Αναπτυξιακή πορεία στις ιχθυοκαλλιέργειες με εμπόδιο τη γραφειοκρατία

Η «Βελτίωση πολιτικών για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις παράκτιες και αγροτικές περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου η υδατοκαλλιέργεια αποτελεί κινητήρια δύναμη για την περιφερειακή οικονομία», ήταν το θέμα του συνεδρίου για το ευρωπαϊκό έργο EXTRA-SME’s, που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Λουτράκι.

Άμεση χωροθέτηση

Στις προοπτικές που ανοίγονται και στα βήματα που απαιτούνται για την ιχθυοκαλλιέργεια αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας. Όπως τόνισε, «καθίστανται απολύτως απαραίτητες αφενός η άμεση χωροθέτηση των περιοχών που μπορούν να αναπτυχθούν μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας και αφετέρου η ουσιαστική στελέχωση των τμημάτων Αλιείας στις ΔΑΟΚ των περιφερειών, προκειμένου να υπάρξει πραγματική ανάπτυξη ενός κλάδου που συμβάλλει τα μέγιστα τόσο στην οικονομία της χώρας μας, όσο και στην προστασία των ελληνικών θαλασσών από τους κινδύνους που συνεπάγεται η υπεραλίευση». Ο περιφερειάρχης επισήμανε ότι η Πελοπόννησος διαθέτει το μεγαλύτερο στην Ελλάδα ποσοστό ενεργών ιχθυοκαλλιεργειών -σε Κορινθία, Αργολίδα και Αρκαδία- και παρατήρησε ότι ενώ η ιχθυοκαλλιέργεια είναι αυτή που ουσιαστικά καλύπτει τις απαιτήσεις της αγοράς για αλιεύματα, στη χώρα μας η στήριξή της δεν είναι αυτή που της αρμόζει.

Εισήγηση

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι δηλώσεις του Λεωνίδα Παπαχαρίση, που εκπροσώπησε την Ένωση Ελλήνων Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας και είναι συνεργάτης της εταιρείας AVRAMAR.

Όπως δήλωσε στην «ΥΧ», «οι ιχθυοκαλλιέργειες εμφανίστηκαν στις αρχές του ‘89 και συνέχισαν την αύξησή τους μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Από εκεί και πέρα, υπάρχει μία ισορροπημένη ανάπτυξη, της τάξης του 3%-5%. Η χώρα πρέπει να αποφασίσει και να προχωρήσει σε έναν χωροταξικό σχεδιασμό δραστηριοτήτων μέσα στη θάλασσα. Γίνονται, έστω και με αργούς ρυθμούς, βήματα προς τα μπροστά. Σήμερα υπάρχουν 6-7 περιοχές οργανωμένης ανάπτυξης ιχθυοκαλλιεργειών σε όλη την Ελλάδα και έπονται και άλλες. Στην Πελοπόννησο δεν υπάρχουν ακόμα τέτοιες περιοχές, αλλά είναι υπό σύσταση. Η Πελοπόννησος είναι μία περιοχή που μπορεί να δεχθεί περισσότερες μονάδες, αφού έχει το κατάλληλο περιβάλλον και την εγγύτητα προς τις περιοχές των αγορών».

Υδατοκαλλιέργειες

Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ, Δημήτρης Μητρόπουλος, αναφερόμενος στην υπάρχουσα κατάσταση για την υδατοκαλλιέργειες στην Περιφέρεια Πελοποννήσου εξήγησε: «Οι υδατοκαλλιέργειες έχουν δυναμική παρουσία στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ιδιαίτερα στις ΠΕ Αργολίδας και Κορινθίας, όπου υπάρχουν πάνω από 10 μονάδες (18 και 15 μονάδες αντίστοιχα), ενώ στην ΠΕ Αρκαδίας υπάρχουν 5 μονάδες. Στις μονάδες αυτές εκτρέφονται μεσογειακά ψάρια και κυρίως τσιπούρα και λαβράκι. Στην ΠΕ Αρκαδίας υπάρχει και μια μικρή μονάδα υδατοκαλλιέργειας εσωτερικών υδάτων, με κύριο είδος την πέστροφα».

Όπως σημείωσε, στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι εργάζονται άμεσα 4.236 άτομα, ενώ μαζί με τις υποστηρικτικές εργασίες φτάνουν τα 12.000 άτομα (όλων των ειδικοτήτων, εργάτες). Όσον αφορά την κατανομή των θέσεων, η Περιφέρεια Πελοποννήσου να καταλαμβάνει το 14%.

Πηγή: ΕΛΟΠΥ