Σε αναμονή οι χοιροτρόφοι, κορυφώνονται οι φορτώσεις αιγοπροβάτων για Ιταλία

Οι καταναλωτές κάνουν έρευνα αγοράς για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, τα στελέχη της Διεύθυνσης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κάνουν επιθεωρήσεις σε σφαγεία και κρεοπωλεία και οι κτηνοτρόφοι πουλάνε και υπολογίζουν αν η τιμή καλύπτει τα έξοδά τους.

Μέτρια κίνηση βλέπει στο αγοραστικό κοινό συγκριτικά με πέρυσι, λόγω του κύματος ακρίβειας, ο Δραμινός Χρήστος Σταυρινάκης, μέλος του ΔΣ της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος και πρόεδρος στο Σφαγείο ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΑΕ. «Το ρεύμα και το πετρέλαιο βάζουν το γιορτινό τραπέζι σε δεύτερη μοίρα, παρόλο που η τιμή του χοιρινού είναι ελκυστική».

Η τιμή παραγωγού είναι 2 ευρώ το κιλό για ζων βάρος, ενώ το κρέας χωρίς λίπος βρίσκεται στα 3,90-4 ευρώ το κιλό. Η τιμή είναι καλύτερη από πέρυσι, αλλά καλύπτει μετά βίας τα έξοδα χωρίς να βγαίνει μεροκάματο, λέει. «Οι τιμές των ζωοτροφών και η όλη λειτουργία των μονάδων είναι ακριβή. Το καλαμπόκι κόστιζε 17 λεπτά το κιλό και φέτος 35».

Από τη Δράμα πουλάνε ζωντανά, αλλά και σφαγμένα μέσα από το σφαγείο τους. «Έχουμε πολλούς πελάτες από τις Σέρρες, την Καβάλα, τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική. Τα φορτία με ζωντανά πηγαίνουν στους ντόπιους, αλλά τα μεγάλα φορτία κατευθύνονται κυρίως στη Βέροια και στη Νάουσα».

Παρά το άνοιγμα της εστίασης, η ζήτηση είναι περιορισμένη και οι χοιροτρόφοι περιμένουν μια ανάκαμψη. Το αρνητικό κλίμα κυριαρχεί πανελλαδικά, διαπιστώνουν και στην Ομοσπονδία, βλέποντας πολλές μονάδες να περιορίζουν την παραγωγή τους.

«Σε κάθε νομό, 1-2 μονάδες έχουν περισσότερα οικονομικά προβλήματα από τους άλλους», λέει, παρατηρώντας ότι η κατάσταση δυσκολεύει, καθώς δεν βλέπουν να ομαλοποιούνται οι τιμές των δημητριακών. «Οι γεωργοί έβγαλαν χρήματα. Ορισμένοι, ενώ έχουν πουλήσει, θέλουν να κόψουν τιμολόγιο τη νέα χρονιά, γιατί θα φορολογηθούν για τα κέρδη», διατυπώνει.

Καταλήγοντας, λέει ότι η χοιροτροφία δεν αντέχει ακόμα μία κακή χρονιά. «Αν δεν ξεπουλήσουμε τα Χριστούγεννα, θα είμαστε για κλάματα, γιατί τον Ιανουάριο δεν θα έχει δουλειά» όχι μόνο λόγω της επερχόμενης νηστείας, αλλά κυρίως της φτώχειας.

Φορτώνουν για Ιταλία

Από τις αρχές του Δεκέμβρη ξεκίνησε η ζήτηση για το αρνί και το κατσίκι περισσότερο για την Ιταλία. «Σχεδόν καθημερινά φορτώνουν τα φορτηγά με ζώντα ζώα, τα οποία σφάζονται στην Ελλάδα. Ζητάνε τα αρνιά να έχουν 5-8 κιλά καθαρό βάρος και το 80% αυτών κατευθύνεται στην Ιταλία. Τα μεγάλα αρνιά, πάνω από 9 με 10 κιλά κρέας, οι έμποροι τα κρατάνε και τα προωθούν στην τοπική αγορά», περιγράφει ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ξάνθης, Δημήτρης Ψεμματάς.

Την τελευταία εβδομάδα, άρχισε να κινείται η τοπική αγορά και τα ντόπια σφαγεία που ζητάνε από 9 κιλά και πάνω (κρέας). Η τιμή παραγωγού τις προηγούμενες μέρες ήταν στα 4 ευρώ για ζων βάρος, άρα στα 6,5-7 ευρώ για κρέας.

Τις τελευταίες μέρες, οι τιμές παρουσιάζουν πτωτική τάση έως και 3,70 ευρώ το κιλό. Αιτιολογεί την πτώση, λέγοντας ότι οι έμποροι κάλυψαν τις περισσότερες ανάγκες της Ιταλίας και ρίχνουν την τιμή για όσα αμνοερίφια παραμείνουν εντός της χώρας.

Ο ίδιος πέρυσι είχε πουλήσει στις 12 Δεκεμβρίου με 4,20 ευρώ το κιλό και το επόμενο διάστημα οι έμποροι αγόρασαν με 3,30 ευρώ το κιλό. Μεταφέρει ότι ο κτηνοτρόφος που εμπιστεύεται το ζώο είναι καλύτερα να το οδηγήσει στο σφαγείο και να πουλήσει κρέας. «Το αρνί μέχρι τα 20 κιλά ζων βάρος είναι περισσότερο κρέας και λιγότερο φύρα», καταλήγει.