Ανδρέας Καρασαρίνης, γραμματέας Αγροτικών Φορέων ΝΔ: «Θετική η διαχείριση της κυβέρνησης απέναντι σε πρωτόγνωρες κρίσεις»

Έχοντας ξεκινήσει την περιοδεία του στα μεγάλα παραγωγικά κέντρα της υπαίθρου, ο νέος γραμματέας Αγροτικών Φορέων της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέας Καρασαρίνης, μας έδωσε τις πρώτες εντυπώσεις του από την επικοινωνία με τον αγροτικό κόσμο. Ο ίδιος αναφέρθηκε, εκτός των άλλων, στα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους παραγωγής και τις επιπτώσεις στην καθημερινή διαβίωση των πολιτών από τον πόλεμο. Επίσης, κατέθεσε την άποψή του για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση που αποτελούν τους πυλώνες της νέας ΚΑΠ, αλλά και των επιλογών της κυβέρνησης.

Συνέντευξη στους Νίκο Λάππα, Αντώνη Ανδρονικάκη

Πανδημία και ρωσοουκρανικός πόλεμος έφεραν έκτακτα δεδομένα, θέτοντας στις εθνικές κυβερνήσεις της Ευρώπης δισεπίλυτες προκλήσεις. Τι βαθμό βάζετε στην κυβέρνηση για τη διαχείριση των κρίσεων αυτών;

Είναι γεγονός ότι η πανδημία και η κρίση στις ρωσοουκρανικές σχέσεις έχουν φέρει νέα δεδομένα στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει ότι το 2020 θα αναγκαζόμασταν να είμαστε μακριά από τους αγαπημένους φίλους μας σε «καραντίνα» ούτε ότι το 2022 θα ξέσπαγε πόλεμος στην Ευρώπη μετά από τόσες δεκαετίες.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προσπάθησε να είναι πρωτοπόρος σε πολλά επίπεδα αυτά τα τελευταία δυόμισι χρόνια, ειδικά στο κομμάτι της πανδημίας, γεγονός που αξιολογείται θετικά από τους πολίτες. Τα αποτελέσματα του πολέμου εμφανίζονται στον κόσμο σε καθημερινή βάση και εκεί θα πρέπει να βρούμε λύσεις, όπως ήδη έχει γίνει για να μπορέσει να αντιστραφούν τα αρνητικά δεδομένα που έχουμε τον τελευταίο καιρό.

Από την πρώτη στιγμή έως και σήμερα, η κυβέρνηση έχει δείξει ότι βρίσκει λύσεις σε όλες τις κρίσεις, οπότε το πρόσημο στο κλείσιμο της ημέρας είναι θετικό και όχι αρνητικό.

Λόγω της ενεργειακής και πολεμικής κρίσης, τo κόστος παραγωγής για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις έχει εκτιναχθεί, ιδιαίτερα σε καύσιμα, ενέργεια, ζωοτροφές και λιπάσματα. Ωστόσο, οι ανατιμήσεις που έχουν επέλθει οφείλονται σε αρκετές περιπτώσεις σε αθέμιτες κερδοσκοπικές πρακτικές. Σε ποιον βαθμό ισχύει, κατά τη γνώμη σας, αυτό και τι μπορεί να γίνει για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων;

Το κόστος παραγωγής έχει ανέβει λόγω των δύο μεγάλων κρίσεων που έχετε ήδη αναφέρει, γεγονός που αναδεικνύει ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, αλλά παγκόσμιο και έτσι θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε.

Για όλες τις περιπτώσεις ξεχωριστά, η κυβέρνηση εργάζεται για να βρει λύσεις, όπως για παράδειγμα η επιστροφή του ΕΦΚ στους αγρότες ή η προβλεπόμενη ενίσχυση 2% στους επαγγελματίες αγρότες.

Σε αυτό να θυμίσω και όλες τις κινήσεις που έχουν ήδη προηγηθεί, όπως:

✱ Η μείωση του ΕΝΦΙΑ.

✱ Η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για το 2021 και το 2022.

✱ Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους από 1/1/2023.

✱ Η νέα φορολογική κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, με συντελεστές που ξεκινούν από το 9%, αντί για 22%.

✱ Η μείωση του φόρου των αγροτικών επιχειρήσεων, από το 28% στο 22%.

✱ Ο καθορισμός συντελεστή ΦΠΑ 6%, αντί του 13% που ισχύει σήμερα, για τα λιπάσματα.

✱ Ο φόρος 10% στους αγροτικούς συνεταιρισμούς, όπως και ο μειωμένος κατά 50% φόρος εισοδήματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες, καθώς και για όσους ασκούν συμβολαιακή γεωργία.

Όλα αυτά μαζί με όλα όσα θα έρθουν, όπως τα 100 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, δείχνουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης για τη μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτών με εθνικούς πόρους.

Για την αισχροκέρδεια;

Όσον αφορά την αισχροκέρδεια, ήμασταν αυτοί που θεσπίσαμε να καταγράφονται τα αποθέματα από τις εμπορικές επιχειρήσεις, θέτοντας ένα αυστηρό πλαίσιο ελέγχου και καταγραφής για να μην έχουμε τέτοια φαινόμενα. Στο πλαίσιο αυτό, εντείνουμε τις προσπάθειές μας και ζητάμε από τους εμπλεκόμενους να ζητάνε την καταγραφή των αποθεμάτων.

«Από την πρώτη στιγμή έως και σήμερα, η κυβέρνηση έχει δείξει ότι βρίσκει λύσεις σε όλες τις κρίσεις, οπότε το πρόσημο στο κλείσιμο της ημέρας είναι θετικό και όχι αρνητικό»

Επισιτιστική κρίση: Ποια συγκεκριμένα μέτρα μπορούν να ληφθούν για τη διασφάλιση της αγροδιατροφικής επάρκειας της χώρας;

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επισιτιστική κρίση, λέγοντας ότι υπάρχει απόλυτη επάρκεια προϊόντων. Στο πλαίσιο αυτό, εννοείται ότι, σε καθημερινή βάση, οι αρμόδιοι φορείς εργάζονται για να μπορέσουν να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα, όσον αφορά την αγροδιατροφική επάρκεια της χώρας.

Πάντα, υπάρχει η σκέψη αύξησης της εγχώριας παραγωγής, ενώ η περαιτέρω αύξηση της κατανομής μεταξύ χρήσης βιοκαυσίμου και οικιακής χρήσης μπορεί να βοηθήσει στη διεύρυνση των διαθέσιμων ποσοτήτων για κατανάλωση.

Ο πρωθυπουργός έχει θέσει ψηλά στην ατζέντα τον πρωτογενή τομέα και σίγουρα θα κινηθεί με γνώμονα και να μη λείψει οποιοδήποτε αγαθό στα νοικοκυριά, αλλά και πώς θα στηριχθεί ουσιαστικά ο τομέας σε όλα τα επίπεδα.

Εκτός από παραγωγός, ο αγρότης παραμένει και καταναλωτής. Τι έχετε να πείτε στους κατοίκους της υπαίθρου που καλούνται να αγοράσουν βασικά αγαθά σε αυξημένες τιμές;

Παρατηρούμε ότι λόγω της παγκόσμιας κρίσης που βιώνουμε, το κόστος ζωής των αγροτών έχει ανέβει, καθώς έχουν υπάρξει ανατιμήσεις στα τρόφιμα. Αυτό που έχουμε να πούμε είναι ότι γίνονται προσπάθειες για να μπορέσουν τα νοικοκυριά να αντεπεξέλθουν, όπως το Fuel Pass, η επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής που από την 1η Ιουλίου με τη νέα θεσμική παρέμβαση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας απορροφάται στους αγρότες και στα αγροτικά τιμολόγια έως το 90% της αύξησης, καθώς και τα αναδρομικά από τη ΔΕΗ (Energy Pass).

Αυτά είναι ουσιαστικές προτάσεις που θα βελτιώσουν το εισόδημα των αγροτών και θα δώσουν τη δυνατότητα να μπορούν να αντεπεξέλθουν στα σημερινά δεδομένα, ενώ οι έλεγχοι για τις ανατιμήσεις των προϊόντων συνεχίζονται σε καθημερινή βάση. Όπου υπάρχει αισχροκέρδεια, υπάρχουν και οι αντίστοιχες επιπτώσεις. Ας μην ξεχνάμε επίσης τη μείωση του ΕΦΚΑ, την αύξηση του κατώτατου μισθού και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Όλα αυτά βελτιώνουν το εισόδημα των πολιτών για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες που βιώνουμε.

«Στην Ελλάδα έχουμε ως στόχο να ‘‘θωρακίσουμε’’ μέσω της ψηφιακής διακυβέρνησης το μέλλον του πρωτογενούς τομέα, όπως με τη γεωργία ακριβείας και την ευφυή γεωργία»

Θεωρείτε ότι με τις πρόσφατες εξελίξεις απειλείται ο στόχος της Πράσινης Συμφωνίας για περιβαλλοντική βιωσιμότητα και κλιματικά ουδέτερο πλανήτη; Ποιο μπορεί να είναι το plan b;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Πράσινης Συμφωνίας θέλει να εκπληρώσει τον στόχο της για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050. Στο πλαίσιο αυτό και με γνώμονα την αντιμετώπιση του κινδύνου «διαρροής άνθρακα», δηλαδή του κινδύνου που υπάρχει να μεταφερθεί μέρος της παραγωγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε χώρες χωρίς το αντίστοιχο κόστος που συνεπάγεται η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η χώρα μας καλείται να λάβει δράση.

Η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, έχει υψηλή θέση στον κίνδυνο αυτόν, οπότε οφείλει να κινηθεί άμεσα προς τρεις κατευθύνσεις: Πρώτον, ως προς την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση «διαρροής άνθρακα». Δεύτερον, στη μετάβαση στην κυκλική οικονομία. Τρίτον, στην ανάδειξη των αντίστοιχων «πράσινων» τεχνολογιών, που θα προστατεύσουν τη βιοποικιλότητα.

Για το 2030, έχει τεθεί ο στόχος της μείωσης της εκπομπής αερίων θερμοκηπίου κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες από το 55% στο 40%. Η χώρα μας είναι πρωτοπόρος προς αυτές τις κατευθύνσεις και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει θέσει ψηλά τον πήχη για το μέλλον των παιδιών μας.

Η Ελλάδα μέσω των χρημάτων που θα λάβει από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μπορέσει να μεταβεί από τα προβλήματα των δύο κρίσεων που καλείται να αντιμετωπίσει σε μία κομβική ευκαιρία για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης.

Ας μην αγνοούμε ότι όταν ξεκινήσαμε το plan a, δεν είχαμε όλα αυτά τα προβλήματα που έχουμε συναντήσει. Εμείς προσπαθούμε να είμαστε ευέλικτοι και να μπορούμε να προσαρμοζόμαστε στις έκτακτες ανάγκες για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τους στόχους μας.

Τι να αναμένουν οι αγρότες για την ψηφιακή μετάβαση του πρωτογενούς τομέα;

Έχουμε μία επανάσταση στην Ελλάδα από το 2019 και μετά στην Ψηφιακή Διακυβέρνηση. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης των Διαδικασιών, Κυριάκος Πιερρακάκης, μαζί με τους αντίστοιχους υπουργούς έχουν αλλάξει τα δρώμενα της καθημερινότητας για τον Έλληνα πολίτη, δίνοντάς του τις απαιτούμενες εφαρμογές για να μπορεί να βελτιώσει την καθημερινότητά του.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, παράλληλα, έχει παρουσιάσει από το 2021 και κινείται σε εντατικούς ρυθμούς το «Αγροτικό Σύμφωνο», στο οποίο δίνονται τέσσερις κατευθύνσεις:

1. Να δοθεί έμφαση στις υπηρεσίες πρόσβασης και στην ενδυνάμωση των αγροτικών κοινοτήτων.

2. Να βελτιωθεί η συνδεσιμότητα στην ψηφιακή πρόσβαση.

3. Να δημιουργηθεί μία «ασπίδα» έναντι της κλιματικής αλλαγής.

4. Να εκπαιδευτεί ο αγροτικός κόσμος στις νέες τεχνολογίες και να υπάρξει βελτίωση των οικονομικών δραστηριοτήτων του.

Στην Ελλάδα έχουμε ως στόχο να «θωρακίσουμε» μέσω της ψηφιακής διακυβέρνησης το μέλλον του πρωτογενούς τομέα, όπως με τη «γεωργία ακριβείας» και την «ευφυή γεωργία». Οι εφαρμογές που θα υπάρξουν θα αποτελέσουν τα αντίστοιχα εργαλεία για να μπορέσει ο αγρότης να βελτιώσει την καθημερινότητά του, αλλά και για να εκπαιδευτεί καλύτερα σε ένα παγκόσμιο «γίγνεσθαι», ώστε να μπορέσει να είναι πιο ανταγωνιστικός, μειώνοντας το κόστος παραγωγής του.

Ποιο είναι το κλίμα που εισπράττετε μέχρι στιγμής από την περιοδεία σας στην περιφέρεια;

Αυτό που βλέπουμε, και μας χαροποιεί, είναι ότι όπου πηγαίνουμε προσέρχεται κόσμος με διάθεση για ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο. Είναι κάτι που προσπαθούμε και ο κόσμος ανταποκρίνεται θετικά. Οπουδήποτε συγκεντρωνόμαστε, η προσέλευση συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια των διαβουλεύσεων και θεωρούμε ότι είναι ένα γεγονός που θα μας επιτρέψει να προβούμε σε κινήσεις που θα ωφελήσουν τον αγροτικό τομέα κατά το προσεχές διάστημα.