Αναστασία και Γιώργος Πασιαλής: Με τοπικές ποικιλίες και συνταγές 200 χρόνων προωθούν τα φρέσκα φρούτα της Έδεσσας

Αναδιάρθρωση ποικιλιών, αύξηση της καλλιεργούμενης γης, επιμορφωτικά σεμινάρια και μία τοπική παραδοσιακή συνταγή 200 χρόνων για πετιμέζι από σύκο ήταν τα εφόδια που χρησιμοποίησαν δύο αδέρφια από την Έδεσσα για να μπουν δυναμικά στον αγροτικό τομέα και στη μεταποίηση κερασιών και σύκων, δημιουργώντας την επιχείρηση «Fruit Stories Edessa».

Η Αναστασία και ο Γιώργος Πασιαλής, προερχόμενοι από αγροτική οικογένεια με κύρια παραγωγή το κεράσι, είχαν αποφασίσει τα τελευταία χρόνια να συνεχίσουν την αγροτική παραγωγή της οικογένειας τους. «Είχαμε πάρει την απόφαση, πρώτα ο αδερφός μου και ύστερα εγώ να ενταχθούμε στον αγροτικό τομέα και να εξελίξουμε την αγροτική παράδοση της οικογένειας. Έτσι, λοιπόν, ανανεώσαμε τα κτήματα που είχαμε με καινούργιες ποικιλίες και αυξήσαμε την καλλιεργούμενη γη με κτήματα της οικογένειας, τα οποία είχαν μείνει ανεκμετάλλευτα για χρόνια, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε γύρω στα 80 στρέμματα συνολικά στις περιοχές Κερασιά και Σωτήρα», αναφέρει στην «ΥΧ» η Αναστασία.

Τοπικές ποικιλίες

Τα δύο αδέλφια εμπιστεύτηκαν τις τοπικές ποικιλίες κερασιού της περιοχής το Τραγανό ή μαύρο Εδέσσης και το Μπακυρτσέικο, καθώς, όπως αναφέρει η Αναστασία, ευνοούνται από το κλίμα και το υψόμετρο της περιοχής. «Έχουμε πειραματιστεί με αρκετές ποικιλίες, ωστόσο η απόφαση που έχουμε πάρει με τον αδερφό μου είναι να δώσουμε περισσότερη έμφαση και να προωθήσουμε τις παλιές και τοπικές ποικιλίες κερασιού.

Στόχος μας είναι και στα επόμενα χωράφια που θα φυτέψουμε να βάλουμε αυτές τις ποικιλίες, καθώς από τη μία έχουν αρχίσει να χάνονται, ενώ από την άλλη φαίνεται στις αναλύσεις που κάνουμε και λόγω της μεταποίησης ότι είναι καλύτερες από άλλες στα χαρακτηριστικά τους», εξηγεί η Αναστασία.

Παράδοση 200 χρόνων

Η ενασχόληση της Αναστασίας και του Γιώργου με την αγροτική παραγωγή είχε ως επόμενο βήμα τη μεταποίηση. Αφορμή στάθηκε μία παραδοσιακή συνταγή 200 χρόνων για πετιμέζι από σύκο, που αποτελούσε ένα παραδοσιακό έδεσμα του τόπου, το οποίο με τα χρόνια είχε ξεχαστεί. Τα δύο αδέρφια αποφάσισαν να το επαναφέρουν και να το προωθήσουν εμπορικά, δημιουργώντας παράλληλα και άλλα προϊόντα από κεράσι και σύκο.

«Το πρόβλημα πριν ξεκινήσουμε τη μεταποίηση ήταν ότι δεν είχαμε καμία γνώση για τις επιχειρήσεις και γι’ αυτό τον λόγο διστάζαμε. Κάποια στιγμή είδαμε ότι γίνεται το Agrifood Masterclass από τον Incubator Orange Grove. Πήρα ένα βαζάκι πετιμέζι και πήγα. Εκεί είδαμε ότι υπάρχει υποστήριξη, αλλά καταλάβαμε ότι είχαμε και ένα καλό προϊόν και αξίζει να συνεχίσουμε. Έπειτα συμμετείχαμε σε ένα τρίμηνο πρόγραμμα επιτάχυνσης το Agrifood Acceleration Program πάλι από το Orange Grove, σε συνεργασία με μία δομή από την Ολλανδία. Καταφέραμε να λάβουμε γνώσεις και τεχνογνωσία για να ξεκινήσουμε τη μεταποίηση, με αποτέλεσμα το 2019 να ξεκινήσουμε την εμπορική διάθεση των προϊόντων», αναφέρει η Αναστασία.

Οι γνώσεις που έλαβαν, όμως, δεν σταματούν στα παραπάνω, καθώς οι ίδιοι συμμετείχαν στον διαγωνισμό καινοτομίας Trophy-Τροφή Challenge, που πραγματοποιείται από το πρόγραμμα Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά. Όπως αναφέρει η Αναστασία, «η συμμετοχή στον διαγωνισμό μάς άνοιξε μία πόρτα σε εκθέσεις για να προωθήσουμε τα προϊόντα μας, όπως η ΔΕΘ και η Αgrotica, καθώς το πρόγραμμα μας προσέφερε δωρεάν τη συμμετοχή μας στις εκθέσεις, αλλά και σε ένα δίκτυο ειδικών και ερευνητών.

Παρακολουθήσαμε, επίσης, σεμινάρια για το πολλαπλασιαστικό υλικό, ενώ γίναμε δεκτοί και στο πρόγραμμα ‘‘Υιοθετήστε ένα Αγρόκτημα’’ που προσφέρεται από το πρόγραμμα Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά. Μέσω αυτού έρχεται δωρεάν γεωπόνος στο χωράφι μας για να μας συμβουλέψει και να δει τι ακριβώς χρειάζονται οι καλλιέργειες».

Προϊόντα

Τα προϊόντα που δημιουργούν σήμερα είναι γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες και σιρόπια από κεράσι και σύκο από φρέσκα φρούτα. Τα σιρόπια, όπως αναφέρει η Αναστασία, θα κυκλοφορούν χωρίς προσθήκη ζάχαρης, ενώ για το σιρόπι από σύκο, αλλιώς πετιμέζι, χρησιμοποιείται η παραδοσιακή συνταγή των 200 χρόνων. Κάποια από τα προϊόντα μπορεί να βρει κανείς σε δύο καταστήματα, το ένα στην Έδεσσα και το άλλο στη Σπάρτη, ενώ μπορεί να τα προμηθευτεί και με την απευθείας επικοινωνία με τα δύο αδέρφια μέσω της ιστοσελίδας τους.

Οι ίδιοι, θέλοντας να μειώσουν τα απόβλητα και το αποτύπωμα που έχουν ως επιχείρηση, αποφάσισαν να δουλέψουν με τη μέθοδο της προπαραγγελίας. «Θέλουμε να είμαστε μία επιχείρηση ενεργειακά φιλική προς το περιβάλλον. Έχουμε αποφασίσει ότι για να μη σπαταλάμε προϊόν, το οποίο μπορεί να μην καταναλωθεί, αλλά και για να μειώσουμε το αποτύπωμα της μεταφοράς των προϊόντων μας στον καταναλωτή, να δουλέψουμε με τη μέθοδο της προπαραγγελίας, ώστε να δημιουργούμε τα προϊόντα που μας ζητάει ο καταναλωτής, να στέλνονται μαζικά σε λιγότερες αποστολές, αλλά και ο ίδιος ο καταναλωτής να τρώει φρέσκο το προϊόν», αναφέρει η Αναστασία.

Στην προσπάθειά τους, όμως, για φιλικές μεθόδους προς το περιβάλλον εντάσσονται και τα επόμενα σχέδιά τους, τα οποία σχετίζονται με την αξιοποίηση των κοτσανιών για τη δημιουργία ροφημάτων, ώστε να μειώσουν τα απόβλητά τους.

Επισκέψιμο αγρόκτημα

Για τα δύο αδέρφια, η παραγωγή προϊόντων συνδέεται στενά και με τον τόπο καλλιέργειάς τους, καθώς το κλίμα και το έδαφος της περιοχής προσδίδει διαφορετικά χαρακτηριστικά στα προϊόντα. Θέλοντας, λοιπόν, να δώσουν μία ολοκληρωμένη εμπειρία για να γνωρίσει κάποιος και τον τόπο τους, την Έδεσσα, δίνουν τη δυνατότητα σε όποιον το επιθυμεί να επισκεφτεί το αγρόκτημά τους. Επίσης, στο πλαίσιο αυτό, έχουν έρθει σε επαφή με ένα εργαστήριο οικολογίας και βιολογίας για την πραγματοποίηση σεμιναρίων για παιδιά όλων των ηλικιών, ώστε να παρέχουν ξεναγήσεις και σεμινάρια που αφορούν τη φύση.