φύσης.

«Είναι καλό και σημαντικό το γεγονός ότι οι εταίροι του ‘‘τριλόγου’’ κατάφεραν να συγκλίνουν μεταξύ τους κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων», δήλωσε η υπουργός Γεωργίας της Γερμανίας, σημειώνοντας ότι η συμβιβαστική συμφωνία αντιπροσωπεύει μια συστημική αλλαγή με υψηλότερα περιβαλλοντικά πρότυπα. «Ειδικά οι αγρότες μας το περίμεναν καιρό. Χρειάζονταν αυτήν τη σαφήνεια και την ασφάλεια προγραμματισμού», πρόσθεσε η Kλόκνερ.

«Αυτός ο συμβιβασμός είναι δύσκολος, αλλά και απαραίτητος, διότι επιτρέπει μια μεσοπρόθεσμη βάση προγραμματισμού για τα έτη 2023 έως 2027», δήλωσε ο Udo Hemmerling, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Γερμανικής Αγροτικής Ένωσης (DBV). «Η συμφωνία παρέχει πολύ ισχυρότερη περιβαλλοντική εστίαση και επιδοτήσεις με μικρότερο αντίκτυπο στο εισόδημα», ανέφερε ο ίδιος στη EURACTIV, σημειώνοντας ωστόσο ότι η υποβολή αιτήσεων για τις επιδοτήσεις θα μετατραπεί σε μια πιο γραφειοκρατική διαδικασία για τους αγρότες.

Στον αντίποδα, οι Γερμανοί βιοκαλλιεργητές νιώθουν παραμελημένοι από τη συμφωνία. «Οι αγρότες βιολογικής γεωργίας δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν σε όλα τα οικολογικά προγράμματα [π.χ. κίνητρα για πράσινες πρακτικές] όπως όλες οι άλλες εκμεταλλεύσεις και, ως εκ τούτου, θα ανταμειφθούν για πρόσθετες περιβαλλοντικές υπηρεσίες», δήλωσε ο Peter Rοhrig, εκτελεστικός διευθυντής της Ένωσης Βιομηχανίας Οικολογικών Τροφίμων (BOLW) της Γερμανίας. «Η βιολογική γεωργία έχει αντιμετωπιστεί μάλλον σαν ‘‘αποπαίδι’’», δήλωσε ο αγροοικονομολόγος Sebastian Lakner στη EURACTIV.

www.euractiv.com