Πρόεδρος ΕΛΓΑ σε «ΥΧ»: Οι αλλαγές σε ασφάλιστρα, αποζημιώσεις και είσοδο ιδιωτικών εταιρειών

Πιο γρήγορες οι πληρωμές από τον Ιούνιο

συνέντευξη στους Νίκο Λάππα, Αντώνη Ανδρονικάκη

Η «ΥΧ» συνάντησε τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο, και συζήτησε μαζί του για όλα τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τον Οργανισμό. Η αλλαγή του Κανονισμού, η είσοδος των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, οι εξελίξεις στην ΕΕ και οι επόμενες προτεραιότητες της νέας διοίκησης συγκαταλέγονται στα θέματα στα οποία τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, δίνοντας παράλληλα αρκετές ενδιαφέρουσες ειδήσεις, όπως η ψηφιακή μετάβαση του Οργανισμού για πιο γρήγορες και διαφανείς εκτιμήσεις ζημιών.

Ο κ. Λυκουρέντζος τάχθηκε υπέρ της υποχρεωτικότητας στην ασφάλιση, ενώ δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν θα υπάρξει αύξηση στις εισφορές των αγροτών. Aναφέρθηκε ακόμη και στην αναγκαιότητα αλλαγής της αντίληψης από πλευράς ορισμένων παραγωγών για τον ρόλο του Οργανισμού. Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι από τον ερχόμενο Ιούνιο θα καταβάλλονται πιο άμεσα οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς.

Έχετε αναλάβει τα ηνία ενός σημαντικού οργανισμού του ΥΠΑΑΤ. Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας;

Αναλάβαμε μια σημαντική αποστολή, απαιτητικών υποχρεώσεων και κορυφαίων ευθυνών. Ο ΕΛΓΑ συγκεντρώνει τις προσδοκίες των ασφαλισμένων της αγροτικής κοινωνίας, να στηρίξει το εισόδημά τους όταν αντιμετωπίζουν τις δυσμενείς επιπτώσεις φυσικών καταστροφών και καιρικών φαινομένων.

Στους δύο μήνες, στη διάρκεια των οποίων ασκώ τα καθήκοντά μου, έχω σχηματίσει πλήρη εικόνα τόσο για τη λειτουργία όσο και για την αποστολή του και στέρεη γνώμη για τις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.

Υπάρχει κάποιο πλάνο στοχοθεσιών που έχετε θέσει;

Προτεραιότητά μας είναι η μετάβαση του ΕΛΓΑ στην ψηφιακή εποχή, με στόχο την παροχή ποιοτικών και αξιόπιστων υπηρεσιών. Θέλουμε να συντομεύσουμε δραστικά τον χρόνο ανάμεσα στην πραγματοποίηση της εκτίμησης μιας ζημιάς και της καταβολής της αποζημίωσης. Θέλουμε να ενισχύσουμε την αξιοπιστία των εκτιμήσεων με τη χρήση της νέας τεχνολογίας, μέσω ενιαίας εφαρμογής σε φορητό υπολογιστή, ώστε να γνωρίζουμε αμέσως όλα τα δεδομένα.

Ανέλαβα ήδη την πρωτοβουλία και συναντήθηκα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, και συμφωνήσαμε στον σχεδιασμό ενός νέου ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος για τον ΕΛΓΑ. Εντός των ημερών ξεκινάει τις εργασίες της μια επιτροπή, η οποία συγκροτήθηκε τόσο με στελέχη του υπουργείου όσο και με του Οργανισμού μας, για τη σύνταξη τεχνικού δελτίου και την ένταξη του έργου για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ.

Σκοπός μας είναι να φτάσουμε στο σημείο να γίνονται οι εκτιμήσεις με τάμπλετ στο χωράφι, να σταματήσει η γραφειοκρατία και να γίνεται πιο γρήγορα η διαδικασία. Άρα, αυτό το πράγμα θα κάνει τον αγρότη να γνωρίζει επακριβώς ό,τι χρειάζεται για τη ζημιά της καλλιέργειάς του.

Μιλήστε μας για τις άλλες προτεραιότητές σας…

Εξίσου σημαντικός στόχος είναι η διεύρυνση των ασφαλιστικών καλύψεων και η προσφορά επιλογών στον αγρότη με τη συμμετοχή ομίλων του ιδιωτικού τομέα. Σε μία ανοιχτή και ελεύθερη κοινωνία δεν νοούνται δογματισμοί και αγκυλώσεις και συνεπώς και η επιλογή της ιδιωτικής ασφάλισης είναι αποδεκτή.

Συνακόλουθοι στόχοι είναι η συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η συμμετοχή στη διαμόρφωση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και η οικοδόμηση ειλικρινούς σχέσης με τους ασφαλισμένους μας. Θεωρώ αναγκαία την τίμια εξήγηση μεταξύ ΕΛΓΑ και ασφαλισμένων, τόσο για τον πραγματικό χαρακτήρα του Οργανισμού, όσο και για την αναμενόμενη απόκρισή του στις απαιτήσεις τους. Ο ΕΛΓΑ δεν είναι κοινωφελές ίδρυμα, είναι ασφαλιστικός οργανισμός και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται από τους αγρότες μας. Η προβολή των θέσεών μας θα ενταχθεί τόσο στο πλαίσιο διοργάνωσης ημερίδων, όσο και στη σύναψη μνημονίων συνεργασίας με Οργανισμούς και φορείς του ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Προσβλέπουμε σε συνεργασίες με τους αιρετούς εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την προβολή των μέτρων προστασίας των καλλιεργητών, που αποτελούν πολιτική του ΕΛΓΑ.

Από την απάντησή σας προκύπτουν δύο ζητήματα: Το νέο μοντέλο ασφάλισης και πώς αυτό θα επηρεαστεί από τις εξελίξεις στην ΕΕ. Να ξεκινήσουμε από το πρώτο. Η Ελλάδα θα υιοθετήσει κάποιο υφιστάμενο ευρωπαϊκό μοντέλο για την εμπλοκή των ιδιωτικών εταιρειών;

Συζητούνται πολλές προτάσεις και συνδυασμοί προτύπων που εφαρμόζονται στην Ευρώπη, αλλά και στην Αμερική. Έχει συσταθεί ήδη μια επιτροπή, η οποία θα εξετάσει όλες τις παραμέτρους και θα καταλήξει στα συμπεράσματα τα οποία θα υπηρετούν αφενός την ανάγκη προστασίας του εισοδήματος των παραγωγών και αφετέρου την οικονομική αυτάρκεια των ασφαλιστικών προγραμμάτων.

Υπάρχει ενδιαφέρον από ασφαλιστικούς ομίλους ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ των οποίων της Γερμανίας και της Γαλλίας, των οποίων οι προτάσεις υποθέτω ότι θα συγκεκριμενοποιηθούν και θα κατατεθούν, όταν η ελληνική πλευρά υιοθετήσει το πόρισμα της επιτροπής στο οποίο αναφέρθηκα παραπάνω.

Πάμε στο δεύτερο ζήτημα. Πώς σχετίζεται το νέο ασφαλιστικό και η αναθεώρηση του Κανονισμού με όσα γίνονται στην ΕΕ; Θα αξιοποιήσετε την όποια προεργασία έχει γίνει;

Κατ’ αρχάς, να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Αναλογιστική μελέτη ουδέποτε ανατέθηκε από τις προηγούμενες διοικήσεις. Ουδεμία μελέτη υπήρξε στα γραφεία του ΕΛΓΑ. Άλλο πράγμα οι ανέξοδες υποσχέσεις και άλλο τα έργα. Από εκεί και πέρα, η αναθεώρηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ είναι ένα διαρκές αίτημα.

Πίσω από το αίτημα αυτό καλλιεργήθηκαν ελπίδες ότι για κάθε απειλή και κίνδυνο θα μπορούσε ο Οργανισμός να ανταποκρίνεται και μάλιστα γενναιόδωρα. Στο πρόσφατο παρελθόν μοιράστηκαν άφθονες υποσχέσεις ότι η αλλαγή του Κανονισμού θα υλοποιείτο μετά από την εκπόνηση μιας αναλογιστικής μελέτης. Άλλο πράγμα η δημιουργία εντυπώσεων και άλλο πράγμα η ανάληψη ευθύνης.

Η αλλαγή του Κανονισμού συνεπάγεται διόγκωση των δαπανών για αποζημιώσεις και το ερώτημα που προκύπτει είναι από πού θα εξευρεθούν οι απαιτούμενοι πόροι. Η αύξηση του τιμήματος των ασφαλιστικών πόρων πέραν του 4% θα είναι δυσβάσταχτο για τους αγρότες και συνεπώς μόνο με τη συνδρομή άλλων πηγών, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, και άλλων επιλογών, όπως η ιδιωτική ασφάλιση, μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή η ανάγκη.

Επειδή μιλάτε για εισφορές, μπορείτε να πείτε κατηγορηματικά ότι δεν θα αυξηθούν οι εισφορές που καταβάλλουν οι αγρότες στον ΕΛΓΑ;

Δεν θα αυξηθούν οι εισφορές. Τελεία.

Να επανέλθουμε στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Θα πάρουν κομμάτι από την πίτα των εισφορών ή θα προσφέρουν ένα άλλο προϊόν που θα επιλέγει ο αγρότης αν θα αξιοποιήσει;

Δεν μπορώ να σας απαντήσω αν δεν έχουμε το τελικό πλαίσιο από τη συζήτηση της αρμόδιας επιτροπής, γιατί όλα τα σενάρια συζητούνται. Όπως ρωτάτε πολύ σωστά, υπάρχουν διάφορα μοντέλα. Να πω, για παράδειγμα, ότι είμαι υπέρ της υποχρεωτικότητας, αλλά από εκεί και πέρα συζητάμε. Να σας πω όμως και γιατί είμαι υπέρ: Την πολιτική διαχείριση δεν την έχει κανένας ιδιωτικός όμιλος. Εάν αύριο βρεθούν κάποιοι αγρότες σε μια περιοχή που δεν έχουν ασφαλιστεί με κατεστραμμένες καλλιέργειες, τι θα γίνει; Θα είναι εδώ στον ΕΛΓΑ και θα ζητούν αποζημίωση.

Η φιλοδοξία μας είναι εντός τριμήνου να έχουν εξετάσει όλα τα σενάρια από την επιτροπή, ποιες δυνατότητες υπάρχουν και να έχει διαμορφωθεί το πλαίσιο σύμπραξης με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Όταν θα έχει βγει το πόρισμα και θα έχουν βγει τα οικονομικά στοιχεία, θα γίνουν οι συναντήσεις με τις ιδιωτικές εταιρείες.

Οι οποιεσδήποτε συναντήσεις, και βεβαίως οι οποιεσδήποτε ανταλλαγές απόψεων, σας βεβαιώνω ότι θα λάβουν χώρα υπό το φως της δημοσιότητας. Ιδιωτικού χαρακτήρα συναντήσεις με επιχειρηματικούς ομίλους δεν νοούνται.

Με αφορμή την παραπάνω ερώτηση, η αναθεώρηση του Κανονισμού θα επιτευχθεί ανεξάρτητα από την πρόθεση του ΥΠΑΑΤ για συμμετοχή των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στον ΕΛΓΑ;

Ο ΕΛΓΑ ως ασφαλιστικός φορέας θα συνεχίσει να λειτουργεί ανεξαρτήτως του ενδιαφέροντος του ιδιωτικού τομέα για την εμπλοκή του στην ασφάλιση καλλιεργειών και υποδομών. Η αναθεώρηση του κανονισμού την οποία θα ανακοινώσουμε όταν οι συνθήκες θα το επιτρέπουν, δηλαδή μετά την εκπόνηση –επιτέλους– της αναλογιστικής μελέτης, δεν σχετίζεται με οποιοδήποτε άλλο ενδιαφέρον.

Αντιθέτως, οι διαφαινόμενες προθέσεις εγχώριων και ξένων ασφαλιστικών ομίλων για τη συμμετοχή τους στην ασφάλιση είναι καλοδεχούμενες. Εμείς σύντομα θα έχουμε αποσαφηνίσει πλήρως την πολιτική ασφαλιστικής πρόνοιας του ΕΛΓΑ. Πάντως, η αναθεώρηση του κανονισμού θα γίνει ανεξάρτητα από την εκδήλωση του ενδιαφέροντος του ιδιωτικού τομέα, γιατί εμείς θα εξακολουθήσουμε να είμαστε ασφαλιστικός οργανισμός. Σε ποια έκταση, σε ποιο ποσοστό, σε ποια βάση, είναι θέματα που θα συζητήσουμε στην επιτροπή.

Υπάρχει η σκέψη να αξιοποιηθούν ευρωπαϊκά κονδύλια κατά τη νέα προγραμματική περίοδο;

Εργαζόμαστε ήδη προς την κατεύθυνση αυτήν και ήδη δρομολογούνται συνεργασίες του ΕΛΓΑ με τη διαχειριστική αρχή του ΥΠΑΑΤ, με στόχο την ένταξη έργων στην υφιστάμενη προγραμματική περίοδο, αλλά και στην καινούργια. Θα εξετάσουμε κάθε δυνατότητα για μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, με την αξιοποίηση νέων επιστημόνων και τη συνδρομή τους στο έργο του ΕΛΓΑ, με την εκπαίδευση του προσωπικού και την ανάπτυξη συνεργασιών με τον ιδιωτικό τομέα.

Να ολοκληρώσουμε με κάτι πολύ σημαντικό. Οι αγρότες ζητούν να γίνονται πιο γρήγορα οι καταβολές των αποζημιώσεων. Έχετε να μας πείτε κάτι συγκεκριμένο;

Πρώτον, όπως σας προείπα, ετοιμάζεται ένα μεγάλο έργο πληροφοριακών συστημάτων, το οποίο όμως θα πάρει χρόνο. Το δεύτερο είναι ότι θα προσπαθήσω φέτος με τις περιφερειακές υπηρεσίες και τα υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ, να συντομεύεται κατά το δυνατόν ο χρόνος των εκτιμήσεων.

Έχω προωθήσει μια διάταξη που προβλέπει ότι στις νέες συμβάσεις των οκταμήνων κανείς δεν θα κρατά τις εκτιμήσεις του πέρα από το διάστημα ακριβώς της λήξης της σύμβασής του. Σε κάθε περίπτωση, εκτιμώ ότι από τον Ιούνιο οι παραγωγοί θα δουν βελτίωση στους χρόνους καταβολής των αποζημιώσεών τους.