Ανάβρα Φθιώτιδας: Η γνώση και η νεανική δυναμική ανοίγουν δρόμους

Οι αδελφές Αλκυόνη και Φρύνη Μπαγλατζή, με σπουδές και μεταπτυχιακά στη Γερμανία, επέλεξαν την παραμονή τους στην Ελλάδα και την ενασχόλησή τους με την καλλιέργεια της ελιάς.

Οι αδελφές Αλκυόνη και Φρύνη Μπαγλατζή, με σπουδές και μεταπτυχιακά στη Γερμανία, επέλεξαν την παραμονή τους στην Ελλάδα και την ενασχόλησή τους με την καλλιέργεια της ελιάς.

Πολλές φορές αναφερόμαστε σε μία γεωργία, που τα κυρίαρχα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά της θα είναι η επιστημονική γνώση και η καινοτομία. Συχνά, όμως, η στερεότυπη απάντηση που δίνεται είναι η εξής: «Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα στην Ελλάδα». Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν άνθρωποι που επιμένουν στην πραγματοποίηση των στόχων τους. Η στάση τους αυτή εδράζεται στις τεράστιες φυσικές δυνατότητες που έχει ο τόπος μας για να υποστηρίξει προϊόντα υψηλής ποιότητας.

Στην «ΥΧ», προσπαθούμε να αναδείξουμε τις προσπάθειες νέων ανθρώπων που επέλεξαν να μείνουν στον τόπο μας, αν και τους δίνεται δυνατότητα να εργαστούν κάτω από καλύτερες συνθήκες στο εξωτερικό. Στο σημερινό μας παράδειγμα, η Φρύνη συναντά την Αλκυόνη –ή η φυσική συναντά τη γεωπληροφορική–, για να δημιουργηθεί ένα πολυδιάστατο ελαιόλαδο.  

Αναφερόμαστε σε δύο νέους ανθρώπους, τις αδελφές Αλκυόνη και Φρύνη Μπαγλατζή, με σπουδές και μεταπτυχιακά στη Γερμανία, χώρα καταγωγής της μητέρας τους. Οι δύο αυτές επιστήμονες επέλεξαν την παραμονή τους στην πατρίδα μας και την ενασχόλησή τους με την καλλιέργεια της ελιάς. Πιστεύουν ακράδαντα ότι στις μεγάλες κρίσεις κρύβονται πάντα και οι μεγαλύτερες ευκαιρίες. Η Αλκυόνη περιγράφει την επιλογή τους να επιστρέψουν στη χώρα μας και να ασχοληθούν με τη γεωργία:

«Έχοντας κλείσει τον κύκλο σπουδών μας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και με εργασιακή εμπειρία και στις δύο χώρες, αποφασίσαμε να απαντήσουμε στην πρόκληση ενασχόλησης, με μια οικογενειακή καλλιέργεια 4.000 δέντρων 4 ποικιλιών (Arbequina, Γαλατσάνικη Χαλκιδικής, Μεγαρίτικη, Μανάκι) στην Ανάβρα Φθιώτιδας. Η καλλιέργεια πραγματοποιείται με βάση τις αρχές της βιολογικής γεωργίας, με φορέα πιστοποίησης την TuvAustriaHellas.

Η Baglatzis Estate έχει δημιουργήσει το δικό της πληροφοριακό σύστημα γεωργίας ακριβείας. Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους τηρείται ημερολόγιο αγρού σε ειδικό γεωγραφικό πληροφοριακό σύστημα, όπου καταγράφονται όλες οι εργασίες και τα βιολογικά σκευάσματα που έχουν χρησιμοποιηθεί. Το σύστημα τροφοδοτείται με επιπλέον δεδομένα εδάφους, μετεωρολογικά, χημικές αναλύσεις κ.λπ.».

anavra-fthiotidasΗ Φρύνη επισημαίνει τον σημαντικό ρόλο της επιστημονικής γνώσης στην παραγωγική και προωθητική διαδικασία:

 «Εγώ, με επιστημονικό υπόβαθρο στη φυσική και στη χημεία, προσδίδω μια δόση επιστημονικής τρέλας κατά τη διαδικασία της παραγωγής και τυποποίησης, από την οποία προκύπτει ένα υψηλής ποιότητας προϊόν. Αυτό έρχεται να δέσει με την επιστημονική γνώση της Αλκυόνης στη χαρτογραφία και στη γεωπληροφορική, η οποία αξιοποιεί τη δύναμη της εικόνας και του χάρτη για να οργανώσει, να παρακολουθήσει, να τεκμηριώσει και να οπτικοποιήσει τη σχετική πληροφορία που “ντύνει” το προϊόν. Με έναν εύκολο και εποπτικό τρόπο, ο καταναλωτής βλέπει άμεσα από πού προέρχεται το μπουκάλι που κρατάει στα χέρια του, από ποια ποικιλία, πότε έγινε η ελαιοποίηση, σε τι θερμοκρασία κ.λπ. Στόχος μας είναι να μπορεί ο καταναλωτής να ανατρέξει σε οποιαδήποτε πληροφορία θέλει, σε οποιοδήποτε στάδιο της γραμμής παραγωγής, ώστε να ταυτιστεί με το προϊόν και να νιώσει σαν να ήταν ο ίδιος εκεί, την ημέρα της δημιουργίας του. Γιατί, όμως, το δικό μας προϊόν καλύπτει αυτή την ανάγκη τόσο καλά; Επειδή εμείς, ως οντότητες, και χάρη στο ακαδημαϊκό μας υπόβαθρο, έχουμε δημιουργήσει έναν μοναδικό συνδυασμό, που μπορεί να καλύψει πολυδιάστατα το προϊόν, προσθέτοντας ένα ακόμα επίπεδο, πέρα από τη χημεία και τη γεύση, αυτό της πληροφορίας, η οποία αυξάνει περαιτέρω την αξία του προϊόντος».

Η Αλκυόνη Μπαγλατζή μιλά στο ypaithrosTV
Δείτε το βίντεο

Το συγκεκριμένο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι πιστοποιημένο βιολογικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το οικοσύστημα, τις αξίες του καλλιεργητή και τις πρακτικές καλλιέργειας. Η διαδικασία ελαιοποίησης πραγματοποιείται σε ιδιόκτητη μονάδα παραγωγής και τυποποίησης, για να ελέγχεται η ποιότητα του προϊόντος και να αναδεικνύεται ο μόχθος του παραγωγού, με απώτερο σκοπό όλο αυτό να μεταδοθεί στον καταναλωτή. Το αγοραστικό κοινό στο οποίο απευθύνεται το συγκεκριμένο προϊόν δεν είναι μαζικό, αλλά ένα ιδιαίτερο κοινό, που κύριο χαρακτηριστικό του είναι το έντονο ενδιαφέρον του για «διασύνδεση» με το προϊόν.

Δίνοντας μεγάλη διάσταση στην προστασία του περιβάλλοντος και την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των υποπροϊόντων της παραγωγικής διαδικασίας, η Αλκυόνη πρόσθεσε:

«Ένας σημαντικός οικονομικός και περιβαλλοντικός μας στόχος είναι η αξιοποίηση των παραπροϊόντων της καλλιέργειας (κλαδιά και πυρήνας) για τη λίπανση του εδάφους. Βασικό μέλημά μας είναι, στο τέλος της διαδικασίας, το αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα και του νερού να είναι ιδιαίτερα φιλικό προς το περιβάλλον. Επιπλέον, η συγκομιδή του καρπού γίνεται χειρωνακτικά, με χτένια ή απλά μηχανικά βοηθήματα, και ο καρπός συλλέγεται σε πλαστικά τελάρα, ώστε να αερίζεται επαρκώς και να διατηρείται στη βέλτιστη μορφή του».

Τα επόμενα βήματά τους εστιάζονται στον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του αγροκτήματος και στην επισκεψιμότητά του, ώστε με αυτόν τον τρόπο να αναδείξουν τη δραστηριότητά τους και παράλληλα να μεταλαμπαδεύσουν τις αρχές και τις αξίες τους για τον τρόπο παραγωγής των προϊόντων τους.