Ανατολική Μακεδονία – Θράκη: Σημαντική άνοδο των εξαγωγών φέρνει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Το υπέρογκο ενεργειακό κόστος και ο ρόλος της Ευρώπης, η οποία αργεί πάρα πολύ να πάρει αποφασίσεις τις κρίσιμες στιγμές, προβληματίζουν τους επιχειρηματίες της περιφέρειας, που παρακολουθούν προς το παρόν ικανοποιημένοι την άνοδο στις εξαγωγές, ειδικά των αγροδιατροφικών προϊόντων.

Ρεκόρ καταγράφουν οι εξαγωγές της χώρας ειδικά της Βόρειας Ελλάδας, με αίσιες προβλέψεις για την ερχόμενη χρονιά. «Η περιοχή μας παρουσιάζει ισορροπία στις εξαγωγές, με σχετική άνοδο κυρίως στον αγροδιατροφικό τομέα, αλλά και στις υπόλοιπες δραστηριότητες, αυτές της κατασκευής των υλικών και της μεταποίησης», μεταφέρει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, Νίκος Αγγελίδης.

Εστιάζοντας στα προβλήματα που σχετίζονται με τη Ρωσία, σχολιάζει ότι, με ιδιόμορφο τρόπο, αντί για μείωση, δημιουργούν αύξηση στις εξαγωγές. «Γίνονται τεράστιες ανακατατάξεις αυτήν τη στιγμή στις συνεργασίες μεταξύ των προμηθευτών, που πολλές φορές σε κάποιες επιχειρήσεις δημιουργούν άνοδο στην παραγωγικότητα και στις εξαγωγές». Ο κύκλος που περιλάμβανε τη Ρωσία έχει μεν χαλάσει, αλλά δημιούργησε και πολλές νέες παραγγελίες.

Καθώς βρισκόμαστε στην πορεία αντιμετώπισης των δυσκολιών που δημιουργούν τα νέα δεδομένα, η εικόνα θα ξεκαθαρίσει στο τέλος του χρόνου και τα επιμελητήρια θα διαμορφώσουν ειδικότερες μελέτες, άποψη με την οποία συντάσσεται και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας, Στέφανος Γεωργιάδης.

Εσωτερική κατανάλωση

Ο κ. Αγγελίδης επισημαίνει ότι, παράλληλα με τις εξαγωγές, η έξαρση του τουρισμού το καλοκαίρι ευνόησε τις επιχειρήσεις. «Τα ποτά και τα τρόφιμα που παράγονται στην περιοχή μας είχαν θετική πορεία εντός κι εκτός ευρωπαϊκών αγορών. Στη διακίνηση αυτών των αγαθών μπορεί η Ρωσία να μην ήταν ο αποδέκτης, αλλά ο ενδιάμεσος προμηθευτής. Οι κυρώσεις προκάλεσαν ένα αρχικό σοκ, το οποίο η αγορά διόρθωσε άμεσα. Οι επιχειρηματίες μας μπορούν να διαχειριστούν θετικά παρόμοιες κρίσεις και να οδηγηθούν σε άνοδο των εξαγωγών».

Ο ίδιος εξηγεί ότι πολλές συναλλαγές, ακόμη και με την αγορά της Κίνας, γίνονταν μέσω Ρωσίας και ο πόλεμος οδήγησε τις επιχειρήσεις σε αλλαγή καναλιών. Ενδεχομένως το ισοζύγιο να είναι θετικό, αλλά παραμένει κυρίαρχη η παράμετρος «ενέργεια», που συνιστά απειλή της επιχειρηματικότητας και θα μετρηθεί με αριθμούς στις αρχές της επόμενης χρονιάς. Σημειώνοντας ότι η περιοχή ανήκει στο μισό της Ελλάδας που δεν έχει τουρισμό, τονίζει ότι στη Θράκη πρέπει να δοθεί έμφαση και να γίνουν μεγάλες επενδύσεις. «Η θωράκιση της Θράκης είναι κάτι παραπάνω από τον φράχτη, είναι η ανάπτυξη», σχολιάζει.

Υπέρογκο κόστος

Οι σοβαρές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία βαραίνουν το κόστος παραγωγής, σχολιάζει ο Στέφανος Γεωργιάδης. «Έχουμε αύξηση των πρώτων υλών που προέρχονται από τη Ρωσία και την Ουκρανία, για παράδειγμα του γυαλιού που χρησιμοποιείται για εμφιάλωση κρασιού και χυμών». Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος κατέγραψε στοιχεία για τις επιπτώσεις στη Βόρεια Ελλάδα, που είναι κυρίως η ενεργειακή κρίση και η εκτόξευση στο κόστος των πρώτων υλών.

Εστιάζοντας στις εξαγωγές των επιχειρήσεων της Δράμας που ασχολούνται με τον αγροτοδιατροφικό τομέα, αναφέρει ότι, μέχρι τον Μάιο, η αύξηση, ανάλογα με το προϊόν, κυμάνθηκε από 12% έως και 40% σε σχέση με το 2021. Συγκριτικά με το 2020, η αύξηση είναι ακόμη μεγαλύτερη. «Στους χυμούς έχουμε μία αύξηση εξαγωγών της τάξεως του 20%. Στην κατηγορία του οίνου, οι εξαγωγές είναι επίσης ιδιαίτερα αυξημένες. Έχουμε ενίσχυση και της εσωτερικής αγοράς. Ο τουρισμός δημιούργησε την ανάγκη τροφοδοσίας των ξενοδοχείων και της εστίασης», τονίζει, καταγράφοντας τους λόγους που αύξησαν τον τζίρο των επιχειρήσεων.

Για την πορεία της καλλιέργειας σημαντικών για τη Δράμα προϊόντων, αναφέρει ότι η πατάτα τώρα συγκομίζεται και το επόμενο διάστημα θα συγκομιστεί βαμβάκι. Προσθέτει τη σημαντική αύξηση των γαλακτοκομικών προϊόντων, αλλά και των κηπευτικών θερμοκηπίου και εκτιμά ότι το επόμενο διάστημα τα αγροδιατροφικά προϊόντα θα κάνουν τη διαφορά, καθώς η Δράμα είναι πάνω από τον πανελλαδικό μέσο όρο στις εξαγωγές.

Ποιος πληρώνει το «μάρμαρο»

Ο κλάδος του μαρμάρου κατέχει εξέχουσα θέση στην οικονομία της Δράμας. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου σχολιάζει ότι μέχρι και τον Μάιο είχαν μία καλή εικόνα, αλλά βλέπει με σκεπτικισμό την πορεία των μεταλλικών κατασκευών και του αλουμινίου, σημειώνοντας πως οι επιχειρήσεις της περιοχής εξάγουν σε όλο τον πλανήτη.

«Δεν είναι σαφές αν μέχρι τον Δεκέμβριο θα είμαστε σε ανοδική πορεία. Έχουμε εντοπίσει ότι, λόγω του προβλήματος του κόστους, έχουν σταματήσει αρκετά έργα παγκοσμίως». Διασαφηνίζει ότι η πορεία εξαρτάται από τις χώρες που εξάγουν, τα έργα που εκτελούνται, τη στοχευμένη αγορά και τις δυνατότητες να την αλλάξουν και σημειώνει ότι σε κάποιες περιοχές παρουσιάζεται αύξηση και σε άλλες προβλήματα.

«Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα υλοποίησης έργων του ΕΣΠΑ και του αναπτυξιακού νόμου είναι ότι όταν κατατέθηκαν οι προτάσεις είχαν συγκεκριμένο προϋπολογισμό, ο οποίος σήμερα έχει εκτιναχθεί σαν κόστος, εξαιτίας της αύξησης των πρώτων υλών», αναφέρει.