Η Ανδαλουσία επικρίνει τις αλλαγές στις ενισχύσεις των αγροτών με τη νέα ΚΑΠ

Περισσότεροι από τους μισούς αγρότες της Ανδαλουσίας ενδέχεται να υποστούν απώλεια ενισχύσεων στο πλαίσιο του προτεινόμενου εθνικού στρατηγικού σχεδίου του ισπανικού υπουργείου Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων για την εφαρμογή της ΚΑΠ, σύμφωνα με την υπουργό Γεωργίας της αυτόνομης περιφέρειας, Κάρμεν Κρέσπο.

«Το 53% των γεωργών και των κτηνοτρόφων της Ανδαλουσίας θα χάσει κεφάλαια με την προτεινόμενη ΚΑΠ», προειδοποίησε η τοπική αξιωματούχος, μιλώντας σε πρόσφατη εκδήλωση.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ των Olive Oil Times, η Κάρμεν Κρέσπο τοποθετήθηκε επισημαίνοντας ότι οι αγρότες που ασχολούνται με καλλιέργειες ποωδών φυτών, οι οποίες εξαρτώνται από τις βροχοπτώσεις (σ.σ. καλύπτουν 7,5 εκατ. στρέμματα στην αυτόνομη περιφέρεια), θα χάσουν από 30% μέχρι 45% των ενισχύσεών τους.

Από την άλλη πλευρά, οι αγρότες αρδευόμενων ποωδών καλλιεργειών μπορεί να δουν τις ενισχύσεις τους να ελαττώνεται μεταξύ 25% και 50%.

Επιπλέον, 7 εκατ. στρέμματα ελαιώνων στην Ανδαλουσία –λίγο λιγότερο από το ήμισυ του συνόλου της αυτόνομης κοινότητας– κινδυνεύουν να απωλέσουν κομμάτι της ενίσχυσής τους. Τέλος, η Κάρμεν Κρέσπο προειδοποίησε ότι η εφαρμογή του καθεστώτος των οικολογικών σχημάτων (eco-schemes), που προτείνονται στο τρέχον σχέδιο, θα σήμαιναν ότι το 40% των αγροτών της Ανδαλουσίας θα χάσει μεταξύ 10% και 50% της χρηματοδότησής του.

Αντίθετα, η ίδια κάλεσε το υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων της Ισπανίας να εξετάσει τα δώδεκα οικοσυστήματα που προτείνουν οι αρχές της Ανδαλουσίας, τα οποία, όπως υποστήριξε, είναι πιο αντιπροσωπευτικά της ανδαλουσιανής γεωργίας και εγγυώνται ότι λιγότεροι αγρότες θα χάσουν τις ενισχύσεις τους.